Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

20/02/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Πιο ακριβή η… ακρίβεια Η μικρή πτώση στις τιμές είναι αναντίστοιχη με την ελεύθερη πτώση των εισοδημάτων.

20/02/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιο ακριβή η… ακρίβεια

Η μικρή πτώση στις τιμές είναι αναντίστοιχη με την ελεύθερη πτώση των εισοδημάτων.
        
 Pin It
Η μικρή πτώση στις τιμές είναι αναντίστοιχη με την ελεύθερη πτώση των εισοδημάτων

Του Βασίλη Γεώργα

Η οριακή πτώση των τιμών δεν είναι δυνατόν να αναχαιτίσει την ακρίβεια, όσο συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση των εισοδημάτων και αυξάνεται η ανεργία. Την ίδια στιγμή, οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων βασικά τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, συνεχίζουν την άγουσα, παρά την αρνητική πορεία του πληθωρισμού που έκλεισε στο -1,7% το 2013.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Θανάσης Σκορδάς, παραδέχτηκε, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την εξέλιξη των τιμών, ότι στην Ελλάδα η πτώση των τιμών δεν ακολούθησε την πορεία των εισοδημάτων και κατά συνέπεια παραμένει το πρόβλημα της ακρίβειας. Η χώρα μας κατατάσσεται στη 10η θέση μεταξύ των 28 της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, που διαμορφώνεται στα 684 ευρώ τον μήνα, όταν αυτός καταβάλλεται, αλλά στη 14η θέση σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη.

Και αυξήσεις τιμών

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε κατά 3,46%, του γιαουρτιού 3,39%, των τυριών 2,5%, των φρέσκων λαχανικών 2,94% και του μοσχαριού –εισαγόμενο κατά κύριο λόγο- 1,42%. Ετσι, οι Ελληνες καταναλωτές στράφηκαν στα νωπά πουλερικά, που είναι πιο φτηνά κατά 8,9%, στα φρούτα, οι τιμές των οποίων μειώθηκαν κατά 4,95% και στο γάλα εβαπορέ (-0,79%).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το καλάθι της νοικοκυράς… γεμίζει με προσφορές που έχουν αυξηθεί κατά 40% και με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (+30%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 40% είναι η αύξηση στις προσφορές και 30% στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Η κρίση εξάλλου έκανε πιο εμφανές το γεγονός ότι τελικά οι έμμεσοι φόροι είναι και οι πιο άδικοι. Οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα (13%), όταν οι… ομοιοπαθούντες Ευρωπαίοι απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερο. Σε Ιταλία και Ισπανία ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 4%, στην Ιρλανδία που βγήκε από το μνημόνιο 4,8%, στην Κύπρο 5% και 6% στην Πορτογαλία, που λαμβάνει τα εύσημα για τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ απολαμβάνουν εξάλλου και οι ευημερούντες Γερμανοί (7%) και Ολλανδοί (6%).

Επί του παρόντος, όπως ξεκαθάρισε ο Θ. Σκορδάς, δεν συζητείται η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ωστόσο: «Συζητήσεις σε άτυπο επίπεδο γίνονται αλλά δεν είναι ο καιρός να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Οταν οριστικοποιηθούν τα συνολικά δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, θα δούμε», ανέφερε.

Οι δαπάνες υγείας

Δυσβάσταχτες είναι και οι δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία λόγω της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, ενώ έχει εκτοξευτεί το κόστος της στέγασης λόγω πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Η ακρίβεια, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση είναι ανελαστική, υπάρχει κάμψη της παραγωγής των αγροτικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ διαπιστώνεται και αύξηση του κόστους, με εξαίρεση το κόστος εργασίας που έχει μειωθεί, αλλά και στην πορεία των διεθνών τιμών. Στην αποκλιμάκωση των τιμών στα είδη διατροφής θα συντελέσει καθοριστικά η μείωση του κόστους παραγωγής, αυτό ωστόσο δεν θα συμβεί με «νεροπίστολα και σφεντόνες», όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Αυτό εν τούτοις είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: