Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015 08:18
Το λάθος φάρμακο που σκοτώνει την οικονομία
Διαβάζοντας τα σενάρια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, συμπεραίνουμε ότι οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) θα πληρώσουν και πάλι το… μάρμαρο για να βγουν οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους δανειστές μας.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Τα νούμερα όμως, που δεν τα διαβάζουν από ότι φαίνεται οι υπεύθυνοι του οικονομικού επιτελείου, λένε ότι το «φάρμακο» αυτό δεν οδηγεί σε ανάκαμψη της οικονομίας. Αντιθέτως οδηγεί σε μείωση της φορολογητέας ύλης, που προέρχεται και από τη μείωση των μισθών και από τη φοροδιαφυγή που αναπτύσσεται σε τέτοιες συνθήκες.
Δηλωθέντα εισοδήματα
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, για το οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014) ανήλθαν λίγο πάνω από τα 80 δισ. ευρώ τη στιγμή που το οικονομικό έτος 2011 (χρήση 2010), πρώτο έτος εφαρμογής του μνημονίου, τα εισοδήματα ανήλθαν σε 116 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως το ποσό των φόρων που εισπράχτηκαν τις ίδιες χρονιές ήταν 11 δισ. ευρώ κατά το οικονομικό έτος 2011 και αναμένεται να ανέλθουν σε 11,5 δισ. για το οικονομικό έτος 2015. Μπορεί, λοιπόν, το απόλυτο νούμερο να αυξήθηκε μόνο κατά 500 εκατομμύρια, αλλά αν το δει κανείς αναλογικά έχουμε 9,48% το 2011 και 14,37% για το 2015.
Να σημειώσουμε εδώ ότι στα έσοδα του οικονομικού έτους 2015, δεν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα που θα προέλθουν από τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν με το 3ο μνημόνιο, όπως η αύξηση του ποσοστού στα τεκμήρια διαβίωσης και η αύξηση της προκαταβολής στους αγρότες και τις επιχειρήσεις, τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί-συνταξιούχοι-ελεύθεροι επαγγελματίες-ατομικώς επιχειρούντες)
Πραγματική «σφαγή» έχουν υποστεί τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Τα εισοδήματα που παρουσίασαν στις φορολογικές τους δηλώσεις, από 100 δισ. ευρώ περίπου το οικονομικό έτος 2011 (εισοδήματα της χρήσης 2010) μειώθηκαν σε περίπου 70 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2015 (εισοδήματα της χρήσης 2014). Όσο αφορά στους φόρους, όμως έχουμε αύξηση, καθώς το οικονομικό έτος 2011 πληρώθηκαν 8,28 δισ. ευρώ ή 8,28% των δηλωθέντων εισοδημάτων, έναντι 8,7 δισ. ευρώ ή 12,43%.
Τα δηλωθέντα εισοδήματα, λοιπόν, των φυσικών προσώπων τα χρόνια των μνημονίων αποτυπώνουν την εικόνα της καταπόντισης των εσόδων τους, την εικόνα της πραγματικής οικονομικής ζωής με τους 1,5 εκατ. ανέργους, με τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, με τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και με τους χιλιάδες «εργαζόμενους», οι οποίοι με την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων θεωρούνται «εργαζόμενοι» ακόμη κι αν έχουν κάνει ένα μόνο μεροκάματο την εβδομάδα.
Όπως γράψαμε τα δηλωθέντα φορολογητέα εισοδήματα των φυσικών προσώπων κατά το οικονομικό έτος 2011 ήταν περίπου 100 δισ. ευρώ. Το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011) τα εισοδήματα αυτά κατέβηκαν στα 89 δισ. ευρώ. Το οικονομικό έτος 2013 στα 80 δισ. ευρώ και το 2014 στα 71 δισ. ευρώ. Κοινώς από το οικονομικό έτος 2011 έως το οικονομικό έτος 2015, χάθηκε το 30% της φορολογητέας ύλης!
Οφειλές προς το Δημόσιο
Το αποτέλεσμα της αύξησης των φόρων είναι ότι και χρήματα δεν μαζεύτηκαν και η οικονομία καταστράφηκε και φως δεν βλέπουμε στο βάθος του τούνελ.
Η αύξηση των φόρων την τελευταία πενταετία, όχι μόνο δεν έφερε αύξηση των εσόδων, αλλά έφερε, πέρα από τη διάλυση τις οικονομίας, δεκάδες δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμα χρέη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2010, πρώτη φορά που δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το ύψος τους ήταν 54 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη λίστα περιελάμβανε εταιρίες που είχαν πτώχευση ακόμη και πριν 25 χρόνια. Δηλαδή μέσα σε 25 περίπου χρόνια το ελληνικό κράτος είχε ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 54 δισ. ευρώ.
Έκρηξη στην πενταετία
Με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πριν από λίγες ημέρες, και αφορούν τα αποτελέσματα μέχρι τον Ιούλιο του 2015, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο είχαν ανέλθει στα 78,36 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε πέντε σχεδόν χρόνια, με την πολιτική της αύξησης των φόρων, το κράτος πέτυχε όχι να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα αλλά να δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 24,36 δισ. ευρώ, δηλαδή 50% περισσότερα από ότι είχαν συγκεντρώσει μέσα σε 25 χρόνια.
Συμπερασματικά λοιπόν βλέπουμε ότι η πολιτική της αύξησης των φόρων δεν οδηγεί σε καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού του κράτους κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες.
Αντί λοιπόν η νέα κυβέρνηση να ακολουθεί το «φάρμακο» που σκοτώνει, πρέπει να στρέψει την οικονομική της πολιτική σε άλλη κατεύθυνση και να μην πέσει στην παγίδα που έπεσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 1 Οκτωβρίου 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου