Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΕΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ Ερχεται το πρώτο φορολογικό «τσουνάμι» για 6,5 εκατ. πολίτες

ΝΕΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

Ερχεται το πρώτο φορολογικό «τσουνάμι» για 6,5 εκατ. πολίτες

Ερχεται το πρώτο φορολογικό «τσουνάμι» για 6,5 εκατ. πολίτες

Αντιμέτωποι με την εφορία θα βρεθούν 6,5 εκατ. φορολογούμενοι μέσα στις επόμενες ημέρες, όπου θα κληθούν να πληρώσουν σειρά από φόρους, το ύψος των οποίων μέχρι το τέλος του χρόνου υπερβαίνει τα 5 δισ. Η αρχή γίνεται από σήμερα, όπου οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και συνεχίζεται στις 10 Οκτωβρίου, όπου και αναμένονται να έρθουν τα «νέα» εκκαθαριστικά για τους επιπλέον φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίας και επιχειρήσεις. Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα έρθει η «λυπητερή» για τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αλλαγή σε ό,τι πλήρωσαν οι φορολογούμενοι το 2014. Εν συνεχεία θα έρθει η τελευταία δόση για τον φόρο εισοδήματος στο τέλος Νοεμβρίου και η χρονιά θα κλείσει, με τα τέλη κυκλοφορίας, που παρά τη φιλολογία των τελευταίων ημερών θα είναι ίδια και απαράλλακτα με αυτά που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι τις προηγούμενα χρόνια.
Η κυβέρνηση, λόγω των εκλογών, επέλεξε να μεταφέρει σχεδόν το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους. Έτσι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό. Το ταμείο είναι μείον και όλοι καλούμαστε να συνεισφέρουμε τον οβολό μας, μήνας μπαίνει - μήνας βγαίνει έως το τέλος του έτους, με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, των ρυθμίσεων, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, για να περιοριστεί η υστέρηση εσόδων και να κλείσει στο μέτρο του δυνατού η τρύπα του πρωτογενούς ελλείμματος, το οποίο πλασματικά εξακολουθεί να αποτυπώνεται στα στοιχεία του προϋπολογισμού ως πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ορίζει ότι έως τις 10 Οκτωβρίου θα έχουν αναρτηθεί στο taxis τα νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για 500.000 αγρότες, επιχειρήσεις και υπόχρεους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ενώ έως τις 20 Οκτωβρίου θα χτυπήσει την πόρτα έξι εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ του 2015, όπως ήταν και πέρυσι.
Η νέα εκκαθάριση φορολογίας εισοδήματος έχει ήδη αρχίσει να τρέχει. Τα ραβασάκια τα οποία «ψήνονται» αφορούν:
Αγρότες
Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξήθηκε με το Μνημόνιο από το 27,5% στο 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 και τώρα έρχεται νέα εκκαθάριση, πρακτικά με διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου.
Επιχειρήσεις
Με εξαίρεση τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για τις οποίες η προκαταβολή φόρου ήταν ήδη στο 100%, με το Μνημόνιο αυξήθηκε για όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100%. Έτσι, προσαρμόζονται ανάλογα και τα εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος της περασμένης χρήσης.
Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Όσοι υπέβαλαν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους, έως τις 20 Ιουλίου, και εφόσον έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, θα πρέπει να περιμένουν νέο εκκαθαριστικό με αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης. Οι υπόχρεοι σε αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης Ι.Χ. θα έχουν επιβάρυνση από 279 έως και 1.146 ευρώ. Μετά την αύξηση του συντελεστή, σε ένα Ι.Χ. τετραετίας, 2.600 κυβικών, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται από τα 1.420 στα 1.846 ευρώ, για Ι.Χ. εννεαετίας 4.000 κυβικών από τα 2.086 στα 2.712 ευρώ, ενώ αν το ίδιο Ι.Χ. έχει αγοραστεί την τελευταία πενταετία ο φόρος του από 2.980 αυξάνεται σε 3.874 ευρώ.
Τα παραπάνω θα συμβούν τις επόμενες ημέρες. Το «μαρτύριο» όμως δεν τελειώνει εδώ. Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ, χωρίς αλλαγές, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις. Στο μεσοδιάστημα οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ασκήσεις επί χάρτου που θα κάνουν οι κυβερνώντες για τη νέα αλλαγή στο φορολογικό σύστημα που θα ισχύσει το 2016 και έχουν προαναγγείλει ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης.
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τις 10 Οκτωβρίου, ώστε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις 20 του μήνα.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έστειλε οδηγία στις εφορίες να διεκπεραιώσουν όλες τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 του 2014 έως τις 9 Οκτωβρίου, ώστε στη συνέχεια απρόσκοπτα να τρέξει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2015. Τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν όπως και πέρυσι στην ενότητα «Περιουσιολόγιο» του taxis.
Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε πέντε δόσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, κατά μία μικρότερη σε σχέση με πέρυσι.
Στο Μνημόνιο έχουν εγγραφεί έσοδα 2,65 δισ. ευρώ και τόσα θα πρέπει να εισπραχθούν φέτος αλλά και του χρόνου, ακόμα και αν αλλάξουν κάποια στιγμή οι αντικειμενικές αξίες. Η εκκαθάριση βέβαια αναμένεται να βγάλει πολλαπλάσια έσοδα, πάνω από 3 δισ. ευρώ, κοντά στα 3,2-3,3 δισ. ευρώ βεβαιωμένων οφειλών.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και φέτος προβλέφθηκε η διατήρηση της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, έχει καταργηθεί η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τον ΕΟΤ και έτσι φορολογείται ο Οργανισμός για τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού δημοσίου, ενώ ο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει φέτος και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.
Οι διατάξεις νόμου οι οποίες συνόδευσαν το Μνημόνιο στη Βουλή ορίζουν ότι «καταργείται η προβλεφθείσα από το έτος 2015 απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων των ατομικών επιχειρήσεων, η οποία -έτσι κι αλλιώς- δεν είχε ισχύσει το 2014. Το θέμα της απαλλαγής θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης του φόρου, ώστε να διασφαλιστεί και η μηχανογραφική υποστήριξη της τυχόν απαλλαγής και η αποφυγή των καταστρατηγήσεων του φορολογικού νόμου».
Όσον αφορά στις γενικές εκπτώσεις και απαλλαγές, παραμένουν ίδιες σε σχέση με πέρυσι. Έκπτωση 50% χορηγείται, εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Για τρίτεκνους πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων.
Εκπτώσεις
Οι γενικές εκπτώσεις και απαλλαγές παραμένουν ίδιες σε σχέση με πέρυσι. Έκπτωση 50% χορηγείται, εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πολύτεκνοι, ανάπηροι
Για τρίτεκνους πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων.

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Ολη η λίστα με τα «ραβασάκια» της εφορίας - Τι θα γίνει με το αφορολόγητο

Ολη η λίστα με τα «ραβασάκια» της εφορίας - Τι θα γίνει με το αφορολόγητο

Με μόλις 3 μήνες να απομένουν μέχρι να κλείσει το 2015, οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να μείνουν με τις αποδείξεις στα χέρια, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποφασίσει ακόμα πόσες πρέπει να έχουμε μαζέψει για να χτίσουμε το αφορολόγητο.
Στον αέρα παραμένει και ο σχεδιασμός του 2016, καθώς αν και υπάρχει σκέψη να συνδεθεί το αφορολόγητο με τη χρήση πλαστικού χρήματος, είναι πλέον αμφίβολο αν προλαβαίνουν να προμηθευτούν όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες το ειδικό μηχάνημα έως τις αρχές του Ιανουαρίου.
Όσο για το ύψος του νέου αφορολογήτου, φαίνεται ότι θα είναι στα επίπεδα των 12.000 ευρώ, με την εφαρμογή μικρών συντελεστών για τις επόμενες 10.000 - 15.000 ευρώ, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η φοροκαταιγίδα... έρχεται. Μετά από καθυστέρηση κάποιων μηνών, ο ΕΝΦΙΑ χτυπάει την πόρτα εκατομμυρίων φορολογούμενων, απαιτώντας 2,650 δισ. ευρώ σε 5 δόσεις. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες, που πλήρωναν κάθε χρόνο 0,4% του ΑΕΠ για φόρους ακινήτων, πλέον συνεισφέρουν με το 1,4% του ΑΕΠ!
Παράλληλα, έρχονται:
  • Νέα "φουσκωμένα" εκκαθαριστικά έρχονται για τους αγρότες με την προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55%
  • Νέα "φουσκωμένα" εκκαθαριστικά για επιχειρήσεις με την προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100%
  • "Ψαλίδι" 50% στο κονδύλι επιδόματος θέρμανσης
  • Νέα εκκαθαριστικά Φόρου Πολυτελείας στα Ι.Χ από το 10% στο 13% (άνω των 2.500 κ.ε.).
Την ίδια ώρα, ο ανώτατος συντελεστής φυσικών προσώπων διαμορφώνεται στο 50% (με έκτακτη εισφορά), όταν ο Μ.Ο. της Ευρωζώνης είναι 42,1%, ενώ ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων βρίσκεται στο 29%, όταν ο Μ.Ο. της Ευρωζώνης είναι 24,6%.
Και ακολουθούν:
  • Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πρώτα νησιά
  • Η αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 6 λεπτά στα 20 λεπτά το λίτρο
  • Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (ή ισοδύναμα 300- 350 εκατ. ευρώ).
Όπως αποκαλύπτει η Κομισιόν, οι έμμεσοι φόροι από το 11,7% του ΑΕΠ στην αρχή της κρίσης, πλέον ανέρχονται στο 15,9% του ΑΕΠ, χτυπώντας αδιακρίτως και τα χαμηλά εισοδήματα.
Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια: