Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Νέο, μεταλλαγμένο χαράτσι

Έντυπη Έκδοση 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΜΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ 2 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 40 ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Νέο, μεταλλαγμένο χαράτσι

Νέα επιχείριση εξαπάτησης χιλιάδων φορολογουμένων ετοιμάζει η κυβέρνηση επιχειρώντας λίφτινγκ στο αρχικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, αποκρύπτοντας όμως το γεγονός ότι αυτό που συζητείται, προκειμένου να... καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών και να μην κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία, δεν είναι τίποτε άλλο από τη μετεξέλιξη του χαρατσιού.
Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι ένας φοροεισπρακτικός συνδυασμός του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του χαρατσιού της ΔΕΗ (φωτ. ΑΠΕ)Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι ένας φοροεισπρακτικός συνδυασμός του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του χαρατσιού της ΔΕΗ (φωτ. ΑΠΕ)Δεν είναι σε καμία περίπτωση ενιαίος φόρος ακινήτων, αφού δεν καταργεί παρά μόνο δύο από τους σαράντα φόρους για την ακίνητη περιουσία που ήδη υπάρχουν και σε τελική ανάλυση προσθέτει και δεν αφαιρεί φορολογικό βάρος στην πλάτη μεσαίων και χαμηλών φορολογουμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Χρ. Λαζαρίδη, Φεβρωνίας Πατριανάκου και Αντ. Παναγόπουλου από τη Ν.Δ., Γ. Κουτσούκου και Αντ. Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και Ν. Καραβίτη (συντάκτη του αρχικού σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που απορρίφθηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ), από το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται ένα νέο, διαφορετικό σχέδιο σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
«Φονικός» συνδυασμός
Θα αποτελεί ένα συνδυασμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του χαρατσιού που επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και σε σχέση με το αρχικό σχέδιο (του οποίου θα περιλαμβάνει τα περισσότερα στοιχεία) συζητούνται δύο βασικές αλλαγές:
**Πρώτον, να προβλέπει αφορολόγητο όριο, το ύψος του οποίου αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες, δεν θα είναι όμως υψηλό προκειμένου να μη μειωθεί η φορολογική βάση και να ειπραχθούν τα 2,9 δισ. ευρώ που θα προβλεφθούν στο σχέδιο του προϋπολογισμού. Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι η γραμμή του υπουργείου Οικονομικών παραμένει: κανένα αφορολόγητο και φόρος προοδευτικός από το πρώτο τετραγωνικό.
**Δεύτερον, θα προβλέπει προοδευτικούς συντελεστές, ώστε να «πιάσει» τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Το ένα σενάριο που συζητήθηκε προβλέπει ένα φόρο για κάθε ακίνητο και ένα για τη συνολική περιουσία από ένα ποσό και πάνω και το άλλο να υπάρξει συνολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μέχρι ένα όριο και από εκεί και πάνω (δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί) τη φορολόγηση κατ' ακίνητο.
**Τρίτον, θα προβλέπει φοροαπαλλαγές για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι) όπως προέβλεπε και το αρχικό σχέδιο, κάτι που εξ αντικειμένου παραπέμπει σε υπερφορολόγηση των μεσαίων ιδιοκτητών.
**Τέταρτον, δεν θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ, ενώ -για ευνόητους λόγους- αναμένεται να αλλάξει όνομα.
«Πρέπει να βρούμε τα σημεία σύγκλισης και ο νόμος να ψηφιστεί», φέρεται να ήταν η εντολή Σαμαρά όπως τη μετέφερε στη σύσκεψη ο βουλευτής Επικρατείας Χρ. Λαζαρίδης, με τον κ. Καραβίτη από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών να σημειώνει τις προτάσεις των βουλευτών και να παρεμβαίνει, σύμφωνα με τους παρευρισκομένους, μόνο όταν του ζητούσαν οικονομικά και τεχνικά στοιχεία.
Ωστόσο, ο τελικός συντάκτης του σχεδίου που ετοιμάζεται θα είναι το υπουργείο Οικονομικών, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει κατά το δυνατόν τις προτάσεις των βουλευτών προτού εγκριθεί από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο και πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση με την ίδια σύνθεση και στόχο στο τέλος της να υπάρξει το τελικό κείμενο.
Μετά τη σύσκεψη προέκυψε νέο σενάριο, κατά το οποίο η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό εάν ούτε αυτή τη φορά υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και τους βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τότε τα 2,9 δισ. ευρώ που προβλέπονται ως έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων να καταγραφούν κανονικά στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, αλλά ο νόμος να έρθει προς κατάθεση και ψήφιση αργότερα, μέσα στο Φεβρουάριο του 2014.
Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το σενάριο αυτό, έλεγε ότι «ο νέος φόρος θα κατατεθεί πριν από το σχέδιο του προϋπολογισμού» και ότι «το μόνο που δεν μπορεί να αλλάξει σε σχέση με το αρχικό σχέδιο είναι ο δημοσιονομικός στόχος των 2,9 δισ. ευρώ και η δέσμευση περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερα».
«Οσο περισσότερα έχει κάποιος τόσο περισσότερο θα πληρώνει, κάτι που δεν συνέβαινε με το αρχικό σχέδιο Στουρνάρα, όπου κάθε ακίνητο είχε συγκεκριμένη επιβάρυνση, ασχέτως της συνολικής περιουσίας», έλεγαν αργότερα πηγές της Ν.Δ. απαντώντας επί της ουσίας στο σχόλιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ., ανεξάρτητα αν εκλέγονται στα αστικά κέντρα ή την επαρχία, ζητούν διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αναλογικότερη επιβάρυνση.
Αναμονή ΠΑΣΟΚ
Μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα ήταν το ΠΑΣΟΚ να τηρεί στάση αναμονής, να επιμένει στις ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και στις γενικές αρχές περί δικαιότερης κατανομής των βαρών μέσω της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Εγινε γνωστό ότι το κείμενο που θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις θα τεθεί υπόψη συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ώστε να προκύψει νέα απόφαση, ενώ ο Γ. Κουτσούκος που συμμετείχε στη σύσκεψη μαζί με τον Α. Μακρυπίδη (ο Φ. Σαχινίδης βρίσκεται εκτός Ελλάδας) δήλωσε: «Κάναμε ουσιαστική συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές, ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος ενός δίκαιου και προοδευτικού φόρου ακίνητης περιουσίας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όταν θα είναι έτοιμο το σχέδιο».
Αποκαλυπτικές των τακτικισμών των δύο πλευρών, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, είναι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Κουτσούκος και ο κ. Μακρυπίδης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έθεσαν ως ενδεχόμενο σενάριο αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, τότε, προκειμένου να ειπραχθούν τα 2,9 δισ. ευρώ, να παραμείνει το χαράτσι ως έχει.
Εντονη ήταν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αντίδραση του κ. Λαζαρίδη, της κ. Πατριανάκου και του κ. Παναγόπουλου, που είπαν ότι το χαράτσι δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να υπάρξει συμφωνία στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ
1. Αφορολόγητο όριο
2. Προοδευτικοί συντελεστές
3. Φοροαπαλλαγές ευαίσθητων ομάδων
4. Αντί για τη ΔΕΗ, αλλαγή «ονόματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: