ΓΣΕΒΕΕ- Κινδυνεύουν με "λουκέτο" 63.000 μικρές επιχειρήσεις
Πρώτη καταχώρηση: 02/09/2015 - 14:45
Τελευταία δημοσίευση: 02/09/2015 15:05Οικονομία
Πάνω από 63.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές, κινδυνεύουν να κατεβάσουν οριστικά τα ρολά τους στο επόμενο εξάμηνο, γεγονός που συνεπάγεται κίνδυνο απώλειας 138.000 θέσεων εργασίας στο ίδιο διάστημα.
Η νέα αυτή γενιά ανέργων θα προστεθεί στους 25.000 πρώην εργαζομένους σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που υπολογίζεται ότι έχασαν τη δουλειά τους από την αρχή του 2015 μέχρι τον Ιούνιο (εκ των οποίων οι 15.000 μισθωτοί).
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) και της εταιρείας MARC AE, σε δείγμα 1005 επιχειρήσεων με προσωπικό μηδέν (αυτοαπασχολούμενοι) έως 49 ατόμων, τα οποία ανακοινώθηκαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει το ΑΕΠ-ΜΠΕ.
Το ΙΜΕ προβλέπει άνθιση της άτυπης οικονομίας, "λατινοαμερικανικού τύπου".
Μάλιστα, το νέο κύμα λουκέτων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει, επίσης, σε στροφή χιλιάδων επιχειρηματιών -κυρίως στους κλάδους των υπηρεσιών και εμπορίου- στην άτυπη οικονομία, γεγονός που με τη σειρά του αναμένεται να αλλάξει την ταυτότητα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, δίνοντάς της χαρακτηριστικά λατινοαμερικανικού τύπου, όπως υποστήριξε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, Διονύσης Γράβαρης.
«Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις χάνουν πλέον τις αντιστάσεις που κατόρθωσαν να διατηρήσουν μέσα στην κρίση. Τα λουκέτα συνεπάγονται στροφή στην αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα (ιδίως σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τα ηλεκτρονικά και οι νέες τεχνολογίες, τις νοσοκόμες κτλ), ακόμη και μετακινήσεις έδρας ή επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός και εκτός Ελλάδας. Αν αυτό επαληθευτεί, ούτε με το 50ό μνημόνιο θα πιάσουμε τους αναπτυξιακούς στόχους. Οι επιπτώσεις για τα φορολογικά έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι τεράστιες. Η Ελλάδα [...]αποκτά χαρακτηριστικά χωρών της Λατινικής Αμερικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γράβαρης.
«Επιστροφή στο 2012»
Από την πλευρά του, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 21-27 Ιουλίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σημείωσε ότι τα ευρήματά της ανατρέπουν την εικόνα ανάσχεσης της υφεσιακής πορείας, που είχαν διαφανεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.
«Σε όλους τους τομείς έχουμε ταχεία επιστροφή στον Ιούλιο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι χάθηκαν όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η ΓΣΕΒΕΕ εκπροσωπεί 600.000 επιχειρήσεις με 1,5 εκατ. εργαζόμενους.
Δείτε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου