Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Το «δώρο» στους αγοραστές ακινήτων και το «χαστούκι» στους πωλητές

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 10:35

Το «δώρο» στους αγοραστές ακινήτων και το «χαστούκι» στους πωλητές

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Το «δώρο» στους αγοραστές ακινήτων και το «χαστούκι» στους πωλητές
Στην προσπάθειά του να επιχειρηματολογήσει υπέρ του νέου φόρου κατοχής ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να εγκαταλείψει την πολιτική της υπερφορολόγησης των μεταβιβάσεων ακινήτων και να ρίξει το συντελεστή από το 10% που είναι σήμερα στο 3%.
Γράφει:  

Με το ίδιο non paper, το οικονομικό επιτελείο υπενθυμίζει κάτι που μέχρι τώρα είχε περάσει στα… ψιλά: από 1/1/2014 επιβάλλεται φόρος υπεραξίας σε όλα τα ακίνητα που θα πουληθούν ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν ή από το πότε αποκτήθηκαν. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά αυτού του φόρου;
Στα παραδείγματα που παραθέτει το υπουργείο Οικονομικών, υποτιμά την επίπτωση που θα έχει ο φόρος υπεραξίας στην αγορά. Αναφέρει ότι οι περισσότεροι έχουν αποκτήσει το ακίνητό τους τα τελευταία 5-10 χρόνια σε τιμές υψηλότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα. Πράγμα που σημαίνει ότι η υπεραξία που θα προκύπτει θα είναι αρνητική και ως εκ τούτου δεν θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας.
Να λοιπόν η ανακρίβεια: Όποιος ασχολείται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων, γνωρίζει ότι στα συμβόλαια που συντάσσονταν πριν από 10 χρόνια, αναγράφονταν οι αντικειμενικές αξίες του 2005. Στο όποιο συμβόλαιο πώλησης γίνει από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να αναγραφεί τιμή όχι κατώτερη από την αντικειμενική αξία όπως αναθεωρήθηκε μετά το 2007. Άρα, στην πράξη είναι αδύνατον να προκύψει ζημιά καθώς οι αντικειμενικές αξίες του 2007 ήταν κατά τουλάχιστον 40% υψηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες του 2005.
Θα ισχυριστούν από το υπουργείο Οικονομικών: και γιατί να κάνεις παρανομία; Ο νόμος ορίζει ότι στο συμβόλαιο πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία. Και μπορεί ο αγοραστής να κέρδιζε επί σειρά ετών καθώς πάντοτε η πραγματική αξία ήταν υψηλότερη από την αντικειμενική με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο φόρος μεταβίβασης. Τώρα όμως, αυτή η πρακτική, λειτουργεί εις βάρος του αγοραστή καθώς καλείται να πληρώσει φόρο μεταβίβασης επί μιας αξίας που δεν είναι η πραγματική. Οι ίδιοι οι συμβολαιογράφοι παραδέχονται ότι πλέον, οι 9 στις 10 αγοραπωλησίες είναι σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.  
Διαβάζοντας τη διάταξη για την επιβολή του φόρου υπεραξίας, προκύπτουν και άλλα «μαγικά»:
1.      Αν για κάποιο λόγο δεν μπορεί να προσδιοριστεί η τιμή κτήσης του ακινήτου, θεωρείται ότι είναι μηδενική με αποτέλεσμα ο πωλητής να φορτώνεται όλο το φόρο μεταβίβασης.
2.      Φόρο υπεραξίας θα πληρώσεις ακόμη και αν έχεις αποκτήσει το σπίτι με κληρονομιά ή γονική παροχή, θα πληρώσεις ακόμη και αν πουλάς την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία.
3.      Όποιος πουλά σπίτι που απέκτησε με γονική παροχή, ως τιμή κτήσης θα θεωρηθεί η αξία που είχε το ακίνητο (δηλαδή η αντικειμενική αξία) όταν το αποκτούσε. Είναι βέβαιο ότι αυτή η αντικειμενική αξία θα είναι μικρότερη σε σχέση με την ισχύουσα οπότε είναι βέβαιο ότι θα πληρώσει και αυτός που αναγκάζεται να ξεπουλήσει ακίνητο για να καλύψει άλλες υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: