Ποινική δίωξη για πωλήσεις ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ
Πρώτη καταχώρηση: 20/07/2015 - 14:52
Τελευταία δημοσίευση: 17:19Οικονομία
Της Άννας Κανδύλη
Για υπεξαίρεση διώκονται τα μέλη του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ καθώς μετά από έρευνα των επίκουρων εισαγγελέων κατά της διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελικής Τριανταφύλλου διαπιστώθηκε ότι η αξιοποίηση 28 ακινήτων του δημοσίου μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης αυτών δεν ήταν επωφελής.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί 200 σελίδες, τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους, να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα το ποσό των 6,6 εκατ.. ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για κενά ή εν μέρη κενά κτίρια όπως αυτά του Κεράνη και του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου).
Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα να εισπράττει μικρότερο τίμημα καθώς και μη εκτίμηση της μελλοντική υπεραξίας των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης.
Αναφέρεται επίσης ότι συνομολογήθηκαν επαχθής μισθωτικοί όροι που συνεπάγονται ζημία για το ελληνικό δημόσιο η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.
Σε ότι αφορά την ποινική ευθύνη των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την πράξη της υπεξαίρεσης προέκυψε ότι ενώ τα μέλη του όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος , όντος δέκα ημερών να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν αυτούς οι οποίοι ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι εισαγγελείς άσκησαν ποινική δίωξη και για απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του 1608 για ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.
Ωστόσο με βάση τον καταστατικό νόμο του Ταμείου τα μέλη του ΔΣ για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του ελεγκτικού συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη και για το λόγο αυτό δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου