Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Κορκίδης: 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν "λουκέτο" το διάστημα της ύφεσης

Κορκίδης: 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν "λουκέτο" το διάστημα της ύφεσης

Πρώτη καταχώρηση: 22/04/2015 - 17:19
Τελευταία δημοσίευση: 17:19Οικονομία
Κορκίδης: 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το διάστημα της ύφεσης
Ο κοινωνικός διάλογος στις μέρες μας, είναι περισσότερο αναγκαίος από οποτεδήποτε, σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), κατά την οποία τοποθετήθηκε για το ελληνικό ζήτημα, την κατάσταση τηςοικονομίας στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της κρίσης.
Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Εργοδοτικής Οργάνωσης Εμπορίου-Eurocommerce, προκειμένου να εκλέξει τη νέα σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου και να κατανείμει τις αρμοδιότητες στα μέλη. Κατά τη σχετική διαδικασία αρχαιρεσιών, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, εξελέγη στο προεδρείο της.
Σε ό,τι αφορά στην ομιλία του στην συνεδρίαση της ΕΟΚΕ σημείωσε τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου και ανέφερε ότι σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία οι ΜμΕ στην Ελλάδα υφίστανται ιδιαίτερα σημαντικές πιέσεις. "Αν και οι ραγδαίες εξελίξεις δεν προσφέρονται για την εξαγωγή αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων, στην Ελλάδα το διάστημα της ύφεσης διέκοψαν τη δραστηριότητά τους περίπου 250 χιλιάδες ΜμΕ. Την ίδια περίοδο, η ακαθάριστη αξία των ΜμΕ σημείωσε κάμψη κατά 38,2%, ενώ στον κλάδο του εμπορίου από το 2009 καταγράφεται πολύ μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών σε όλες τις συνιστώσες του (λιανικό -26,2%, χονδρικό -37,1% και αυτοκίνητα -61,9%)" είπε ο κ. Κορκίδης.
Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας:
"Στην Ελλάδα η πολιτική κατάσταση επιδεινώθηκε ακριβώς, γιατί δεν λειτούργησε αποτελεσματικά ο κοινωνικός διάλογος. Είναι γεγονός ότι κρίσιμες αποφάσεις και βασικά νομοσχέδια δεν πέρασαν από τη βάσανο του διαλόγου και δεν επετράπη στους εκπροσώπους της κοινωνίας να προτείνουν τις δικές τους λύσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσαν εξορθολογιστικά εντός των ορίων που έθεταν τα προγράμματα λιτότητας. Βέβαια, το επείγον της λήψης μίας απόφασης, πολλές φορές και, λόγω εξωτερικών πιέσεων, δεν βοηθούσε στην προώθηση τέτοιων διαδικασιών".
"Ο κοινωνικός διάλογος, η οργανωμένη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, η επιδίωξη συναινέσεων, ο από κοινού σχεδιασμός του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, η επικοινωνία των όποιων πολιτικών στην κοινωνία, είναι προϋποθέσεις μίας δημοκρατικής πολιτικο-θεσμικής δομής. Και ιδίως στην περίοδο της κρίσης, ο κοινωνικός διάλογος είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ", κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: