ΑΝΑΣΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ
«Ουρές» στο Taxisnet για τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις
Της Μαρίας Βουργάνα
«Τρέχει με 1.000 την ώρα» η νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων. Από την Παρασκευή το βράδυ που άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη στο Taxisnet έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί περισσότερες από 45.000 αιτήσεις, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες.
Μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής είχαν υποβληθεί 13.000 αιτήσεις, ενώ τη χθεσινή ημέρα το Taxis «πήρε φωτιά» αφού δέχθηκε περισσότερες από 32.000 αιτήσεις. Δηλαδή κατά μέσο όρο υποβάλλονταν πάνω από 1.000 αιτήσεις την ώρα. Μάλιστα από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν χθες, 2.500 αφορούσαν στην εφάπαξ εξόφληση της οφειλής με διαγραφή 100% των προσαυξήσεων, προστίμων και τόκων.
Η μεγάλη ανταπόκριση των φορολογούμενων στη ρύθμιση από τις πρώτες ώρες που αυτή ενεργοποιήθηκε έφερε χαμόγελα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Πάντως η επιτυχία που θα έχει η ρύθμιση θα φανεί στο ταμείο. Τα πρώτα έσοδα αναμένεται να εισρεύσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας καθώς οι οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση ή την «προκαταβολή» εντός τριών εργάσιμων ημερών μόνο με την εξόφληση της πρώτης δόσης επικυρώνεται η ένταξη στη ρύθμιση. Όσοι δεν πληρώσουν την πρώτη δόση εντός της προθεσμίας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ξανά αίτηση υπαγωγής.
Οι οφειλέτες «βλέπουν» τη νέα ρύθμιση ως «ανάσα» και θεωρούν ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφορία εξοφλώντας τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί κυρίως την τελευταία τριετία μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη φάση της ρύθμισης, στην οποία οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα καταβάλλοντας προκαταβολή τουλάχιστον 10πλάσια της ελάχιστης μηνιαίας δόσης να διαγράψουν το ισόποσο των προσαυξήσεων, εκπνέει στις 27 Απριλίου ενώ η δυνατότητα ρύθμισης σε 100 δόσεις, χωρίς την ευνοϊκή διάταξη, για την προκαταβολή λήγει στις 26 Μαΐου.
Η νέα ρύθμιση είναι άκρως ελκυστική για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των βασικών οφειλών είτε εφάπαξ είτε σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με πλήρη απαλλαγή από τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία κυμαίνονται από 10% έως και 30% επί της βασικής οφειλής.
Προβλέπει επίσης μερική (30% - 90%) ή ολική (100%) απαλλαγή από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κι από πρόσθετους φόρους ή πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών φορολογικών δηλώσεων.
Επιτρέπει μάλιστα ακόμη και την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων για φορολογικές υποχρεώσεις παρελθόντων ετών που δεν εκπληρώθηκαν ή εκπληρώθηκαν ελλιπώς, καθώς και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές, είτε εφάπαξ με πλήρη απαλλαγή από τους πρόσθετους φόρους ή τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής είτε σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με «κούρεμα» των πρόσθετων φόρων ή προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής κατά 30%-90%.
Οι όροι και τα «ψιλά γράμματα» της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο διευκρινίζονται με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.
Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης γίνεται για ατομικές οφειλές όπως είναι καταχωρημένες στο TAXIS. Κατ’ εξαίρεση, όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη ή πρόκειται για οφειλές από συνυποχρέωση ή/και συνυπευθυνότητα η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο).
Η προκαταβολή ή η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών της αίτησης. Εφόσον δεν καταβάλλεται η πρώτη δόση εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας, πρέπει ο οφειλέτης να υποβάλει νέα αίτηση, προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές του.
Η καταβολή των δόσεων διενεργείται στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με τη χρήση μοναδικού κωδικού (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής - Τ.Ρ.Ο.).
Η καταβολή της οφειλής δύναται να διενεργείται και μέσω πάγιας εντολής στους φορείς είσπραξης.
Οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη:
Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές ως εξής:
1. Υποχρεωτικά:
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Μαρτίου 2015 οφειλών, οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί στη Φορολογική Διοίκηση και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία αυτής και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης.
Μετά από επιλογή του οφειλέτη:
α) Ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 οφειλές, οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης και τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης, η οποία είναι σε ισχύ.
β) Οφειλές που θα βεβαιωθούν στη Φορολογική Διοίκηση και θα καταχωρισθούν στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων έως και την 26η Μαΐου 2015, μετά από παραίτηση από την άσκηση του δικαιώματος ή και του δικογράφου οποιουδήποτε ένδικου βοηθήματος ή μέσου ενώπιον αρμοδίου δικαστηρίου ή προσφυγής ενώπιον διοικητικής αρχής.
γ) Οφειλές που είναι βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση, έχουν καταχωρισθεί μέχρι την ημερομηνία της αίτησης στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων και αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014 πλην των οφειλών από τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2014, οι οποίες εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Στη ρύθμιση δύνανται επίσης να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη και οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία της αίτησης και όχι αργότερα από την 26η Μαΐου 2015 και έχουν βεβαιωθεί ύστερα από φορολογικό έλεγχο και αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι 31/12/2014, καθώς και τα πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης (παρ. 1 του άρθρου 58 του Ν. 4174/2013) και μη υποβολής δήλωσης.
2. Δεν «κουρεύεται» το πρόστιμο που έχει υποβληθεί αυτοτελώς λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης και δεν συμβεβαιώνεται με την κύρια οφειλή. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο ρυθμίζεται. Επίσης δεν προβλέπεται μείωση για τα πρόστιμα και τα πολλαπλά τέλη που έχουν βεβαιωθεί κατ' εφαρμογή των διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα.
3. Το ελάχιστο ποσό δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 20 ευρώ. Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές βεβαιωμένες σε περισσότερες της μίας υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης, και ληξιπρόθεσμες την 1η Μαρτίου 2015, το ελάχιστο ποσό δόσης διαμορφώνεται σε 10 ευρώ.
4. Βασική οφειλή άνω των 5.000 ευρώ, επιβαρύνεται με τόκο 3% ετησίως, ήτοι 0,25% ανά μήνα.
5. Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση εάν:
• κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες δόσεις ή
• μετά την πάροδο του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες δόσεις ή
• καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα τριών μηνών, ανεξαρτήτως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης ή
• δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, τις οποίες έχει υποχρέωση να υποβλλει κατά την τελευταία πενταετία, καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, το αργότερο εντός τριών μηνών από την πάροδο της προθεσμίας υποβολής τους ή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει πριν την υπαγωγή σε αυτή.
6. Όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια υπηρεσία.
7. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί την προεξόφληση της ρύθμισης ή την αλλαγή προγράμματος ρύθμισης, υποβάλλει σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ ή Τελωνείο ή άλλη Υπηρεσία, ώστε να τύχει των απαλλαγών του νέου προγράμματος ρύθμισης που τελικά διαμορφώνεται ή και να υπαχθεί στο νέο πρόγραμμα ρύθμισης κατά περίπτωση.
8. Σε έκτακτες περιπτώσεις που για οποιαδήποτε αιτία δεν εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα των ΔΟΥ οι πληρωμές που έχουν διενεργηθεί στους φορείς είσπραξης, ο αιτών οφείλει να προσκομίζει στην αρμόδια ΔΟΥ το σχετικό παραστατικό πληρωμής, για την αξιολόγηση του αιτήματος χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου