Ολες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων και οι ημερομηνίες πληρωμής. Ποιοι αποκλείονται από το επίδομα
Του Κώστα Τσάβαλου
Περισσότεροι από 140.000 πολίτες υπέβαλαν με το «καλημέρα» αίτηση για να λάβουν προεκλογικά τα «ψίχουλα» που δίνει η κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά από τη μνημονιακή πολιτική. Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, οπότε και άρχισε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), 140.000 φορολογούμενοι έσπευσαν να υποβάλουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν δικαιούνται ή όχι το επίδομα.
Η πρώτη επεξεργασία των αιτήσεων έδειξε ότι περίπου 40.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από μη δικαιούχους και απορρίφθηκαν, ενώ άλλες 22.000 έχουν υποβληθεί από νοικοκυριά τα οποία δικαιούνται το επίδομα και θα «μοιραστούν» συνολικά 13,5 εκατ. ευρώ.
Το κοινωνικό μέρισμα ξεκινά από 500 ευρώ (με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) και για όσους υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τέλος Απριλίου θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως τις 10 Μαΐου. Αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος μπορούν να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου.
Η ηλεκτρονική αίτηση
Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται η υποβολή αίτησης στη ΓΓΠΣ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα «Αίτηση κοινωνικού μερίσματος» η οποία εμφανίζεται ως πρώτη κατά σειρά επιλογή στην κεντρική σελίδα της ΓΓΠΣ και στην ενότητα «Υπηρεσίες προς τους πολίτες». Επιλέγοντας «Αίτηση Κοινωνικού Μερίσματος» ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στις υπηρεσίες του Taxisnet.
Στην ηλεκτρονική αίτηση που εμφανίζεται στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, έχουν ήδη αποτυπωθεί το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του χρήστη ο οποίος καλείται να συμπληρώσει ανάλογα την ένδειξη «Εγγαμος», τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), το έτος γέννησης και σε ειδικό πεδίο αν πρόκειται για άτομο με αναπηρία 67% και άνω.
Στο επόμενο πεδίο, συμπληρώνονται τα «Στοιχεία οικίας». Ζητούνται ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τον αναζητήσουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος) και η διεύθυνση. Σε ειδικό κουτάκι συμπληρώνεται αν «στο ακίνητο δεν υπάρχει παροχή ρεύματος». Το αμέσως επόμενο πεδίο αφορά τα μέλη της οικογένειας. Για να τα δηλώσετε, θα πρέπει να επιλέξετε στο κάτω μέρος της ηλεκτρονικής φόρμας «Εισαγωγή μέλους», οπότε το σύστημα θα σας ζητήσει τα αντίστοιχα στοιχεία (ΑΜΚΑ, ποσοστό αναπηρίας κ.λπ.). Το τελευταίο πεδίο είναι αυτό που ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή του επιδόματος σε δικαιούχους. Συμπληρώνονται το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, ο αριθμός τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Μην ξεχάσετε να «κλικάρετε» στην επιλογή «Δηλώνω υπεύθυνα ότι τα δηλωθέντα στοιχεία είναι αληθή, ιδιαίτερα δε τα άτομα που συνοικούν μαζί μου είναι τα ανωτέρω και μόνο αυτά» και βέβαια στην «Οριστικοποίηση Αίτησης».
Οδηγίες προς ναυτιλλομένους δίνει μέσω facebook ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας στα εκατοντάδες ερωτήματα των φορολογουμένων. «Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε αν μπορείτε να το πάρετε ή όχι. Κάντε αίτηση και θα σας το πει το σύστημα. Ετσι εσείς θα ξέρετε σίγουρα και εγώ θα γλιτώσω τις ερωτήσεις! Εδώ κάνουν αίτηση με πάνω από 2 εκατ. περιουσία, εσείς δεν θα κάνετε;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
Τα κριτήρια
Για τη χορήγηση του επιδόματος τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ως βασικό όριο εισοδήματος ορίζεται το ποσό των 6.000 ευρώ, με βάση το συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013 (εισοδήματα 2012), που αφορούν τόσο τον δικαιούχο όσο και τα προστατευόμενα τέκνα ή πρόσωπα που φιλοξενεί.
Επίσης, η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 125.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για τις οικογένειες, με βάση τα στοιχεία ακινήτων για το 2013. Τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Το ποσό των 6.000 ευρώ ισχύει για άγαμους και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ετσι για οικογένεια με δύο παιδιά, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ.
Για μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία άνω του 67% το εισοδηματικό κατώφλι ορίζεται στα 8.000 ευρώ. Οταν στην οικογένεια υπάρχει παιδί με αναπηρία άνω του 67%, προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά 1.000 ευρώ. Η ενίσχυση ξεκινά από 500 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 83,3 ευρώ για κάθε παιδί. Ετσι μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά δικαιούται επίδομα 1.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν περίπου 600.000 νοικοκυριά ή 1.000.000 πρόσωπα τα οποία θα μοιραστούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ.
Η καταβολή
Για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 30/4/2014 η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10 Μαΐου, για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1η/5/2014 έως και τις 31/5/2014 η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10/6/2014, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν από την 1η/6/2014 έως και τις 30/6/2014 η καταβολή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 10/7/2014. Με βάση τις αιτήσεις, η ΓΓΠΣ θα κάνει διασταυρώσεις στοιχείων για να προσδιορίσει τους πραγματικούς δικαιούχους. Παράλληλα με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου (π.χ. κάποιος δήλωσε 10 παιδιά) θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
Από τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος εξαιρούνται:
• Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του ν. 2238/1994.
• Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
• Πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.
• Πρόσωπα που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου