Του Μπάμπη Μιχάλη
Πέντε και πλέον χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης, 49 εκατομμύρια Αμερικανοί (όσοι και το 2008) συνεχίζουν να ταλανίζονται από την πείνα -αδυνατώντας να διασφαλίσουν συνεχή πρόσβαση στην αναγκαία για την καθημερινή επιβίωσή τους τροφή. Μεταξύ αυτών και περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια παιδιά. Την ίδια στιγμή, όμως, κάποιοι άλλοι Αμερικανοί συνεχίζουν να διάγουν υπερπολυτελή βίο και να αυγατίζουν τα εισοδήματά τους, παράγοντας επί της ουσίας… τίποτα.
Ο λόγος για τους 25 πιο καλοπληρωμένους διαχειριστές hedge funds του κόσμου, που πέρυσι όλοι μαζί έβαλαν πέρυσι στις τσέπες τους περισσότερα από 21 δισ. δολάρια. Ποσό που αναλογεί σε μέσο ετήσιο εισόδημα 841 εκατ. δολαρίων για καθένα εξ αυτών. Οι 4 πρώτοι της σχετικής λίστας, που συνέταξε το περιοδικό «Institutional Investor Alpha», «καθάρισαν» μάλιστα πάνω από 2 δισ. δολάρια ο καθένας.
Κερδοσκοπία χωρίς έλεος
Αποκλειστικός σκοπός των hedge funds είναι η άγρια, χωρίς έλεος, κερδοσκοπία. Οι διαχειριστές τους υπόσχονται τεράστιες αποδόσεις σε όσους τα εμπιστεύονται και παίρνουν γι' αυτό υψηλά ρίσκα. Βέβαια, ουκ ολίγες φορές έχει αποδειχτεί ότι ποντάρουν εκ του ασφαλούς, «αξιοποιώντας» -κάτω από το τραπέζι- εσωτερική πληροφόρηση.
Πάντως, σε καμία περίπτωση οι παραπάνω σκανδαλώδεις αμοιβές δεν αντανακλούν τις επιδόσεις του κλάδου. Η μέση απόδοσή τους πέρυσι ήταν μόλις 7,4%, δηλαδή 4 φορές χαμηλότερη από την αντίστοιχη της Wall Street, όπου ο δείκτης S&P500 σημείωσε άνοδο 30%. Γι' αυτές τις μέτριες επιδόσεις όμως οι 25 πληρώθηκαν αδρά, κάτι που οφείλεται στον τρόπο που αμείβονται. Η συνηθισμένη προμήθεια που τα hedge funds χρεώνουν αντιστοιχεί στο 2-3% των κεφαλαίων που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν συν το 20-50% των κερδών που θα προκύψουν από τις επενδύσεις τους. Επιπλέον οι μάνατζέρ τους κερδίζουν και από τις τοποθετήσεις των δικών τους κεφαλαίων στις επενδύσεις των funds. Mε αυτόν τον τρόπο ο Στίβεν Κοέν κέρδισε πέρυσι 2,4 δισ. δολάρια και ήταν δεύτερος στη λίστα του «Alpha», παρ' ότι η απόδοση του βασικού του fund ήταν μικρότερη (20,5%) από την αντίστοιχη μέση της αγοράς.
Εσωτερική πληροφόρηση
Ο Κοέν πλούτισε αν και η εταιρεία του SAC Capital κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές αρχές για πολυετή απάτη συναλλαγών με τη χρήση εσωτερικής πληροφόρησης (insider trading). Το ζήτημα διευθετήθηκε τελικά με συμβιβασμό-ρεκόρ 1,2 δισ. δολαρίων το περασμένο φθινόπωρο και αυτό ίσως να μην ήταν άσχετο της πολυετούς στενής συνεργασίας που η SAC είχε με την Goldman Sachs, την J.P. Morgan, τη Citigroup, την Bank of America και τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους της Wall Street. Για χρόνια ο Κοέν «τάιζε» τους εν λόγω κολοσσούς με τις υπεραποδόσεις των τολμηρών του στοιχημάτων, στα οποία συμμετείχαν και αυτοί, αλλά και τις προμήθειες που εισέπρατταν από την εκτέλεση των εντολών του στην αγορά.
Καλύτερες πάντως αποδόσεις (42%) από τον Κοέν, που τελικά έκλεισε τη SAC και σταμάτησε να διαχειρίζεται κεφάλαια τρίτων, είχε το νούμερο 1 της λίστας του «Alpha», Ντέιβιντ Τέπερ, της Appaloosa Management. Πληρώθηκε αδρά γι' αυτές αφού για το χαρτοφυλάκιο των 20 δισ. δολαρίων που είχε υπό τη διαχείρισή του εισέπραξε συνολικά πέρυσι 3,5 δισ. δολάρια!
Ο πιο… ωραίος όλων όμως ήταν ο ιδρυτής της Renaissance Technologies, Τζέιμς Σάιμονς, ο οποίος από το 2010 δεν έχει διαχειριστεί σεντς από το ύψους 25 δισ. δολαρίων χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του. Πέρυσι ήταν τέταρτος στη λίστα με ετήσιες αποδοχές 2,2 δισ. δολάρια.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Τζον Πόλσον, Ντάνιελ Λεμπ: τα… δικά μας παιδιά
Στους δέκα πρώτους της «χρυσής λίστας» περιλαμβάνονται και δύο «δικά μας παιδιά», δύο γνωστοί Αμερικανοί μάνατζερ hedge fund που μυρίστηκαν κέρδη από την ελληνική κρίση και έσπευσαν. Πρόκειται για τον Τζον Πόλσον (αριστερά) της Paulson & Co και τον Ντάνιελ Λεμπ (δεξιά) της Third Point. Με εισόδημα 2,3 δισ. δολάρια πέρυσι, ο Πόλσον ήταν τρίτος στη λίστα του «Αlpha». Ηταν από τους ελάχιστους που κέρδισαν από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων το 2007. Ξεκινώντας με ελάχιστα κεφάλαια, αγόρασε ασφάλιστρα κινδύνου στεγαστικών δανείων (CDS), ποντάροντας στην καθίζηση των τιμών των ακινήτων. Επιβεβαιώθηκε, και η μικρή του εταιρεία έβγαλε μόνο το 2007 15 δισ. δολάρια. Στην τσέπη του έβαλε περίπου 4 δισ. δολάρια ή περισσότερα από… 10 εκατ. δολάρια ημερησίως. Ανάλογο παιχνίδι έπαιξε και με τα ελληνικά CDS -ποντάροντας σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη. Σήμερα ποντάρει στην άλλη όχθη, αυτήν της ανάκαμψης. Το ιδιοκτησίας του «Recovery Fund» σημειώνει εξαίρετες αποδόσεις χάρη στην άνοδο των τίτλων των ελληνικών τραπεζών. Αγοράζοντας πάμφθηνα ο Πόλσον κατέχει ήδη το 5,4% της Alpha Bank, το 6,6% της Πειραιώς αλλά και το 9,99% της ΕΥΔΑΠ.
Ο δεύτερος, ο Ντάνιελ Λεμπ, έχτισε σημαντική θέση στα ελληνικά ομόλογα από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2012, αγοράζοντας μόλις στα 17 σεντς το κομμάτι. Πούλησε στα 33 σεντς τον Δεκέμβριο του 2012 στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Σε λιγότερο από 10 μήνες κέρδισε περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια, αν και υπάρχουν αιτιάσεις για εσωτερική πληροφόρηση. Πέρυσι o Λεμπ έβαλε στην τσέπη του 700 εκατ. δολάρια και ήταν ένατος στη λίστα του «Alpha».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου