Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ε9 (σχεδόν) για όλους και φέτος Νέα απογραφή ακινήτων για να διευκολυνθεί η φορολογική λαίλαπα - Δεν γλιτώνουν ούτε οι κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης ούτε τα θυρωρεία - Αλαλούμ με τις αγροτικές εκτάσεις - Κλειδάριθμοι και για τα ανήλικα.

21/02/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ε9 (σχεδόν) για όλους και φέτος

Νέα απογραφή ακινήτων για να διευκολυνθεί η φορολογική λαίλαπα - Δεν γλιτώνουν ούτε οι κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης ούτε τα θυρωρεία - Αλαλούμ με τις αγροτικές εκτάσεις - Κλειδάριθμοι και για τα ανήλικα.
        
 

Του Κώστα Τσάβαλου

Σε… παράκρουση οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους οι νέες εξωφρενικές απαιτήσεις της Εφορίας για να εμπλουτίσει το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των ακινήτων και να διευκολύνει τη φορολογική λαίλαπα.

Τα πρόσθετα στοιχεία που ζητάει η Εφορία, οδηγούν ουσιαστικά σε καθολική εφαρμογή του εντύπου Ε9 για μία ακόμα χρονιά, παρά τις διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Οικονομικών ότι υπόχρεοι υποβολής είναι μόνον όσοι είχαν μεταβολή στην περιουσία τους το 2013, όσοι έχουν σφάλματα στα στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς και οι αγρότες με κτίσματα ειδικού σκοπού, προκειμένου να έχουν την προβλεπόμενη απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο.

Η «καμπάνα» πάντως χτυπάει για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων και κυρίως για όσους έχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου.

Παγίδες

Οι ασάφειες της εγκυκλίου κρύβουν παγίδες οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε επιβαρύνσεις, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους, που έχουν έκπτωση 50% στον φόρο, ενώ για πρώτη φορά καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση των στεγασμένων κοινόχρηστων θέσεων στάθμευσης. Οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να γράψουν λεπτομέρειες ακόμα και για το είδος της καλλιέργειας. Σε περιπέτειες θα μπουν και οι γονείς που έχουν γράψει ακίνητα στα ανήλικα τέκνα τους. Θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet για λογαριασμό των παιδιών τους, προκειμένου να δηλώσουν ξεχωριστά τα περιουσιακά στοιχεία των παιδιών.

Στην αναλυτική εγκύκλιο για το Ε9 του 2014, που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ορίζεται ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου, από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου».

Αυτό σημαίνει ότι και οι ανήλικοι θα πρέπει να αποκτήσουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet.

Μέχρι πέρυσι η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου προστατευόμενου τέκνου έπρεπε να υποβληθεί από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του ανήλικου τέκνου.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Από την εγκύκλιο προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

1. Φέτος για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά τα αγροτεμάχια, όπως άλλωστε και οι κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης, οι κοινόχρηστες πισίνες ή τα «διαμερίσματα θυρωρών» σε πολυκατοικίες στα οποία είναι συνιδιοκτήτες περισσότεροι του ενός φορολογούμενοι.

2. Τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης αναγράφονται υποχρεωτικά όχι μόνο στην περίπτωση προσθήκης ακινήτου αλλά και στην περίπτωση διαγραφής ακινήτου από την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου.

3. Τα αγροτεμάχια δηλώνονται σε ξεχωριστές γραμμές ανάλογα με το αν είναι ελιές, υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες, βοσκότοποι, μεταλλεία-λατομεία, υπαίθριες εκθέσεις ή χώροι στάθμευσης. Ξεχωριστή γραμμή υπάρχει για αποθήκες και γεωργικά κτίσματα στα οποία προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

4. Για τα αυθαίρετα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για την καταγραφή βοηθητικών χώρων που νομιμοποιήθηκαν με τους τελευταίους νόμους για τα αυθαίρετα, μπορεί να οδηγήσει σε διπλάσιο ΕΝΦΙΑ για τους συγκεκριμένους χώρους καθώς έχει οριστεί ότι η φορολογητέα τους αξία υπολογίζεται μειωμένη κατά 50%. Επίσης σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, ορίζεται πως αναγράφεται η μεικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).

5. Στεγασμένες κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης και κοινόχρηστες κολυμβητικές δεξαμενές και αποθήκες δηλώνονται από τον κάθε συνιδιοκτήτη σύμφωνα με το ποσοστό του.

6.Διαμερίσματα τα οποία χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν ως κατοικία οι θυρωροί πολυκατοικιών και ανήκουν από κοινού σε όλους τους συνιδιοκτήτες, δηλώνονται από τον καθέναν από αυτούς σύμφωνα με το συνολικό ποσοστό συνιδιοκτησίας αυτού επί του οικοπέδου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Εκκαθαριστικά «μαϊμού»

Θα στέλνει η Εφορία σε όσους δεν υποβάλλουν έγκαιρα τη δήλωση!

«Κοστούμι» φόρου σε δικό της πατρόν θα «ράβει» η Εφορία σε όσους φορολογουμένους δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις. Δέκα μέρες μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης και η γενική γραμματεία Εσόδων θα στέλνει «ραβασάκι» στους φορολογουμένους ειδοποιώντας για τον φόρο εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν! Το παράλογο του μέτρου είναι ότι ο φόρος που θα υπολογίζει η Εφορία χρησιμοποιώντας τη δική τους μεζούρα δεν θα ανταποκρίνεται στα εισοδήματα του υπόχρεου, από τη στιγμή που ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει ακόμη τη δήλωση. Το ποσό πληρωμής, αν και εξωπραγματικό, θα είναι ενδεικτικό και θα διαγράφεται με την έκδοση του πραγματικού εκκαθαριστικού σημειώματος. Βέβαια μέχρις ότου γίνει αυτό, το «σοκ» για τον φορολογούμενο με το εκκαθαριστικό-μαϊμού θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη χθες στη Βουλή, παρουσιάζοντας το νέο «όπλο» που θα αναγκάζει έναν φορολογούμενο να μην ξεχνά ποτέ τη φορολογική του δήλωση. Το μέτρο δεν θα περιοριστεί μόνο στο εισόδημα αλλά και σε άλλες κατηγορίες φόρων, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, μπορεί σε υπόχρεο υποβολής μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ να σταλεί ειδοποιητήριο οφειλής ΦΠΑ 5.000 ευρώ, το οποίο βεβαίως θα ακυρωθεί απευθείας με την υποβολή της δήλωσης. Η δυνατότητα της γενικής γραμματείας Εσόδων να υπολογίζει από μόνη της τον φόρο εκβιάζοντας έτσι όλους τους φορολογουμένους προβλέπεται από τον φορολογικό νόμο του περασμένου καλοκαιριού.

M.X.

Δεν υπάρχουν σχόλια: