Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Πόσο ακόμη θα κρατήσει η κοροϊδία με το «πρωτογενές πλεόνασμα»;

14/05/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΜΕΡΟΣ 1Ο

Πόσο ακόμη θα κρατήσει η κοροϊδία με το «πρωτογενές πλεόνασμα»;

«Πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που έγινε ποτέ!» (από την ομιλία του κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μουσικής στις 7/5/2014). Μια ματιά στις επίσημες δημοσιεύσεις της Eurostat στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (EDP Notification tables, στη βάση του ESA 95 Συνθήκη Μάαστριχτ) σχετικά με τα πρωτογενή αποτελέσματα των ετών 2011 μέχρι και 2013.
        
 
«Πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που έγινε ποτέ!» (από την ομιλία του κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μουσικής στις 7/5/2014).
Μια ματιά στις επίσημες δημοσιεύσεις της Eurostat στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (EDP Notification tables, στη βάση του ESA 95 Συνθήκη Μάαστριχτ) σχετικά με τα πρωτογενή αποτελέσματα των ετών 2011 μέχρι και 2013 –βλ. παρακάτω πίνακα– θα μας αποκαλύψει το είδος της «εξυγίανσης» που η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε μέχρι τώρα από τότε που ανέλαβε την εξουσία:

Η «εξυγίανση» δηλαδή που επέτυχε ο κ. Σαμαράς στη διετία που κυβέρνησε ήταν στην πραγματικότητα μια επιδείνωση στο ετήσιο πρωτογενές έλλειμμα της χώρας κατά 10,812 δισ.!

«Παρατηρούμε ένα ακόμη οικονομικό έγκλημα στην πλάτη του ελληνικού λαού, καθόσον επιλέχθηκε να δοθεί στην τρόικα ένα σεβαστό ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του όποιου «πλεονάσματος», χωρίς να ήταν προαπαιτούμενο αυτή την εποχή, και τη στιγμή που η κυβέρνηση όφειλε στους πολίτες, από επιστροφές φόρων, πάνω από 4 δισ.!

ΑΡΘΡΟ των Ζωής Γεωργαντά* και Νίκου Λογοθέτη**

54Ετος 2011: Το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2011 ήταν (-)19,934 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν αφαιρέσουμε 14,889 δισ. που πληρώθηκαν ως τόκοι του δημόσιου χρέους, προκύπτει ότι για το 2011 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα: (-)5,075 δισ. ευρώ.

Ετος 2013: Το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2013 ήταν (-)23,109 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν αφαιρέσουμε 7,222 δισ. που πληρώθηκαν ως τόκοι του δημόσιου χρέους, προκύπτει ότι για το 2013 είχαμε πρωτογενές έλλειμμα: (-)15,887 δισ. ευρώ.

Η «εξυγίανση» δηλαδή που επέτυχε ο κ. Σαμαράς στη διετία που κυβέρνησε ήταν στην πραγματικότητα μια επιδείνωση στο ετήσιο πρωτογενές έλλειμμα της χώρας κατά 10,812 δισ.! Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, τα πρωτογενή δημοσιονομικά της χώρας επιδεινώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 213%!

Καιρός είναι λοιπόν να σταματήσει όλη αυτή η παραπληροφόρηση περί δημοσιονομικής εξυγίανσης και περί πρωτογενούς πλεονάσματος, η σημαντικότερη καραμέλα που πιπιλίζουν εδώ και μήνες οι κυβερνώντες, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κερδίσουν κάποιες ψήφους στις επερχόμενες εκλογές από παραπλανημένους ψηφοφόρους που δεν ενημερώθηκαν (ακόμη) σχετικά με τη νέα δημιουργική λογιστική που έχουν εφεύρει τον τελευταίο χρόνο. Δεν καταλαβαίνουν όμως οι αυτόκλητοι «σωτήρες» μας ότι οι στατιστικές αλχημείες που συνεχίζουν να εφαρμόζουν έσωθεν, συνεχίζουν να εκθέτουν την Ελλάδα έξωθεν. Αυτό που τώρα η κυβέρνηση έχει ως «κρυφό καμάρι», έχει γίνει για μία ακόμη φορά «βούκινο» στα ξένα ΜΜΕ. Πράγματι, ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για «ύποπτη λογιστική» και «ταχυδακτυλουργικά κόλπα τα οποία φαίνεται να έχουν την ανοχή και τη στήριξη της Ε.Ε…». Ο ίδιος ο επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου Χανς–Βέρνερ Ζιν, σε δηλώσεις του προς την Deutsche Welle, κάνει λόγο για μια «αυταπάτη» της Αθήνας που έχει τις ευλογίες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανένα πρωτογενές πλεόνασμα, πρόκειται για μια πληροφορία που διαδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης και η οποία είναι λανθασμένη – αντιθέτως η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα».

Μέχρι την άλλη άκρη του πλανήτη έχει φτάσει η αμφισβήτηση για το «πλεόνασμα» του Σαμαρά. «Και άλλα greek statistics;», αναρωτιέται η έγκυρη εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία μάλιστα ειρωνεύεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέροντας κατά λέξη: «…Αλλά κάντε ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε πιο προσεκτικά: Κάτι δεν πάει σωστά…». Βέβαια η WSJ δεν έκανε ένα βήμα πίσω αλλά μάλλον ένα βήμα μπροστά και ρώτησε τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Simon O’Connor, σχετικά με αυτή τη τεράστια διαφορά – και αυτός εξήγησε ότι «ο ορισμός της Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα περιλαμβάνει ορισμένες προσαρμογές…». Και όταν ερωτήθηκε εάν η μεθοδολογία αυτή (των «προσαρμογών») έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε., ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε στη WSJ: «Οχι, ο ορισμός αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά»! (Προφανώς εξαρτάται από το αν η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο!)

Αυτά λοιπόν για τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ – τα οποία έχουν καταλάβει επιτέλους το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται εδώ. Οσο για τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ… άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Λόγω της καμουφλαρισμένης άγνοιάς τους, φαίνονται να είναι χαμένα μέσα στην καθοδηγούμενη ευδαιμονία της τιτανοτεράστιας «επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος που πιστοποίησε και η ίδια η Eurostat».

Ας μας επιτραπεί λοιπόν να (ξανα)εξηγήσουμε στον καλόπιστο αναγνώστη (ακόμη κι αν έχει ήδη παραπλανηθεί) την απορία της WSJ για το τι «δεν πάει σωστά» και πού οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση στην «εμφάνιση» του πρωτογενούς αποτελέσματος μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλέπε τρόικα) και Eurostat.

Η διαφοροποίηση έχει να κάνει με το πώς «βλέπει» το πρωτογενές αποτέλεσμα η τρόικα και πώς το «βλέπει» η Eurostat. Προφανώς η κυβέρνηση επιλέγει να το «βλέπει» όπως η τρόικα καθόσον αυτό συμφέρει αμφότερους: την κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους (ήδη έχει δεσμεύσει 500 εκατομμύρια από αυτό για να μοιράσει προεκλογικά «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς») και την τρόικα για το γεγονός ότι (λόγω μνημονιακής συμφωνίας) 30% του όποιου πρωτογενούς πλεονάσματος καταλήγει στους δανειστές – παρατηρούμε δηλαδή εδώ ένα ακόμη οικονομικό έγκλημα στην πλάτη του ελληνικού λαού, καθόσον επιλέχθηκε να δοθεί στην τρόικα ένα σεβαστό ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του όποιου «πλεονάσματος», χωρίς να ήταν προαπαιτούμενο αυτή την εποχή, και τη στιγμή που η κυβέρνηση όφειλε στους πολίτες, από επιστροφές φόρων, πάνω από 4 δισ.! Παρακράτησε δηλαδή οφειλόμενα στους χειμαζόμενους Ελληνες, για να τα δώσει πριν την ώρα τους στους δανειστές!

Με ποιον τρόπο όμως η τρόικα τηρεί τα προσχήματα για να κάνει αποδεκτό αυτό το «δωράκι»; Με τη «νομιμοποίηση» που της προσφέρει ένα Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης που «συμφώνησε» με την κυβέρνηση πέρσι τον Ιούλιο.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

* Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τ. μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, υποψήφια ευρωβουλευτής με τους Ανεξάρτητους Ελληνες

** Διδάκτωρ μαθηματικός – στατιστικός, τ. αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια: