Βαρύς ο λογαριασμός των μέτρων 8 δισ. για τη συμφωνία
Τουλάχιστον 5 από τα συνολικά 14 μέτρα, έχουν «οριζόντιο» χαρακτήρα, δηλαδή πλήττουν εξίσου πλούσιους και φτωχούς.
| upd:
Και μειώσεις μισθών και ψαλίδισμα συντάξεων και συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης αλλά και κίνδυνος ακόμη υψηλότερηςανεργίας.
Η επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα του Ιουνίου του 2014 -ουσιαστικά μία αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων- θα χτυπήσει αμέσως τη γραμμή της κερδοφορίας ενώ ακόμη και κερδοφόρες επιχειρήσεις θα μετατραπούν σε ζημιογόνες
Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να αποφάνθηκε με το χθεσινό non paper ότι το πακέτο των οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ δεν κρύβει επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ωστόσο η ανάλυση των 14 μέτρων «φωτιά» οδηγεί σε εντελώς διαφορετικό συμπέρασμα.
Τουλάχιστον πέντε από τα συνολικά 14 μέτρα, έχουν «οριζόντιο» χαρακτήρα, δηλαδή πλήττουν εξίσου πλούσιους και φτωχούς. Εμμέσως, οι ασθενέστεροι κινδυνεύουν και από τα υπόλοιπα μέτρα που φαινομενικά πλήττουν τους «ισχυρούς».
Η ιστορία έχει δείξει ότι η αύξηση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων έχει φέρει μειώσεις μισθών και απολύσεις. Και αυτή τη φορά, η κυβέρνηση καταφέρνει τετραπλό χτύπημα στις επιχειρήσεις:
· αύξηση των εισφορών
· αύξηση του φόρου εισοδήματος
· έκτακτη εισφορά και
· αύξηση του ΦΠΑ.
Το ποιες θα είναι οι συνέπειες, από αυτό το τετραπλό χτύπημα θα φανεί άμεσα καθώς ο ιδιωτικός τομέας έχει την τάση να προσαρμόζεται άμεσα στα νέα δεδομένα.
Τα τέσσερα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που θα πλήξουν εξίσου όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος, είναι τα εξής:
1. Η αύξηση του ΦΠΑ. Οι συντελεστές παραμένουν στα ίδια επίπεδα (6%, 13% και 23% κατά την ελληνική πρόταση) αλλά η κυβέρνηση προσβλέπει σε αύξηση των εσόδων κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα θα προέλθουν από την μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από χαμηλότερους συντελεστές σε υψηλότερους. Έτσι, τα ξενοδοχεία από το 6,5% θα πάνε στο 13% ενώ σειρά τροφίμων που σήμερα φορολογούνται με 13% θα μεταταγούν στο 23%. Το χθεσινο non paper της κυβέρνησης μιλάει για διατήρηση της εστίασης στο 13% ωστόσο δεν κάνει καμία αναφορά στο ειδικό καθεστώς των νησιών.
2. Η αύξηση των εισφορών που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Όλοι οι μισθοί θα μειωθούν οριζόντια κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Αυτή η μείωση, θα αποτυπωθεί άμεσα στις καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων
3.Η αύξηση των εισφορών που θα πληρώσουν οι συνταξιούχοιγια την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μέσω αυτής της αύξησης, όλες οι επικουρικές συντάξεις θα ψαλιδιστούν κατά 5% ενώ όλες οι κύριες συντάξεις κατά μια ποσοστιαία μονάδα.
4. Για τους εργαζόμενους υπάρχει άλλο ένα οριζόντιο μέτρο. Και αυτό είναι η αύξηση της εισφοράς για την επικούρηση από το 3% που είναι σήμερα στο 3,5%. Επειδή και οι εργοδότες εισφέρουν 3% με βάση το ισχύον σύστημα, μένει να φανεί αν αυτή η μισή ποσοστιαία θα καταβληθεί από τους εργαζόμενους, τους εργοδότες ή και τους δύο.
Μείωση μισθών θα επέλθει και μέσω της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ ετησίως.
Οι 30.000 ευρώ, επίπεδο στο οποίο τραβάει τη γραμμή η κυβέρνηση, αντιστοιχεί σε καθαρές απολαβές της τάξεως των 1500-1600 ευρώ. Έτσι, όσοι έχουν αποδοχές άνω των 1500-1600 ευρώ, θα πρέπει να περιμένουν περαιτέρω μείωση αποδοχών δηλαδή πάνω από αυτήν που θα προκύψει εξαιτίας των οριζόντιων μέτρων που προαναφέρθηκαν.
Το «πακέτο» για τις επιχειρήσεις
Ο λογαριασμός για τις επιχειρήσεις της χώρας -κερδοφόρες και ζημιογόνες- είναι πολύ βαρύς. Η επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στα επίπεδα του Ιουνίου του 2014 –ουσιαστικά μιλάμε για αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων- θα χτυπήσει αμέσως τη γραμμή της κερδοφορίας ενώ ακόμη και κερδοφόρες επιχειρήσεις θα μετατραπούν σε ζημιογόνες. Όλες οι επιχειρήσεις με κέρδη μέσα στο 2015 θα φορτωθούν του χρόνου τον αυξημένο συντελεστή του 29% (από 26% σήμερα) που είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο ενώ η έκτακτη εισφορά, θα αφορά πλέον περισσότερες επιχειρήσεις καθώς το όριο επιβολής κατεβαίνει στις 500.000 ευρώ.
Φωτογραφία: SOOC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου