Σπαζοκεφαλιά ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ένα θέμα που φαίνεται ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό από πολλούς από εμάς (λογιστές, φοροτεχνικούς και… λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις), είναι ο τρόπος με τον οποίο θα φορολογηθούν οι αγρότες.
Γράφει ο Χάρης Τσοχαντάρης
Βεβαίως, δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό και από τους ίδιους τους αγρότες, αυτό όμως έχει και την καλή πλευρά του. Αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους τοπικούς βουλευτές να μαζέψουν τα ζαρζαβατικά και άλλα φυτικά προϊόντα για όλο το χρόνο, μόλις οι φορολογούμενοι γεωργοί λάβουν το εκκαθαριστικό του επόμενου οικονομικού (φτου, φορολογικού ήθελα να πω) έτους.
Ίσως γι’ αυτό οι διάφοροι βουλευτές της επαρχίας (μάλλον εξυπνότεροι απ’ ό,τι τους φανταζόμαστε) έχουν αρχίσει τις πιέσεις προς το υπουργείο Οικονομικών προς δύο βασικές κατευθύνσεις: Πρώτον, να μην τηρούνται βιβλία απ’ τους αγρότες, ακόμη και αυτούς του κανονικού καθεστώτος και δεύτερον, να διατηρηθεί, έστω για μία χρονιά ακόμη, ο αντικειμενικός (τρομάρα του) τρόπος προσδιορισμού του γεωργικού εισοδήματος. Εκτίμησή μου είναι ότι το πρώτο μάλλον θα το πετύχουν, το δεύτερο όχι, διότι κάτι τέτοιο θα άλλαζε άρδην τη φιλοσοφία του νέου ΚΦΕ (Ν.4172/2013).
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στον παλιό ΚΦΕ (Ν.2238/1994) το εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις αποτελούσε μία ξεχωριστή κατηγορία εισοδήματος, το περίφημο εισόδημα Ε’ Πηγής. Και κάτι τρέχει στα γύφτικα, θα μου πείτε. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτή η διάκριση έδωσε στο ελληνικό Φορολογικό Σύστημα (ταράμ - ταράμ) τη δυνατότητα να ανθίσει και με τα χρόνια να μεγαλουργήσει. Αν και αρχικά ένα άρθρο προσδιόριζε το γεωργικό εισόδημα (άρθρο 41), με τον καιρό φύτρωσε και το άρθρο 42 «Προσδιορισμός γεωργικού εισοδήματος με τεκμαρτό τρόπο» που αφορούσε τους γεωργούς που δεν τηρούσαν βιβλία. Επειδή, όμως, με το αντικειμενικό σύστημα τα γεωργικά εισοδήματα μειώθηκαν πάρα πολύ και επειδή το φορολογικό σύστημα του πολυχρονεμένου μας υπουργού Οικονομικών ταύτιζε την ατομική επιχείρηση με την προσωπική περιουσία, όλοι οι φορολογούμενοι που είχαν στο χωριό τους οποιαδήποτε έκταση γης μεγαλύτερη από μία γλάστρα, βρέθηκαν υποκείμενοι στο φόρο για γεωργικό εισόδημα.
Έτσι φτάσαμε στο γελοίο φαινόμενο, αεροπόροι, λογιστές και ακροβάτες να γράφουν στον περίφημο Κωδικό 915 και λίγα ευρούλια για τις τρεις ρίζες ελιές που είχαν στο χωριό. Φτιάξαμε και το άρθρο 43, με το οποίο εξέπιπταν από το εισόδημα του άρθρου 42 δαπάνες ενοικίων γεωργικής γης και αγορές τρακτέρ, δαπάνες δηλαδή που μόνο ένας πραγματικός αγρότης θα έκανε. Έτσι η ύπαρξη φορολογητέου γεωργικού εισοδήματος μηδενίστηκε πρακτικά, το πνεύμα του Μένιου χαμογέλασε στον παράδεισο και οι Μαυρογιαλούροι κορδώθηκαν στις πλατείες.
Όλα αυτά, όμως, μέχρι χθες αδέλφια μου. Το καινούργιο Ε1 δεν θα έχει ούτε πίνακα αντικειμενικού εισοδήματος κατά νομό Κωδικό 915, ούτε καν ξεχωριστό υποπίνακα για γεωργικά εισοδήματα, μια που αυτά περιλαμβάνονται στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα (άρθρο 21 του Ν.4172/2013).
Τα κέρδη αυτά θα προκύψουν από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα, όπως αυτά έχουν απεικονιστεί στα βιβλία τους (για όσους έχουν βιβλία) ή βάσει των στοιχείων τους, για όσους δεν έχουν την υποχρέωση να τηρούν βιβλία. Και καλά, όσοι τηρούν βιβλία μαζεύουν έτσι κι αλλιώς παραστατικά, για τους άλλους όμως, θα υπάρξει πρόβλημα για να μην πω… κεραμίδα. Οι άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να μαζεύουν παραστατικά δαπανών και καλό είναι κάποιος να τους το θυμίσει, γιατί προβλέπω του χρόνου να ξαναγυρνάμε στις Πόλεις-Κράτος…
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice της Πέμπτης 16 Οκτωβρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου