Financial Times: To Grexit και η μόλυνση αλά Lehman Brothers
Πρώτη καταχώρηση: 24/04/2015 - 13:49
Τελευταία δημοσίευση: 14:08Οικονομία
Υπάρχουν μια σειρά σημεία κλειδιά που κάνουν ένα ενδεχόμενο Grexit να συγκρίνεται με τις επιπτώσεις που προξένησε η κατάρρευση της Lehman Brothersτο 2008, προκαλώντας κρίση ντόμινο διεθνώς, αναφέρει σχόλιο της Γκίλιαν Τετ, βασική αρθρογράφος στην εφημερίδα Financial Times.
Σημειώνει τρεις λόγους που ανησυχούν και ξεχνιούνται για τη σχέση-ντόμινο Grexit και Lehman
Ο πρώτος είναι η υποτίμηση. «Ακόμα και αν ο κίνδυνος έχει αναλυθεί -και θεωρείται κάτι που έχει προβλεφθεί- αυτό δεν εμποδίζει τις ανεπιθύμητες, δυσάρεστες συνέπειες. Σκεφτείτε πίσω στο 2008. Έξι μήνες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, υπήρχε μια εκτεταμένη κρίση της Bear Stearns» που βρήκε απροετοίμαστες τις ρυθμιστικές αρχές και τους τραπεζίτες. «Κορυφαίοι αξιωματούχοι πήραν ένα γερό μάθημα για το πώς φαινομενικά μικρά σοκ μπορεί να εξελιχθούν σε δίνη που ξεφεύγει από τον έλεγχο».
Ένα δεύτερο μάθημα της Lehman είναι ότι όταν ένας εκδότης ομολόγων αποτύχει, αυτό χτυπά την πίστη στο σύστημα, μέσα στην αλληλεξάρτηση, σημειώνει η Γκίλιαν Τετ. «Αυτό δεν συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν για ελλείψεις», σε άλλες τράπεζες και εταιρείες, «αλλά λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας πολιτικών επιλογών» από τις κυβερνήσεις και τους κεντρικούς τραπεζίτες. «Όταν η Lehman απέτυχε, ολόκληρο το παράδειγμα της χρηματοοικονομικής ξαφνικά φάνηκε απρόβλεπτο». Γι αυτό και προκλήθηκε πανικός-ντόμινο γύρω από αμοιβαία κεφάλαια στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.
Και αυτό αναδεικνύει ένα τρίτο σημείο, σημειώνει: «Η πολιτική αναταραχή μετράει. Αυτό που πραγματικά βύθισε τις παγκόσμιες αγορές στη δίνη το 2008 ήταν ότι μια-δυο μέρες μετά την αποτυχία της Lehman, το Κογκρέσο στις ΗΠΑ απέρριψε αρχικά το πακέτο διάσωσης των τραπεζών που είχε επινοήσει ο Χανκ Πόλσον, τότε υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ, δημιουργώντας πολιτική αποσταθεροποίηση».
Διδάγματα
Αυτά τα διδάγματα αφορούν και στην Ελλάδα χτυπώντας καμπανάκια στις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες, η ΕΚΤ, το Βερολίνο συνολικά οι δανειστές και οι πολιτικές ηγεσίες, γεγονός που ανησυχεί τις ΗΠΑ.
«Μολονότι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι μπορούν να διαχειριστούν τους κινδύνους, πρώτης τάξης, μιας εξόδου από το ευρώ, τα προβλήματα, δεύτερης τάξης, είναι αυτά που (ορθώς) ανησυχούν περισσότερο τους Αμερικανούς», καταλήγει το σχόλιο στους FT.
«Αν μη τι άλλο, επειδή ακριβώς αναδεικνύεται ένα τέταρτο δίδαγμα από την κατάρρευση της Lehman Brothers: όταν η κρίση χτυπά, η αξία όσων χτυπιούνται τείνει να μαραθεί. Η τρύπα στον ισολογισμό της Lehman έγινε πολύ μεγαλύτερο από ό, τι μπορούσε να φανταστεί κανείς. Κι αυτή είναι μια τρομακτική σκέψη για να εξετάσει κάποιος σε σχέση με οποιοδήποτε σενάριο Grexit, που αφορά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη».
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου