«Οπισθεν» στον φόρο για το κρασί
Σε αναδίπλωση και αλλαγή της διάταξης για την επιβολή φόρου στον οίνο εξαναγκάζεται η κυβέρνηση
Σε αναδίπλωση και αλλαγή της διάταξης για την επιβολή φόρου στον οίνο εξαναγκάζεται η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι το σχετικό άρθρο στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα δεν τυγχάνει στοιχειώδους στήριξης ούτε από τους βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας.
Μετά ένα τσουνάμι επικρίσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, την εκδήλωση διαθέσεων καταψήφισης από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, αλλά και το αίτημα των ούτως ή άλλως ελαχίστων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν τον λόγο να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη, η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη δήλωσε ότι επανεξετάζεται το ζήτημα και πως σήμερα, στην Ολομέλεια, θα παρουσιαστεί νέα πρόταση.
Οι όποιες αλλαγές αποτέλεσαν αντικείμενο έκτακτων συνομιλιών των κ. Αλεξιάδη-Χουλιαράκη με τους θεσμούς, αργά χθες το βράδυ, ώστε να βρεθεί αποδεκτή εναλλακτική λύση, με την κυβέρνηση να προσέρχεται στις συνομιλίες αυτές με πρόταση για μείωση του φόρου από τα αρχικώς προταθέντα 40 στα 15-20 λεπτά ανά φιάλη και αναζήτηση κάλυψης των περίπου πενήντα εκατομμυρίων που θα δημιουργηθούν ως «κενό» μέσω άλλων ισοδύναμων μέτρων.
Δεδομένου ότι χθες έπρεπε να τεθούν σε ψηφοφορία τόσο επί της αρχής το σχέδιο νόμου όσο και τα άρθρα του και προκειμένου να αποφευχθεί ακόμα μία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, κοινοβουλευτική ήττα αν οι ΑΝΕΛ καταψήφιζαν (όπως προ ημερών συνέβη και με τη ρύθμιση για τους ζυθοποιούς), αναπτύχθηκε εντονότατο παρασκήνιο στο περιθώριο της συνεδρίασης, κατάληξη του οποίου ήταν οι συγκυβερνώντες να ψηφίσουν τη σχετική διάταξη, έχοντας όμως την υπουργική διαβεβαίωση ότι είτε θα αντικατασταθεί από κάποιο «ισοδύναμο» είτε θα βελτιωθεί ως προς το περιεχόμενό της.
Η με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζήτηση του πολυνομοσχεδίου χθες στην κοινή συνεδρίαση τριών επιτροπών εξελισσόταν επί ώρες με τον πλέον αρνητικό τρόπο για την κυβέρνηση, όχι μόνο για την προαναφερόμενη διάταξη: το ζήτημα των πλειστηριασμών ήταν που έθεσε την κυβέρνηση στο στόχαστρο μαζικών επιθέσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια ώρα οι παριστάμενοι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Γ. Σταθάκης και ο κ. Αλεξιάδης διαπίστωναν πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τη στάση της βύθιζε στο ναδίρ την υπόθεση της πολιτικής στήριξης των κυβερνητικών επιλογών: μόνο τέσσερις από τους 78 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις τρεις επιτροπές (οικονομικών, κοινωνικών υποθέσεων, παραγωγής και εμπορίου) ζήτησαν να λάβουν τον λόγο.
Ευθύς εξαρχής ο κ. Ν. Δένδιας ως εισηγητής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε τον τόνο: «Διευκολύνονται πολλαπλά οι πλειστηριασμοί», είπε.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης υποστήριξαν ότι με το σχέδιο νόμου παρέχεται ουσιαστική προστασία σε όλους όσοι «αποδεδειγμένα» δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
«Με το νομοσχέδιο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για να αλλάξουν χέρια όχι μόνο οι κατοικίες των πολιτών αλλά και η ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημ. Συμπαράταξη). «Καταπίνετε όσα σας δίνουν. Ερχονται και άλλα», υποστήριξε ο κ. Χ. Θεοχάρης (Ποτάμι). «Βαδίζουμε πιο γρήγορα στη διευκόλυνση και απελευθέρωση των πλειστηριασμών», τόνισε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Κριτική ήταν η στάση και της Ενωσης Κεντρώων, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευτεί το ζήτημα: διά στόματος Χρ. Παππά ειπώθηκε ότι το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου θα αντιδράσει εμπράκτως. «Θα μας βρείτε μπροστά σας όταν θα έχετε τους δικαστικούς επιμελητές και τα ΜΑΤ α λα Ισπανία, για να πάρετε τα σπίτια του ελληνικού λαού», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνίες υπήρξαν και εντός κυβέρνησης: ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου ανέφερε στον κ. Τσακαλώτο ότι ο συγκεκριμένος φόρος δεν θα αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα και ότι θα προκαλέσει αναστάτωση και προβλήματα στον κλάδο των οινοπαραγωγών.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου