Δημοσιονομικά, ΦΠΑ και συντάξεις στο τραπέζι των μεταρρυθμίσεων
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και οι προεκλογικές εξαγγελίες που θα εγκαταλειφθούν.
| upd:
Τις «μεταρρυθμίσεις» που θα πείσουν το εσωτερικό ακροατήριο ότι δεν έχουν καμία σχέση με υφεσιακά μέτρα αλλά και τους δανειστές ότι μπορούν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο πρωτογενές πλεόνασμααναζητεί από την Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο. Χρόνος, δεν υπάρχει. Παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να ξεκαθαρίσει το πότε θα παρουσιαστεί ο «κατάλογος» το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο του είναι να συζητηθεί και να συμφωνηθεί σε έκτακτο Eurogroup πριν από το τέλος του μήνα.
Με δεδομένο και το περιεχόμενο της επιστολής της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ανοίξει θέματα όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, και το ασφαλιστικό
Ο πήχης των εισπράξεων
Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα θελήσει να γεμίσει τη λίστα με μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η επιβολή της προκαταβολής φόρου 26%στις επιχειρήσεις που εισάγουν από τις χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (Κύπρος Βουλγαρία, Αλβανία, Σκόπια) αλλά και η ψήφιση διάταξης με την οποία ακόμη και οι μέτοχοι των εταιρειών θα φέρουν ευθύνη με την προσωπική τους περιουσία (σε περίπτωση λουκέτου της επιχείρησης) για τα απλήρωτα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, αποτελούν τα πρώτα δείγματα γραφής.
Ήδη ο πρωθυπουργός ανέβασε για φέτος τον πήχη των εισπράξεων από τη φοροδιαφυγή στα 800 εκατ. ευρώ.Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα κινούνται στην κατεύθυνση του ταχύτερου ελέγχων των διαφόρων λιστών (Λαγκάρντ, εμβασμάτων κλπ) αλλά και στη φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία.
Αυτές οι παρεμβάσεις θεωρούνται «εύπεμπτες» από την κοινή γνώμη ωστόσο, δεν μπορούν να …βοηθήσουν στο δημοσιονομικό σκέλος τουλάχιστον όχι άμεσα. Με δεδομένο και το περιεχόμενο της επιστολής της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ανοίξει θέματα όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, και το ασφαλιστικό ενώ θα κληθεί να βρει τους τρόπους που θα εξασφαλίσουν το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο και αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 1,5%.
Αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο καθώς, όπως έχει παραδεχτεί και επίσημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, το 2015 δεν αναμένεται –ακόμη και με βάση τις εκτιμήσεις του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων- να φέρει ανάπτυξη 2,9% αλλά το πολύ 1-1,5% τη στιγμή μάλιστα που το 2014 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,3%.
Οι προεκλογικές εξαγγελίες που θα εγκαταλειφθούν
Στα φορολογικά θεωρείται δεδομένο ότι στην κυβέρνηση θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις προκειμένου να εγκαταλείψει δύο βασικές προεκλογικές της εξαγγελίες ή (εναλλακτικά) να τις προσαρμόσει στα δημοσιονομικά δεδομένα του 2015. Η πρώτη από αυτές τις βασικές εξαγγελίες, έχει να κάνει με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στη θέση του. Μετά την αποκάλυψη ότι ο ΕΝΦΙΑ απέδωσε το 2014 τα προσδοκώμενα έσοδα των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ –μάλιστα υπάρχει και ένα …υπόλοιπο 500 εκατ. ευρώ από ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν πλήρωσαν μια ή περισσότερες δόσεις κάτι που θα κληθούν να το κάνουν τώρα έστω και μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων- οι δανειστές αναμένεται να επιμείνουν στην εφαρμογή του φόρου και φέτος για να μην προκληθεί δημοσιονομικό άνοιγμα ακόμη και δύο δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων.
Θα εξεταστούν βέβαια παρεμβάσεις όπως η θέσπιση απαλλαγής ή αφορολογήτου για να μην πληρώσουν οι φτωχότεροι όπως επίσης και η κατάργηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ (όπως για παράδειγμα η ένταξη και των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων). Η δεύτερη προεκλογική εξαγγελία που θα μπει στο μικροσκόπιο με πολλές πιθανότητες αναβολής είναι η θέσπιση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ. Και σε αυτό το μέτωπο, θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να μην υπάρξει αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος μέσα στο 2015 (αντίθετα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί η επαναφορά των υψηλών συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης έστω και για τα υψηλά εισοδήματα).
Βέβαια, η ελληνική πλευρά θα επικαλεστεί στις διαπραγματεύσεις τα έσοδα που αναμένεται να αποκομίσει από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από την άλλη όμως, αναμένεται να συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις καθώς οι δανειστές αρέσκονται στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και όχι στα έκτακτα όπως είναι οι ρυθμίσεις.
Στον ΦΠΑ, οι δανειστές θα κινηθούν με βάση το κείμενο της 20 Φεβρουαρίου το οποίο ξεκάθαρα ζητάει κατάργηση εξαιρέσεων. Το τι εννοούν είναι δεδομένο: βάσει και της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2011, εκτιμούν ότι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει είτε η θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή σε όλα τα προϊόντα και στις υπηρεσίες, είτε η κατάργηση εξαιρέσεων όπως είναι το καθεστώς στα νησιά και ο υπερχαμηλός συντελεστής του 6,5%. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να αντισταθεί στις αυξήσεις ΦΠΑ και να αντιπροτείνει μέτρα για την καλύτερη συλλογή του φόρου όπως η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, η καθιέρωση της λαχειοφόρου αγοράς στα πορτογαλικά πρότυπα αλλά και η ενίσχυση των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα».
Ένα ακόμη θερμό μέτωπο, θα είναι αυτό των συντάξεων. Έχουμε ξεκάθαρα δεσμευτεί για κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση με το κείμενο της 20ης Φεβρουαρίου. Βέβαια, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης έχει πολλές φορές δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και το μόνο που έχει προαναγγείλει είναι η θέσπιση μέτρων ώστε να αποφευχθούν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου στο μέλλον που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο στόχαστρο βέβαια θα μπουν για μια ακόμη φορά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ομάδων όπως είναι οι μητέρες ανηλίκων, οι εργαζόμενοι στα βαρέα κλπ καθώς πάγιο έτοιμα των δανειστών είναι όλοι οι ασφαλισμένοι να αποχωρούν από την αγορά εργασίας είτε στα 62 με 40 χρόνια εργασίας, είτε στα 67.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου