ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Φόροι: Ενα στα 4 ευρώ δεν πληρώθηκε στην εφορία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν 272 εκατ. ευρώ του φόρου εισοδήματος.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα 375 εκατ., εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως τα τέλη του έτους ξεπερνούν τα 21,4 δισ. ευρώ (άμεσοι και έμμεσοι φόροι). Η συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, κάτι που φάνηκε στα στοιχεία των εσόδων του Ιουλίου. Ο εν λόγω μήνας θεωρείται ο σημαντικότερος όσον αφορά την είσπραξη φορολογικών εσόδων.
Προς το παρόν η συγκράτηση των δαπανών δημιουργεί ωραιοποιημένη εικόνα στον προϋπολογισμό για το επτάμηνο του έτους. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για συμμάζεμα των δαπανών του κράτους αλλά για καθυστέρηση απόδοσης στους φορείς του Δημοσίου πόρων απαραίτητων για τη λειτουργία τους. Για αυτόν τον λόγο το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 3,55 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,7 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση των εσόδων του Ιουλίου οφείλεται κυρίως:
• Στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 272 εκατ. ευρώ.
• Στον φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 55 εκατ. ευρώ.
• Στους λοιπούς άμεσους φόρους κατά 45 εκατ. ευρώ.
• Στον ΦΠΑ καπνού κατά 41 εκατ. ευρώ.
• Στους λοιπούς ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 160 εκατ. ευρώ.
• Στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 132 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, αυξημένα έναντι του στόχου ήταν, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κυρίως τα έσοδα:
• Στους φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 295 εκατ. ευρώ.
• Στους φόρους στην περιουσία κατά 42 εκατ. ευρώ.
• Στον ΦΠΑ λοιπών κατά 37 εκατ. ευρώ.
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) για την περίοδο Ιουλίου 2016 ανήλθαν σε 249 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (209 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 ανήλθαν στα 28,83 δισ. ευρώ ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,295 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27,125 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,395 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου