Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Τρόικα: Τέρμα στην οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας

ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Τρόικα: Τέρμα στην οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας

Τρόικα: Τέρμα στην οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας
Πιέσεις να καταργηθεί η οριζόντια προστασία των ακινήτων ακόμα και για την πρώτη κατοικία άσκησε το πρωί της Τρίτης η τρόικα, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, στη δεύτερη απογευματινή συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας υπήρξε «αισθητή πρόοδος» στις συζητήσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκειδιαίτερα ενοχλημένος από τις νέες διαρροές των Βρυξελλών που μιλούσαν για «απόσταση μιλίων και δισεκατομμυρίων» ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα. «Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν» μέτρα, τόνισε χαρακτηριστικά.
«Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του» πρόσθεσε, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους δανειστές.
Το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διασκεδάσει τους φόβους ότι η τρόικα δεν θα επιστρέψει μετά το Eurogroup της Πέμπτης, γνωστοποίησε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, την Παρασκευή.
Στην πρωινή συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης τέθηκε το θέμα των πλειστηριασμών, με τους δανειστές να ζητούν ουσιαστικά να εκλείψουν όλες οι εξαιρέσεις, φθάνοντας μέχρι το σημείο να θέσουν και ζήτημα "καλής συμπεριφοράς" των οφειλετών έναντι των τραπεζών.
Η τρόικα επιμένει στην κατάργηση της οριζόντιας προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία με την αιτιολογία ότι τα οριζόντια μέτρα συντηρούν την κουλτούρα του "στρατηγικού κακοπληρωτή" και ζητά η προστασία της πρώτης κατοικίας να αφορά μόνο σε εκείνους που το έχουν πραγματική ανάγκη αλλά και σε εκείνους που χαρακτηρίζονται "καλόπιστοι" δανειολήπτες.
Μάλιστα, οι δανειστές εισηγούνται το ποιος ειναι καλόπιστος δανειολήπτης να το αποφασίζουν τα δικαστήρια.
Άμεση ήταν η αντίδραση και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που τόνισε ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να εμπλακούν στην αξιολόγηση των «καλόπιστων» δανειολήπτων, καθώς θα μπλοκάρουν ακόμη περισσότερο τα ειρηνοδικεία.
Μετά το πέρας της συνάντησης, πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν θέλουμε να μεταφέρουμε ένα κλίμα έντασης, ούτε όμως και ότι καταλήγουμε αύριο σε συμφωνία. Θεωρούμε ότι θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Διατυπώσαμε τις θέσεις μας και το υπουργείο Δικαιοσύνης παρουσίασε ιδέες για την επιτάχυνση της διαδικασίας στον θεσμό της διαμεσολάβησης. Την τρόικα δεν την ενδιαφέρει μόνο η υπαγωγή, αλλά και η γρήγορη διευθέτηση».
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη διαπραγμάτευση -που συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- με σενάρια που αφορούν στη σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Ένα από τα σενάρια αφορά στην κατάργηση της ρύθμισης που προστατεύει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές έως 200.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι και το σενάριο της μείωσης της αντικειμενικής αξίας στην κύρια κατοικία που προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη.
Το ισχύον καθεστώς προβλέπει το όριο των 300.000 ευρώ για τον άγαμο, με προσαυξήσεις για τα τέκνα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιπρότεινε να καταστεί υποχρεωτικός ο θεσμός της διαμεσολάβησης προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα ειρηνοδικεία, αλλά και να περιοριστεί το δικαίωμα ανακοπής των πλειστηριασμών.
Τέλος, η τρόικα είναι απόλυτη όσον αφορά και στις επαγγελματικές μισθώσεις και εμμένει στην πλήρη απελευθέρωσή τους -και για τις παλαιές και για τις νέες, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Ποια σπίτια απειλούνται με πλειστηριασμό και ποια γλιτώνουν

Ποια σπίτια απειλούνται με πλειστηριασμό και ποια γλιτώνουν
Στο στόχαστρο μπαίνουν τα “μεγάλα ψάρια”, είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφερόμενο στη συμφωνία με την τρόικα για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Δηλαδή περίπου 15.000 δανειολήπτες οι οποίοι αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα εντούτοις δεν προχωρούν σε έγκαιρη πληρωμή των δανειακών τους δόσεων και κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις.
Τα επικρατέστερα σενάρια για τη μερική άρση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 είναι τα εξής:
1. Καταργείται η διάταξη με την οποία προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2013 κάθε ακίνητο για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Δηλαδή παύει να ισχύει το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων. Πίσω από αυτή τη διάταξη καλύπτονται, όσοι χρωστούν στις τράπεζες ποσά μέχρι το προαναφερόμενο όριο αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο ούτε η κύρια κατοικία τους ούτε ενδεχομένως το εξοχικό ή και το κατάστημά τους. Αυτοί εκτιμώνται σε 15.000 δανειολήπτες, οι οποίοι αν κι έχουν τη δυνατότητα της αποπληρωμής των δανείων τους δεν το πράττουν καθώς προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.
2. Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονταν οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Ετσι, ένας άγαμος που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να του το πλειστηριάσει εφόσον το δάνειό του είχε «κοκκινίσει». Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Το σενάριο θέλει να μειώνονται τα όρια αυτά ίσως και κλιμακωτά ανά χρόνο.
3. Το τρίτο σενάριο θέλει να τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας. Πηγές φέρουν να έχουν πέσει στο τραπέζι τα εισοδήματα να μην ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ και τα 14.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Στο δίχτυ προστασίας μπαίνουν επίσης και άνεργοι.
4. Το τέταρτο σενάριο θέλει έναν συνδυασμό των δύο προαναφερόμενων κριτηρίων. Δηλαδή τόσο να μειωθούν τα όρια των αντικειμενικών αξιών όσο και να μπουν εισοδηματικά κριτήρια.
5. Έρχονται οι θεσμοί του “συνεργάσιμου δανειολήπτη” και των “ελάχιστων δαπανών διαβίωσης”. Πρόκειται για δύο διαδικασίες, τις οποίες θα ακολουθούν με συναίνεση τράπεζες και δανειολήπτες για τη ρύθμιση των δανείων. Οι δύο πλευρές με βάση τον κατάλογο των αναγκαίων εξόδων για τα νοικοκυριά που θα εκδώσουν η ΕΛΣΤΑΤ, το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΤτΕ θα συμφωνούν στο μίνιμουμ δανειακής δόσης μέχρι ο δανειολήπτης να μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο του εισόδημα. Έτσι, θα αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί.
Χρήστος Κολώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: