Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ Ενας στους δύο αδυνατεί να καταβάλει εισφορές

20/11/13ONLINE ΕΚΔΟΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ

Ενας στους δύο αδυνατεί να καταβάλει εισφορές

        
 
Του Τζώρτζη Ρούσσου

Η απελπιστική κατάσταση που βιώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ συμπαρασύρει στο βάραθρο και τον ίδιο τον ασφαλιστικό Οργανισμό, αφού το 50,2% των ασφαλισμένων -σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ- δηλώνουν ότι αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους για το επόμενο εξάμηνο. Το προεδρείο μάλιστα της ΓΣΕΒΕΕ επιτίθεται στις «φωνές» που ζητούν την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική, θεωρώντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μέρος της λειτουργίας της κοινωνικής ασφάλισης.

Οπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, μόλις το 30% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ προσπαθούν και είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσθετο εισόδημα για μετά τη σύνταξη, ενώ μόνο το 13,4% των ασφαλισμένων του δείγματος έχουν τη δυνατότητα για ιδιωτική ασφάλιση.

Δέκα προτάσεις

Υπό το πρίσμα, λοιπόν, της καταστροφής που βιώνει η πραγματική οικονομία λόγω των μνημονιακών επιλογών των κυβερνήσεων της τελευταίας τριετίας, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει ένα πλαίσιο 10 πυλώνων για την ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων, των βιοτεχνών και των αυτοκινητιστών, μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα και στον ΟΑΕΕ να εισπράξει πολλά από τα οφειλόμενα. Συγκεκριμένα προτείνεται:

1. Εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση.

2. Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ.

3. Αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα, μέχρι 31/12/2015.

4. «Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, να τις αποπληρώσει μετά την 1/1/2016.

5. Εναλλακτικά του παγώματος των οφειλών να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να κάνουν μεταφορά του ασφαλιστικού τους χρόνου, που είναι συνδεδεμένος με την οφειλή, στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου με αντίστοιχη εξαγορά του.

6. Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, για όσο διαρκεί, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Από αυτό το μέτρο, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, υπολογίζεται ότι, με την ενεργοποίηση των μισών οφειλετών του Οργανισμού (~200.000 ασφαλισμένοι), μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ περισσότερα από 540 εκατ. €/έτος.

7. Εναρξη από 1/1/2016 αποπληρωμής των οφειλών σε πολλές δόσεις, συναρτήσει του εισοδήματος (επιχειρηματικού ή προσωπικού) του οφειλέτη, χωρίς επιβολή πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

8. Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000 € που είναι σήμερα στα 40.000 €.

9. Ειδική μέριμνα για υπερηλίκους ασφαλισμένους, άνω των 67 ετών, οι οποίοι έχοντας οφειλή άνω των 20.000 € έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, χωρίς να έχουν δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

10. Ολοι οι επιτηδευματίες των χαρακτηρισμένων ως προαιρετικών περιοχών ασφάλισης (κυρίως περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων), να ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ σε ειδική ασφαλιστική κλάση, ανταγωνιστική προς την εισφορά του ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: