Μέτρα 6,5 δισ. ο... λογαριασμός του 18μηνου
Μέτρα άνω των 6,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη πέσει στις πλάτες μας και πρέπει να πληρωθούν μέσα στο επόμενο 18μηνο είναι μόνο μια «πρόγευση» των όσων θα ακολουθήσουν.
| upd:
Μέτρα άνω των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη πέσει στις πλάτες μας και πρέπει να πληρωθούν –κατά κύριο λόγο- μέσα στο επόμενο 18μηνο. Αποτελούν μόνο μια «πρόγευση» των όσων φέρνει το νέο μνημόνιο.
Μόνο και μόνο η αναφορά ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να μειωθεί κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ (η μείωση να αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ) εκτοξεύει τον λογαριασμό πάνω από τα οκτώ δισ. και χωρίς να έχουν καν μετρηθεί όλα τα φορολογικά μέτρα. Συμπέρασμα; Ο λογαριασμός του νέου μνημονίου, θα ξεπεράσει τα 11-12 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί ή κατατεθεί στη Βουλή, αποτελούν μόνο μια πρόγευση.
Ξεπερνάει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ο... λογαριασμός των μέτρων που συμπεριελήφθησαν στο νομοσχέδιο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μάλιστα, οι υπηρεσίες του, έχουν αφήσει αρκετά μέτρα χωρίς να εγγράψουν πρόβλεψη για την πιθανή επίπτωση.
Καμία αναφορά δεν υπάρχει στην επιβάρυνση που θα προκύψει για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες από την αύξηση του ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν κάθε μήνα για να είναι συνεπείς με τη λεγόμενη ρύθμιση των 100 δόσεων. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει και για την αύξηση του φόρου που επιβλήθηκε στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Περισσότερα από 560 εκατομμύρια ευρώ είναι ο λογαριασμός του 2015, 630 εκατ. ευρώ πέφτουν στις πλάτες μας το 2016 ενώ για το 2017 ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα ποσά δεν είναι παρά μια... πρόγευση. Το κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στο 2016, φορτώνει 1,8 δις. ευρώ στον συνολικό λογαριασμό ενώ μη... ποσοτικοποιημένο είναι ακόμη το φορολογικό νομοσχέδιο η κατάθεση του οποίου τοποθετείται χρονικά στο φθινόπωρο.
Αυτά τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, έρχονται να προστεθούν στον ...λογαριασμό του 1ου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Μόνο 3,175 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν το κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ που πέρασε τον Ιούλιο ενώ επιπλέον 850 είναι ο λογαριασμός της εισφοράς υπέρ υγείας στις συντάξεις. Έτσι, έχουμε ήδη ξεπεράσει τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μέτρα και ενώ ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκονται προ των πυλών.
Τα βαρύτερα μέτρα
Ποιοι θα την πληρώσουν αυτή τη φορά; Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το βαρύτερο μέτρο είναι η αύξηση της προκαταβολής στις επιχειρήσεις αλλά και στα φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες). Το ποσό των 370 εκατομμυρίων ευρώ που προϋπολογίζεται να εισπραχθεί φέτος, θα το πληρώσουν κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις. Από το 2016 όμως, το ίδιο μέτρο θα επιβαρύνει και τους μικρομεσαίους αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το δεύτερο βαρύτερο μέτρο –από πλευράς δημοσιονομικής επίπτωσης- είναι ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, μέτρο που θα πέσει στις πλάτες 85.000 οικογενειών. Ο λογαριασμός φτάνει στα 168 εκατ. ευρώ για το 2015 και στα 240 εκατ. ευρώ για το 2016. Από τα πρόστιμα στα αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, το υπουργείο οικονομικών θέλει να μαζέψει 15 εκατ. ευρώ φέτος και 56,3 εκατ. ευρώ. Του χρόνου.
Για τους συνταξιούχους, τα νούμερα εμφανίζονται μικρά καθώς αφορούν σε αυτούς που θα πάρουν σύνταξη από εδώ και στο εξής.Έτσι, από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η δημοσιονομική επίπτωση ξεκινάει από τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, κλιμακώνεται όμως γρήγορα φτάνοντας στα 263 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, από τη μείωση των κατώτατων συντάξεων, προκύπτει περικοπή συνταξιοδοτικής δαπάνης, τρία εκατ. ευρώ για φέτος και 28.5 εκατ. ευρώ για το 2017.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου