Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τoυς δανειστές
Πρώτη καταχώρηση: 09/02/2015 - 07:46
Τελευταία δημοσίευση: 07:46Οικονομία
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Στην Αθήνα βρίσκονται οι Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group και ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της ελεγκτικής ομάδας της Κομισιόν στην τρόικα για τεχνικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές, με στόχο τη διευκόλυνση των συζητήσεων στα δύο eurogroup, στις 11 και 16 Φεβρουαρίου.
Οι δύο ειδικοί θα ακούσουν τις τεχνικές προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών και θα προσπαθήσουν να διευκολύνουν τη μεταφορά των “πολιτικών τίτλων” σε πραγματικό υλικό για μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι δύο τεχνοκράτες έχουν, ως εξής:
Η Ελλάδα έχει δανειστεί 240 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ και παραμένει εκτός αγορών από το 2010.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν, είναι στην καλύτερη περίπτωση 20 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση μεταξύ των εταίρων να υποστούν απώλειες από τα ποσά που έχουν δανείσει.
Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το 2ο ελληνικό πρόγραμμα και δεν επιθυμεί να εκπληρώσει τους όρους, για να λάβει την τελευταία δόση.
Αντιθέτως, επιθυμεί να λάβει 1,9 δισ. από τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών, κάτι που, όμως, αποτελεί κομμάτι του προγράμματος που δεν αναγνωρίζει.
Αντιθέτως, επιθυμεί να λάβει 1,9 δισ. από τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών, κάτι που, όμως, αποτελεί κομμάτι του προγράμματος που δεν αναγνωρίζει.
Το πρόγραμμα λήγει στις 28/02.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να υλοποιήσει εξαγγελίες που αναιρούν μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινώσει με τι μέτρα θα τα αντικαταστήσει.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει χρόνο, για να παρουσιάσει πρόγραμμα με δημοσιονομικούς στόχους και μέτρα τετραετίας, αλλά εκ των προτέρων ζητά μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ελέγχεται από “τρόικα”.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα είχαν το συγκριμένο ύψος, για να μειώνεται το χρέος κάτω από το 120% ως το 2020.
Αυτή η πορεία του χρέους ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμμετοχή του Ταμείου το 2012.
Η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα με το ΔΝΤ ως το καλοκαίρι του 2016 και η κυβέρνηση προς το παρόν δεν το έχει αμφισβητήσει ενεργά.
Οι 18 εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει σε όλα τα παραπάνω και προσπαθούν να αποτρέψουν την ελληνική έξοδο από το ευρώ, αλλά…
Δάνειο-γέφυρα ως το καλοκαίρι δεν πρόκειται να δοθεί. Όπως δεν πρόκειται να εκταμιευθεί το 1,9, αν η κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει το πρόγραμμα από το οποίο προέρχονται αυτά τα λεφτά.
Τα κέρδη από τα SMPs δεν είναι κέρδη του ελληνικού δημοσίου, είναι ένα κούρεμα τοκοχρεολυσίων που υπόκεινται οι διεθνείς δανειστές υπό την προϋπόθεση ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα προχωρά πιστοποιούμενη από τους θεσμούς.
Η εξίσωση είναι εξαιρετικά δύσκολη και, αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει στους τεχνοκράτες και στους εταίρους αργότερα ένα σοβαρό πλάνο, τότε οι 18 δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.
Η χώρα είναι με το ένα πόδι εκτός ευρώ και δεδομένων των ταμειακών διαθέσιμων οδεύει προς τη στάση πληρωμών, η οποία μπορεί να αποτραπεί μόνο με την ενίσχυση από έξω.
Οι εταίροι με κάθε καλή διάθεση σκοπεύουν να αφήσουν την κυβέρνηση να πάρει όποια μέτρα αυτή επιθυμεί, για να πιάσει τους στόχους. Αρκεί βεβαίως να αναγνωρίσει τους στόχους. Αυτό είναι και το νόημα της παράτασης. Αν η χώρα δεν γίνει συνεργάσιμη, οι εταίροι δεν μπορούν να επέμβουν, για να αποτρέψουν το πιστωτικό επεισόδιο.
Πηγή: real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου