Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ στον Τσίπρα

Επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ στον Τσίπρα

Πρώτη καταχώρηση: 26/06/2015 - 14:56
Τελευταία δημοσίευση: 14:56Οικονομία
Επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ στον Τσίπρα
Επιστολή απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει στις προτάσεις των δανειστών που αφορούν στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση και τα ξενοδοχεία.
Υπενθυμίζεται στην επιστολή ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ από τις 1.050.000 θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν οι 750.000 προέρχονται από το κλείσιμο των 230.000 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Οι κλάδοι που έδειξαν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις στις απώλειες αυτές ήταν του επισιτισμού και τουρισμού. Ενώ από την στιγμή που ο ΦΠΑ στην εστίαση κατέβηκε από το 23% στο 13% φάνηκαν και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της απασχόλησης στους κλάδους αυτούς όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Η ελληνική οικονομία, επισημαίνεται στην επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ προς τον Πρωθυπουργό, δεν πρέπει να απεμπολήσει ένα από τα λίγα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή στον δρόμο προς την ανάκαμψη καθώς η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα τροφοδοτήσει ένα νέο φαύλο κύκλο ύφεσης, θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις αυτές και θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ακόμη ότι στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Φορολογικές Τάσεις (Taxation trends in the European Union, 2014) καταδεικνύει ότι η χώρα μας ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αναφορικά με το ύψος του συντελεστή ΦΠΑ (7η θέση σε σύνολο 28), εντούτοις ο αποτελεσματικός συντελεστής (effective tax rate) βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα (εισπράξεις μόλις 7,2 δις), γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μια προσπάθεια εξορθολογισμού των φορολογικών συντελεστών που θα συνοδεύεται από αποτελεσματικότερη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης.
Άλλωστε, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον υπολογισμό της υστέρησης εισπραξιμότητας ΦΠΑ στις χώρες της ΕΕ («Study to quantify and analyse the VAT Gap in the EU-27 Member States, 2013), καταλήγει στα εξής συμπεράσματα, όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ:
- Η αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.
- Η αύξηση του ΦΠΑ χωρίς την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού οδηγεί σε πολλαπλασιασμό της φοροδιαφυγής.
- Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε μείωση 0,7 του συντελεστή συμμόρφωσης των επιχειρήσεων
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:

Κακλαμάνης: Με καταντάτε να υπερασπιστώ τον Στουρνάρα - ΒΙΝΤΕΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια: