Το «ριφιφί» της Εφορίας: Σε μια εβδομάδα φόροι 4,7 δισ.
Και φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, και ΦΠΑ.
| upd:
Και φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, και φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, και ΦΠΑ. Κι όποιος αντέξει διότι τα έσοδα του Σεπτεμβρίου προ επιστροφών – στη συντριπτική τους πλειοψηφία φορολογικά- θα πρέπει να φτάσουν στα 4,7 δις. ευρώ. Και επειδή είθισται οι φόροι να καταβάλλονται την τελευταία εβδομάδα του χρόνου, από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται… αποστράγγιση των τραπεζικών λογαριασμών.
Για το οικονομικό επιτελείο το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει σηκώσει ψηλά το θέμα της εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις έχει χαρακτηρίσει Κασσάνδρες όσους επισημαίνουν τους κινδύνους στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Μέχρι και τον Αύγουστο, είχε σχηματιστεί ένα μαξιλάρι 430 εκατ. ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού. Αν το μαξιλάρι αυτό δεν ξεφουσκώσει απότομα τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση θα μπορεί να ελπίζει ότι θα κλείσει τη χρονιά ακόμη και με υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπεται για φέτος (0,5%). Η υπέρβαση ξεκλειδώνει πόρους για κοινωνικές παροχές που τόσο θέλει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη δυσαρέσκεια στις κοινωνικές ομάδες. Μέχρι όμως να φτάσουμε στο σημείο να καταγραφεί αυτή η υπέρβαση του στόχου, θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλές… συμπληγάδες εκ των οποίων η πρώτη μέσα στον Σεπτέμβριο.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο πρώτος από τους τέσσερις διαδοχικούς μήνες κατά τους οποίους το δημόσιο θα πρέπει να εισπράττει έσοδα τουλάχιστον 4,7 δις. ευρώ ανά μήνα όταν η μέχρι τώρα μηνιαία επίδοση ήταν της τάξεως των 3,7 δις. ευρώ. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 750 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ, 1,1 δις. ευρώ φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, περίπου 600 εκατ. ευρώ φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ της τάξεως του ενός δις. ευρώ. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτά τα ποσά μπορούν να συγκεντρωθούν. Το στοίχημα των εσόδων, θα κριθεί από τις ακόλουθες παραμέτρους:
1. Η εισπραξιμότητα του φετινού ΕΝΦΙΑ. Τα στοιχεία από την τελική εκκαθάριση έδειξαν ότι φέτος, βεβαιώθηκαν 3,17 δις. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα έναντι 3,25 δις. ευρώ που ήταν η αντίστοιχη περυσινή βεβαίωση. Δηλαδή, το ποσό είναι κατά 80 εκατ. ευρώ μικρότερο κυρίως εξαιτίας της μείωσης των αντικειμενικών αξιών αλλά και της κυβερνητικής απόφασης να μην επιβληθεί τελικώς ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια. Δεδομένου ότι ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δις. ευρώ, ο συντελεστής εισπραξιμότητας του φόρου θα πρέπει να αυξηθεί φέτος σε τουλάχιστον 83-84%. Πιο κρίσιμη από όλες είναι η πρώτη δόση και αυτό διότι πολλοί ιδιοκτήτες ειδικά αυτοί που έχουν να πληρώσουν μικρά ποσά έως 150-200 ευρώ αποφασίζουν να δώσουν όλο το ποσό εφάπαξ. Έτσι, τα έσοδα θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 700-750 εκατ. ευρώ.
2. Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων τον Ιούλιο δεν πήγαν καλά καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν περίπου 272 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο. Συνολικά, μόνο στα φυσικά πρόσωπα έχουν βεβαιωθεί περί τα 3,6 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η κάθε δόση θα πρέπει να αποφέρει τουλάχιστον 1,2 δις. ευρώ. Είναι ένα ερώτημα αν αυτοί που δεν κατόρθωσαν να καταβάλουν την 1η δόση του φόρου –εκτιμάται ότι δεν πλήρωσε καθόλου δόση περίπου ο ένας στους πέντε που παρέλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό δηλαδή περισσότερα από 600 χιλιάδες άτομα- θα μπορέσουν τώρα να ανταποκριθούν στη δεύτερη δόση από τη στιγμή μάλιστα που θα συμπέσει και με τον ΕΝΦΙΑ.
3.Τον Ιούλιο, ήταν εντυπωσιακή η υπέρβαση που παρατηρήθηκε –πάντοτε έναντι του στόχου- στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Συνολικά εισπράχθηκαν 295 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα είχαν υπολογιστεί. Προφανώς παίζει ρόλο η καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων (σ.σ οι επιχειρήσεις πληρώνουν φέτος σε λιγότερες δόσεις). Ωστόσο, οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η φετινή εκκαθάριση των δηλώσεων που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις είχε ως αποτέλεσμα να βεβαιωθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό της τάξεως των 3,8-4 δις. ευρώ. Αυτό οφείλεται και στην αύξηση του συντελεστή αλλά και στο γεγονός ότι ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου έχει φτάσει στο 100%. Οι φόροι των νομικών προσώπων, εκτιμάται ότι στήριξαν και τα έσοδα του Αυγούστου κάτι που θα επιβεβαιωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες με την ανακοίνωση των αναλυτικών στοιχείων για την πορεία των εσόδων κατά τον προηγούμενο μήνα.
4.Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, υποβάλλονται από τις μεγάλες εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ και λοιπές επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία) οι δηλώσεις ΦΠΑ με τα αποτελέσματα του Αυγούστου. Είναι ο καλύτερος μήνας του καλοκαιριού και πλέον θα φανεί αν και σε ποιο βαθμό έχει αποδώσει η αύξηση του συντελεστή στο 24% αλλά και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Τα στοιχεία από τις Δ.Ο.Υ των τουριστικών προορισμών που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι ενθαρρυντικά αλλά αφορούν σε πολύ μικρό κομμάτι των συνολικών εσόδων. Κρίσιμα είναι τα στοιχεία των τελωνείων καθώς σε αυτά αποτυπώνεται η κάμψη των εσόδων από τον ΦΠΑ των καυσίμων.
5.«Βαρίδι» στα έσοδα του Ιουλίου (πιθανότατα και του Αυγούστου) αποτέλεσε η κάμψη στις πωλήσεις των καπνικών προϊόντων λόγω της αποθεματοποίησης που είχε γίνει μέχρι και τον Ιούνιο. Αν οι πωλήσεις επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου θα εμφανιστούν ενισχυμένα.
6. Ο προϋπολογισμός έχει επηρεαστεί φέτος από τις χαμηλές τιμές των καυσίμων οι οποίες συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης στη βενζίνη, προκαλεί απώλειες εσόδων τόσο από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης όσο και από τον ΦΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου