Ο νέος «πεντάστερος» φόρος: Τι είναι & πως θα εφαρμοσθεί
Πιλοτικά από το καλοκαίρι το μέτρο της λοταρίας, αλλά και άλλα πέντε φορολογικά μέτρα τα οποία αναμένεται να περάσουν άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών
| upd:
Τα «εύπεπτα» φορολογικά μέτρα θα επιδιώξει να περάσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών αφήνοντας για αργότερα τις δύσκολες αποφάσεις. Έτσι, αποφασίστηκε ήδη η ενεργοποίηση του μέτρου της λοταρίας για τη συγκέντρωση αποδείξεων –θα τρέξει πιλοτικά από το καλοκαίρι- ενώ υποχρεωτική θα καταστεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis όπως επίσης και η ηλεκτρονική αποστολή τιμολογίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες.
Αυστηροποιούνται οι ποινές για το λαθρεμπόριο ποτών, καυσίμων και τσιγάρων
Αυστηροποιούνται οι ποινές για το λαθρεμπόριο ποτών, καυσίμων και τσιγάρων ενώ άμεσα θα θεσπιστεί η παροχή έκπτωσης –και μάλιστα σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 10-15% (κάτι που έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος) για όσους πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος. Στα εύπεπτα μέτρα, περιλαμβάνεται επίσης η παροχή κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος και η καταβολή του ΦΠΑ απευθείας στο δημόσιο χωρίς την παρέμβαση του πελάτη.
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης φαίνεται να είναι ένα από τα πρώτα φορολογικά μέτρα που «κλειδώνουν» ενόψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου το καλοκαίρι. Το μέτρο, έχει περισσότερο «συμβολικό» και λιγότερο ουσιαστικό ρόλο.Και αυτό διότι υποτίθεται ότι «χτυπάει» τους έχοντες –στην πραγματικότητα έχει αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται ακόμη και στα δίλιτρα αυτοκίνητα 8ετίας που δεν αξίζουν πλέον ούτε λίγες χιλιάδες ευρώ- δηλαδή τους ιδιοκτήτες ακινήτων με πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα.
Ως προς το εισπρακτικό του αποτέλεσμα δεν αναμένεται να είναι σημαντικό καθώς εκτός του ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αποδίδει πλέον ελάχιστα –υπολογίζονται τα έσοδα σε λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ- ακόμη και για να μπουν στο ταμείο 20 εκατ. ευρώ ουσιαστικά θα πρέπει να διπλασιαστούν οι συντελεστές. Κάτι τέτοιο όμως θα οδηγούσε σε κύμα απόσυρσης πινακίδων με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν έσοδα για το κράτος
Τα σενάρια για τον ΦΠΑ
Στο τραπέζι εξακολουθούν να παραμένουν τα σενάρια για αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ. Το οικονομικό επιτελείο,επεξεργάζεται τις επιπτώσεις από την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών μόνο στα νησιά που εμφανίζουν υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα (κατά κύριο λόγο στις Κυκλάδες και ειδικά στα κοσμοπολίτικα νησιά του νομού). Και αυτό το σχέδιο έχει αβέβαιο εισπρακτικό αποτέλεσμα καθώς ακόμη και αν αυξανόταν ο συντελεστής στο σύνολο των νησιών της χώρας, τα έσοδα –και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεαζόταν η κατανάλωση- μετα βίας θα ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. ευρώ.
Τα δύσκολα μένουν για αργότερα. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται η νέα φορολογική κλίμακα καθώς πλέον θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει κοινή φορολογική κλίμακα για όλους με αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι επαγγελματίες ναι μεν θα φορολογούνται βάσει κλίμακας αλλά δεν θα έχουν αφορολόγητο ενώ και οι μισθωτοί είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να το «χτίζουν» με προσκόμιση αποδείξεων. Στην ίδια κατηγορία των πολύ δύσκολων αποφάσεων, συγκαταλέγεται και ο ΕΝΦΙΑ για τον οποίο γίνονται σενάρια με αφορολόγητο της τάξεως των 20-30.000 ευρώ που πρακτικά απαλλάσσει μόνο όσους πλήρωναν μικρά ποσά της τάξεως των 10-50 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου