Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Πρώτο «crash-test» Αθήνας - ΕΕ για ΕΛΣΤΑΤ, προαπαιτούμενα, χρέος

Πρώτο «crash-test» Αθήνας - ΕΕ για ΕΛΣΤΑΤ, προαπαιτούμενα, χρέος

Πρώτο «crash-test» Αθήνας - ΕΕ για ΕΛΣΤΑΤ, προαπαιτούμενα, χρέος

Ισχυρές πιέσεις για μια επίσημη λύση στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ θα δεχθεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Οικονομικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί.
Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΟικονομίαςΓιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα ακούσουν και δια ζώσης από τον Μοσκοβισί ότι θα πρέπει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε μια επίσημη κίνηση η οποία θα κάνει αποδεκτά (χωρίς αστερίσκους) τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία της περιόδους 2010-2015. 

Τούτο χωρίς διάθεση να παρέμβουν στο έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης το οποίο είναι σεβαστό, αλλά για να προχωρήσει το ίδιο το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Μοσκοβισί θα προσπαθήσει να εξηγήσει ότι υποεκτιμήθηκε η σοβαρότητα της παρέμβαση της Commission σχετικά με το κλίμα που δημιούργησε η απάντηση Τσακαλώτου στην επιστολή της επιτρόπου αρμόδιας για τα θέματα εργασίας Μαριάν Τίσεν, του αντιπροέδρου της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Μοσκοβισί σχετικά με την «υπόθεση Γεωργίου».

Η ουσία της παρέμβασης ήταν ότι σε περίπτωση που για κάποιον λόγο τα στατιστικά στοιχεία του 2010 που έφεραν το μνημόνιο Ι αμφισβητούνται έστω και εμμέσως από την ελληνική πλευρά μέσω της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας, τότε αμφισβητείται και ο σχεδιασμός για το μνημόνιο ΙΙ και το μνημόνιο ΙΙΙ, άρα και το θέμα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Θέση της επιτροπής είναι ότι το ελληνικό υπουργείο οικονομικών πρέπει με κάποιο τρόπο σύντομα να κλείσει το θέμα αποδεχόμενο την εγκυρότητα των στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015.

Ως πρόσθετο μέτρο πίεσης προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η καθυστέρηση της εισήγησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τα άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τα οποία υποτίθεται ότι θα συζητούνταν και στη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωομάδας που θα ακολουθήσει την συνάντηση των Ελλήνων υπουργών με τον Μοσκοβισί.

Το θέμα μοιραία θα παραπεμφθεί για το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου, αν υπάρχει κάποια κίνηση από την ελληνική πλευρά.

Τόσο στη συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί όσο και στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (euro working group) θα τεθεί και το δεύτερο μεγάλο αίτημα της ελληνικής πλευράς: Η επανεξέταση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα έτη μετά το 2018. 

Η ομάδα των υπουργών αναμένεται να παρουσιάσει προβολές οι οποίες θα δείχνουν ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι εφικτή η συνέχιση της επίτευξης πλεονασμάτων και το 2019 και το 2020 αλλά όχι μεγαλύτερων από 2%-2,5% του ΑΕΠ. Διαφορετικά θα τεθεί σε κίνδυνο και η ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και η προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Ούτε όμως και αυτό το αίτημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί θετικά με δεδομένο ότι δεν έχουν περάσει ακόμη δύο μήνες από τότε που ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε αποκλειστεί μέχρι και το 2018, τόσο από τον πρόεδρο του Eurogroup όσο και από μια σειρά υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.


Τα προαπαιτούμενα 

Ένα θέμα που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών είναι αυτό των 15 προαπαιτούμενων της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Η ελληνική ομάδα θα θελήσει να ενημερώσει τόσο τον Μοσκοβισί όσο και τους τεχνοκράτες της ομάδας εργασίας για τις μικρές ή μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζουν -σχεδόν στο σύνολο τους- τα μέτρα τα οποία, με βάση κάποιους αισιόδοξους από τους θεσμούς, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Ωστόσο, η αξιολόγηση των ΔΣ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η ανεξαρτητοποίηση τη ΓΓΔΕ βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού και τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη.

Η σύμβαση για το Ελληνικό θα περάσει από την Βουλή όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο και οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της Εγνατίας και την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ δεν είναι ακόμη έτοιμοι. Επίσης η σύσταση της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) που θα απορροφήσει τις συγκοινωνιακές εταιρίες του λεκανοπεδίου βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού. 

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει ότι όλα αυτά μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι και τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: