Καύσωνα ανατιμήσεων φέρνουν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας
Τα πάνω-κάτω σε καταναλωτές, αλλά και γενικά σε όλους τους φορολογούμενους έρχονται με τη δεύτερη δέσμη μέτρων με τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή -εκτός απροόπτου την Τετάρτη- ενώ σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις από το πρώτο νομοθέτημα, οι οποίες τίθενται από σήμερα σε ισχύ, οι ανατροπές στην οικονομία είναι μεγάλες.
Μόνο από τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών θα φτάσουν το 9%, χωρίς να αποκλείονται και τα «καπέλα» που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Το αλαλούμ από τις αλλαγές στον φόρο θεωρείται δύσκολο να αποφευχθεί λόγω των σημαντικών υποχρεώσεων που απορρέουν για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους με τα προϊόντα που μετατάσσονται στον υψηλό ΦΠΑ, ενώ θα πρέπει να διαχωρίσουν τις περιπτώσεις ίδιων ή ομοειδών προϊόντων τους στα οποία απαιτείται να χρεώνουν ΦΠΑ άλλοτε 13% και άλλοτε 23%.
Την ίδια στιγμή σημαντικές αυξήσεις φόρων έρχονται για αγρότες και φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, ενώ καταργείται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης που λαμβάνουν σήμερα τα νοικοκυριά. Επίσης «στενές επαφές» θα έχουν με την Εφορία 5,5 εκατ. ευρώ ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν και του χρόνου ΕΝΦΙΑ. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο φόρος στα ενοίκια.
Τα μόνα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, καθώς σήμερα με το μίνι δάνειο των 7 δισ. ευρώ πρόκειται να πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει σε ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μέχρι 26 Αυγούστου τη φορολογική τους δήλωση.
ΦΠΑ: ανατιμήσεις-φωτιά στα περισσότερα είδη διατροφής (αναψυκτικά, χυμοί, καφέδες), στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί αλλά και στα δίδακτρα των φροντιστηρίων και των σχολών εκμάθησης ξένων γλωσσών φέρνουν οι αλλαγές στον ΦΠΑ που τίθενται από σήμερα 20 Ιουλίου 2015 σε ισχύ.
Εφόσον δεν καταστεί εφικτό να απορροφηθούν, όπως κάποιες αλυσίδες επιχειρήσεων έχουν προαναγγείλει, οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών θα φτάσουν το 9%, χωρίς να αποκλείονται και τα «καπέλα» που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Θεωρείται ωστόσο εξαιρετικά δύσκολη η προσπάθεια πλήρους ενσωμάτωσης του αυξημένου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συντελεστή ΦΠΑ στην τελική τιμή, καθώς θα συμπιέσει -αν όχι θα εκμηδενίσει- το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Συνεπώς σε πολλές περιπτώσεις η απότομη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε άμεσες αυξήσεις τιμών τουλάχιστον κατά 9%,
Το ίδιο θα συμβεί και με τα δίδακτρα των φροντιστηρίων ελληνικών, ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών που με το «χαράτσι» του ΦΠΑ 23%, το οποίο μπαίνει στα μαθήματα, η επιβάρυνση που θα υποστούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα είναι μεγάλη.
Αυξημένα κόμιστρα θα πληρώνουν από σήμερα όσοι χρησιμοποιούν ταξί ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ακριβότερες γίνονται οι υπηρεσίες από επαγγελματίες που αφορούν την επιδιόρθωση υποδημάτων - ενδυμάτων ή επισκευών στο σπίτι.
Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις στα νησιά του Αιγαίου, καθώς κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠA. Αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις. Αρχικά το ειδικό καθεστώς θα καταργηθεί στα περισσότερο αναπτυγμένα νησιά και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου του 2015 και εν συνεχεία για τα λιγότερα αναπτυγμένα από την 1η Ιουνίου του 2016.
Το «κύμα» με τις μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό 13% στον υψηλό ΦΠΑ 23% προβλέπει αναλυτική εγκύκλιος την οποία εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο υψηλός και ο μεσαίος συντελεστής, 23% και 13% αντίστοιχα, παραμένουν ως έχουν, ενώ ο υπερμειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει μέχρι 1ης Οκτωβρίου και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%.
Το αλαλούμ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ θεωρείται δύσκολο να αποφευχθεί λόγω των σημαντικών υποχρεώσεων που απορρέουν για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους με τα προϊόντα που μετατάσσονται στον υψηλό ΦΠΑ, ενώ θα πρέπει να διαχωρίσουν τις περιπτώσεις ίδιων ή ομοειδών προϊόντων στα οποία απαιτείται να χρεώνουν ΦΠΑ άλλοτε 13% και άλλοτε 23%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που θα φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης χιλιάδες καταναλωτές είναι :
● Τα εμφιαλωμένα νερά και το φρέσκο γάλα που πωλούνται για οικιακή κατανάλωση θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, ενώ αν τα ίδια προϊόντα πωλούνται για επιτόπια κατανάλωση θα πρέπει να επιβαρύνονται με 23% ΦΠΑ.
● Τα αρτοποιεία θα πρέπει να χρεώνουν το απλό ψωμί, το ψωμί του τοστ και τα κουλούρια ψωμιού με ΦΠΑ 13%, ενώ όλα τα υπόλοιπα παράγωγα του ψωμιού, τα επονομαζόμενα και ως «αρτοποιήματα», δηλαδή τα ψωμιά και τα κουλούρια με γέμιση (σταφιδόφωμα, τυρόψωμα, τυροκούλουρα κ.λπ.), τις φρυγανιές, τις πίτες (τυρόπττες, μπουγάτσες κ.λπ.), αλλά και τα συσκευασμένα ψωμιά του τοστ με ΦΠΑ 23%.
Αναλυτικότερα οι αλλαγές στον ΦΠΑ των προϊόντων που θα οδηγήσουν σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα 2,390 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με την εγκύκλιο Σαββαΐδου έχουν ως εξής:
Στον μειωμένο συντελεστή 13% παραμένουν τα ακόλουθα προϊόντα:
Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια, ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια), γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια, λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου, είδη για ανάπηρους.
Μεταφέρονται στον συντελεστή 23%
Στον υψηλό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:
Ορισμένα ζωντανά ζώα, κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγείων, μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα, άνθη, καφές, τσάι, ματέ και μπαχαρικά, μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις, λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο), παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακόστρακων, ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης, κακάο και παρασκευάσματα κακάο, παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα, παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής, ξίδια και υποκατάστατα αυτών, απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων, αλάτι και θαλασσινό νερό, ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα, λιπάσματα, εντομοκτόνα, προφυλακτικά, σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας, κτηνοτροφικά προϊόντα, ορισμένα είδη για ανάπηρους.
Ο υπερμειωμένος συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
■ Ποιες υπηρεσίες μεταφέρονται στο 23%
● Εισιτήρια εκδηλώσεων.
● Τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.
● Υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών.
● Υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή.
● Εστίαση.
● Υπηρεσίες γραφείων κηδειών.
● Οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
● Οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Μας δίνουν 7 δισ. ευρώ για να τα πάρουν αμέσως πίσω!
Πληρωμές δανείων σε ΕΚΤ - ΔΝΤ: τις υποχρεώσεις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ ξεκινά να αποπληρώνει από σήμερα η χώρα με τα 7 δισ. ευρώ του δανείου-γέφυρα που πήρε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).
Το ποσό αυτό κατατέθηκε στον ειδικό λογαριασμό που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επιστραφεί στους επόμενους τρεις μήνες που θα έχει εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Τα λεφτά του μίνι δανείου θα κατευθυνθούν για την κάλυψη:
■ Της ληξιπρόθεσμης οφειλής που έχει η Αθήνα προς το ΔΝΤ ύψους 2 δισ. ευρώ.
■ Των ελληνικών ομολόγων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που λήγουν σήμερα και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
■ Τόκους 900 εκατ. ευρώ.
■ Αλλες υποχρεώσεις 600 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα λεφτά αυτά δεν επαρκούν για τις υπόλοιπες χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα τον Αύγουστο και απαιτούν τη χορήγηση νέας «ένεσης» ρευστού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Τον επόμενο μήνα η χώρα μας καλείται να καλύψει υποχρεώσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, με κυριότερες τα 3,2 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και τα 500 εκατ. ευρώ για τόκους.
Εως τις 31 Αυγούστου η πρώτη δόση φόρου
Φορολογικές δηλώσεις: παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου η ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από 19 Ιουλίου και μετά. Αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση της τέως αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, να παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι στις 26 Αυγούστου από τις 27 Ιουλίου που εκπνέει κανονικά. Να σημειωθεί ότι οι προθεσμίες για την πληρωμή των υπόλοιπων δύο δόσεων, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου, δεν μεταβάλλονται.
ΣΧΕΤΙΚΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Παράταση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (21:27)
- Ναυτικοί ζητούν να μην ενοποιηθεί το επικουρικό τους ταμείο (20:10)
- Καταβλήθηκε το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα (18:54)
- Τα 5,4 δισ. ευρώ έφτασαν οι ρυθμίσεις σε οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (18:38)
- Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ληξιπρόθεσμος οφειλέτης του ΔΝΤ (17:44)
- Αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων (17:01)
- Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας (15:52)
- «Ο κανιβαλισμός γνώρισε νέες όψεις» (14:07)
- Από τη μια πόρτα μπήκαν, από την άλλη βγήκαν... (13:12)
- 32 απαντήσεις για τις συναλλαγές από την Ένωση Τραπεζών (12:43)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου