Θεοχάρης: Δεκαπλάσια τα έσοδα από τη συμμόρφωση των πολιτών
Πρώτη καταχώρηση: 13/05/2014 - 13:44
Τελευταία δημοσίευση: 13:44Οικονομία
Θεοχάρης: Δεκαπλάσια τα έσοδα από τη συμμόρφωση των πολιτών
«Τα έσοδα από τη συμμόρφωση των φορολογουμένων είναι δεκαπλάσια από τα έσοδα από τους έλεγχους» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
«Είναι πολύ μικρότερο το κομμάτι της είσπραξης εσόδων από τους ελέγχους σε σχέση με τη συμμόρφωση. Υπάρχει μια πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ελεγκτικές δράσεις που έχουμε κάνει και δείχνει, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 24 μηνών, ότι η αύξηση που έχουμε επιτύχει, οδηγεί συνολικά σε μια αύξηση των εσόδων κατά 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από τους ελέγχους μπορεί να είναι γύρω στα 15 με 20 εκατομμύρια, αλλά πολύ περισσότερα είναι τα έσοδα από την αύξηση της συμμόρφωσης. Και αυτό γιατί βλέπουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ότι οι έλεγχοι πιάνουν τόπο, συνεπώς συμμορφώνονται αυτόματα και δηλώνουν πιο ειλικρινή στοιχεία» σημειώνει ο κ. Θεοχάρης.
Ο γγ Δημοσίων Εσόδων σημειώνει επίσης ότι θα γίνουν «περίπου 300.000 διαφορετικοί έλεγχοι, οι οποίοι δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν έλεγχοι που είναι απλοί, προληπτικοί, δηλαδή μπαίνουμε σε ένα μαγαζί και ελέγχουμε αν κόβει αποδείξεις, αλλά υπάρχουν και τακτικοί έλεγχοι, με τους οποίους εξετάζονται όλα τα βιβλία μιας επιχείρησης για πολλά χρόνια».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι τα παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία προσεγγίζουν τα 64 - 65 δισ. ευρώ, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, ο κ. Θεοχάρης τονίζει: «Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία σχεδιάζουμε, ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα την καλύτερη είσπραξη των φόρων στη πηγή, το οποίο αυξάνει την εισπραξιμότητα θεαματικά και δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση. Επίσης, κατά τους τρεις πρώτους μήνες βλέπουμε αύξηση στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σχέση με πέρυσι κατά 20% που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα είσπραξης. Δεν έχει εξαντληθεί» σημειώνει.
Η συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο έχει ως εξής:
Ερ: Κύριε Θεοχάρη, για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προχωρά στη κατάρτιση συγκεκριμένου πλάνου ελέγχων, αλλά και εισπράξεων από φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις. Ποιος είναι ο στόχος σας;
Απ: Κάθε μεγάλος οργανισμός και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα θα έπρεπε να έχει και στρατηγικό πλαίσιο, το οποίο έχουμε καταρτίσει (σσ στην ΓΓΔΕ), αλλά και επιχειρησιακό πλάνο το οποίο εξειδικεύει περισσότερο τις δράσεις μας. Το μεν στρατηγικό είναι σε βάθος πενταετίας και μας δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές σε τέσσερις άξονες, το δε επιχειρησιακό εξειδικεύει αυτές τις δράσεις σε τέσσερεις άξονες που βοηθούν τις στρατηγικές μας επιδιώξεις για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2014 και το 2015. Στο πλαίσιο αυτό είναι μέρος του εκσυγχρονισμού της Γενικής Γραμματείας να έχουμε τέτοια πλάνα.
Ερ: Πόσους φορολογούμενους αφορά αυτό το σχέδιο;
Απ: Αφορά συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Εξετάζει ποια είναι τα έργα που χρειάζεται να γίνουν για να εκσυγχρονιστούμε, πώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά μας στην είσπραξη, την εξυπηρέτηση, τη συμμόρφωση, τη φοροδιαφυγή και τον έλεγχο. Συνεπώς, κατά μία έννοια, αγγίζει όλους τους φορολογούμενους.
Αυτό που ο κόσμος ζητάει να μάθει είναι στο θέμα των ελέγχων. Έχουμε ορίσει ότι χρειάζεται να κάνουμε περίπου 300.000 διαφορετικούς ελέγχους, οι οποίοι δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν έλεγχοι που είναι απλοί, προληπτικοί, δηλαδή μπαίνουμε σε ένα μαγαζί και ελέγχουμε αν κόβει αποδείξεις, αλλά υπάρχουν και τακτικοί έλεγχοι, με τους οποίους εξετάζονται όλα τα βιβλία μιας επιχείρησης για πολλά χρόνια.
Ερ: Πόσα χρήματα προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν;
Απ: Ο γενικός στόχος είναι η είσπραξη των εσόδων του προϋπολογισμού και ιδανικά όσα μπορούμε καλύτερα από αυτό. Προφανώς ένα μέρος των εσόδων μας έρχονται από την αύξηση της είσπραξης μέσω των ελέγχων. Πρέπει να ξέρετε όμως ότι είναι πολύ μικρότερο το κομμάτι της είσπραξης από τους ελέγχους σε σχέση με τη συμμόρφωση. Υπάρχει μια πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ελεγκτικές δράσεις που έχουμε κάνει και η αύξηση που έχουμε επιτύχει με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 24 μηνών οδηγεί συνολικά σε μια αύξηση των εσόδων κατά 250 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει λιγότερα από τα ίδια τα έσοδα των ελέγχων, που μπορεί να είναι γύρω στα 15 με 20 εκατομμύρια, αλλά περισσότερο στην αύξηση της συμμόρφωσης διότι βλέπουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ότι οι έλεγχοι πιάνουν τόπο, συνεπώς συμμορφώνονται αυτόματα και δηλώνουν πιο ειλικρινή στοιχεία. Αυτά είναι γύρω στα 230 εκατ. από τα 250 και όπως αντιλαμβάνεστε είναι 10πλάσια τα έσοδα συμμόρφωσης από τα έσοδα από έλεγχους.
Ερ: Κύριε γενικέ, τα παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία προσεγγίζουν τα 64- 65 δισ. αυτό μήπως σημαίνει ότι η φοροδοτική ικανότητα πια έχει τελειώσει και ότι οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν άλλους φόρους ή απλώς θεωρείτε ότι με μια διαφορετική προσέγγιση και φιλοσοφία κάτι μπορεί να αλλάξει;
Απ: Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία σχεδιάζουμε, ώστε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, την καλύτερη είσπραξη των φόρων στη πηγή, το οποίο αυξάνει την εισπραξιμότητα θεαματικά και δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση. Επίσης, κατά τους τρεις πρώτους μήνες βλέπουμε αύξηση στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε σχέση με πέρυσι κατά 20%, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα είσπραξης, δεν έχει εξαντληθεί.
Ερ. Βλέπω ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και στον έλεγχο των ελεγκτών. Περίπου 150 υπάλληλοι του υπουργείου θα ελεγχθούν για πόθεν έσχες. Είναι προληπτικός ο έλεγχος, ή έχετε κάτι ανακαλύψει;
Απ: Όχι είναι προληπτικός ο έλεγχος, προφανώς λαμβάνουμε υπόψιν και πιθανές καταγγελίες, αλλά ουσιαστικά έχουμε ένα ελεγκτικό πρόγραμμα, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να εμπιστευτούμε το προσωπικό μας καθόσον έχουμε ένα ουσιαστικό ελεγκτή εσωτερικών υποθέσεων επάνω από το προσωπικό μας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε και την εμπιστοσύνη στον πολίτη πως η διαφθορά δεν μπορεί να εξαφανιστεί, αλλά σίγουρα αντιμετωπίζεται και μειώνεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου