Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Τρύπα» 1 δισ. στα έσοδα, σενάριο για νέα μέτρα

14/05/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Τρύπα» 1 δισ. στα έσοδα, σενάριο για νέα μέτρα

Για το νέο «πακέτο» λιτότητας μας έχει ήδη προετοιμάσει η Κομισιόν, με τη «ρουκέτα» για παρεμβάσεις 7,7 δισ. ευρώ.
        
 
Για το νέο «πακέτο» λιτότητας μας έχει ήδη προετοιμάσει η Κομισιόν, με τη «ρουκέτα» για παρεμβάσεις 7,7 δισ. ευρώ

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

Γιγαντώνεται η «τρύπα» στα κρατικά έσοδα, η οποία φέτος τον Απρίλιο ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το σενάριο της λήψης νέων μέτρων αμέσως μετά τις εκλογές, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Αλλωστε, για το νέο «πακέτο» λιτότητας μας έχει ήδη προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη «ρουκέτα» για παρεμβάσεις 7,7 δισ. ευρώ στην οικονομία τα επόμενα τρία χρόνια που εξαπέλυσε στην τελευταία έκθεσή της για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Την καταβαράθρωση των δημοσίων εσόδων δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2014, με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να… σφυρίζουν αδιάφορα γι’ αυτή την εξέλιξη. Ετσι, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, το Μαξίμου συνεχίζει να παίζει με το «χαρτί» του πλεονάσματος που αποτελεί και το διαφημιστικό σλόγκαν της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, μετά τις αστοχίες στα έσοδα, το ύψος του πλεονάσματος περιορίστηκε στο 1 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η απότομη συρρίκνωση του πλεονάσματος έχει «θορυβήσει» την κυβέρνηση, καθώς συμβαίνει σε μια στιγμή που η ίδια αναθεώρησε προς το καλύτερο τον στόχο για το 2014 με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2015-2018), ανεβάζοντας τον «πήχη» στο 2,3% του ΑΕΠ ή στα 4,190 δισ. ευρώ από 2,733 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ του αρχικού στόχου. Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος του πλεονάσματος παραμένει πλασματικό, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το «τρικ»

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φετινό τετράμηνο οι υποχρεώσεις παρελθόντων ετών που έχει καλύψει το υπουργείο σε φορείς εντός και εκτός γενικής κυβέρνησης φθάνουν τα 120 εκατ. ευρώ, όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν πληρωθεί 2,1 δισ. ευρώ. Με αυτό το «τρικ» οι δαπάνες του προϋπολογισμού εμφανίζονται να είναι απόλυτα πειθαρχημένες με τους στόχους του Μνημονίου. Συγκεκριμένα, αυτές διαμορφώθηκαν στα 15,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 16,8 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση κατά 976 εκατ. ευρώ προήλθε από τις πρωτογενείς πηγές. Αναλυτικότερα, η εικόνα που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο τέλος Απριλίου είναι η εξής:

• Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 16,138 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 263 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι του στόχου.

• Τα τακτικά έσοδα είναι ακόμη χειρότερα. Ανήλθαν σε 13,844 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,051 δισ. ευρώ ή 7,1% χαμηλότερα έναντι του στόχου, εκ των οποίων 500 εκατ. αφορούν καθυστέρηση επιστροφής εσόδων από μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFA’s και SMP’s).

• Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 12,784 δισ. ευρώ, 204 εκατ. ευρώ ή 1,6% χαμηλότερα έναντι του στόχου.

• Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 906 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 431 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (475 εκατ. ευρώ).

• Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2,295 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 788 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ οι πληρωμές στα 1,4 δισ. ευρώ. Τα 900 εκατ. ευρώ από αυτά διατέθηκαν για την κατασκευή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

• Στα 2,192 δισ. ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων έναντι στόχου 2,2 δισ. ευρώ.

• Στα 612 εκατ. ευρώ ανήλθε το ποσό για την κάλυψη διαφόρων χρηματοοικονομικών συναλλαγών από 2,6 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε το αντίστοιχο περσινό διάστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: