Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Οικογενειάρχες με μετρητά οι αγοραστές κατοικίας το 2014

Οικογενειάρχες με μετρητά οι αγοραστές κατοικίας το 2014

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κυριάρχησαν τα μετρητά στην αγορά κατοικίας κατά το 2014, καθώς το 86% των αγοραπωλησιών κατοικιών πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού. Μάλιστα, η συμμετοχή των τραπεζών αφορά μόλις το 10,2% των συναλλαγών, δείγμα του περιθωριακού ρόλου τους στην κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια της κρίσης και της κατακόρυφης πτώσης των στεγαστικών δανείων. Ταυτόχρονα, τα παλαιότερης κατασκευής ακίνητα, αξίας έως 100.000 ευρώ αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή των αγοραστών, εκ των οποίων το 72,7% είναι Ελληνες, το 14% είναι πολίτες τρίτων χωρών και το 13,3% είναι πολίτες χωρών-μελών της Ε.Ε. Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα σχετικής ετήσιας έρευνας της Ενωσης Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων (ΕΠΠΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 300 αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν σε 11 περιφέρειες ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγο Μπόσδα, αντιπρόεδρο της ΕΠΠΑ και διευθύνοντα σύμβουλο της Engel & Völkers Athens North, «το 2014, οι τιμές υποχώρησαν κατά 7-9% ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ακινήτου, με αποτέλεσμα από την αρχή της κρίσης, οι αξίες να καταγράφουν σωρευτική πτώση που κυμαίνεται από 40% έως 60%». Ωστόσο, κατά τον ίδιο υπάρχουν και θετικά που μπορούν να εξαχθούν από την έρευνα του 2014, καθώς οι τιμές έχουν ευθυγραμμιστεί πλέον σε μεγάλο βαθμό με την υφιστάμενη οικονομική συγκυρία, ενώ από εδώ και πέρα, η όποια περαιτέρω κάμψη θα είναι περιορισμένης έκτασης. «Εκτιμώ ότι οι τιμές δεν θα παρουσιάσουν μεγάλες αποκλίσεις από το σημερινό τους επίπεδο για τα επόμενα τρία χρόνια. Πιθανή είναι μόνο μια περαιτέρω διόρθωση της τάξεως του 5%» αναφέρει ο κ. Μπόσδας.
Πάντως, οι τράπεζες εξακολουθούν να χρηματοδοτούν από 50% έως 75% της αξίας του προς αγορά ακινήτου, ενώ το μέσο δάνειο δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι όσοι δανείζονται προσανατολίζονται σε ακίνητα αξίας μεταξύ 150.000-200.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους, το όριο φαίνεται να τίθεται στις 100.000 ευρώ, ελλείψει περαιτέρω ρευστότητας.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΠΠΑ, οκτώ στους δέκα αγοραστές είναι παντρεμένοι και διαθέτουν οικογένεια, ενώ το ποσοστό των άγαμων που αναζήτησαν την απόκτηση κατοικίας περιορίζεται στο 20% του συνόλου. Ως εκ τούτου, οι μισές συναλλαγές (51,5%) αφορούσε ανθρώπους που αναζητούν κατοικία για τη στέγαση της οικογένειάς τους, ενώ οι αγοραστές δευτερεύουσας κατοικίας, ή εξοχικής κατοικίας αφορούσαν το 18% του συνόλου. Αντίστοιχα, το 68,4% των αγοραπωλησιών αφορά ανθρώπους της παραγωγικής ηλικιακής ομάδας των 31-55 ετών, ενώ επιπλέον 25% των αγορών πραγματοποιήθηκαν από συνταξιούχους. Από πλευράς μορφωτικού επιπέδου, προκύπτει ότι το 55% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ ένας στους τέσσερις είναι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από πλευράς μεγέθους, η έρευνα της ΕΠΠΑ καταδεικνύει πως ο Ελληνας αναζήτησε μια κατοικία της τάξης των 130 τ.μ., στο επίπεδο των μέσων οικογενειακών ακινήτων, μέσης αξίας της τάξεως των 165.000 ευρώ.
Από την άλλη μεριά οι αγορές εξοχικών και δεύτερης κατοικίας κινήθηκαν για κατοικίες μέσης επιφάνειας έως 80 τ.μ. και μέσης αξίας 77.500 ευρώ, ενώ όσοι είχαν ως κίνητρο την εκμετάλλευση του ακινήτου απέκτησαν ακόμα μικρότερο ακίνητο μέσης επιφάνειας έως 70 τ.μ. και αξίας 50.900 ευρώ.

Οσον αφορά την παλαιότητα, προκύπτει ότι το 75,3% των συναλλαγών αφορούσε ακίνητα παλαιότερης κατασκευής.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: