Γιγαντώνεται η ηλεκτρονική γραφειοκρατία, ξεπέρασαν τα 30 εκατ. οι δηλώσεις ετησίως
Βουνό ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας χτίζει χρόνο με τον χρόνο το υπουργείο Οικονομικών. Στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής, έχουμε φτάσει στο σημείο να υποβάλλονται περισσότερα από 30 εκατ. ηλεκτρονικές δηλώσεις σε ετήσια βάση, ενώ προστίθενται καινούργιες.
Στα σχέδια του 2017 περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία «μητρώου σκαφών αναψυχής», αλλά και η υποβολή καινούργιων εντύπων Ε9 προκειμένου να χτιστεί ύστερα από πολυετή καθυστέρηση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Στόχος είναι –σε πρώτη φάση– να διορθωθούν τα στοιχεία των αγροτεμαχίων που κατέχουν περισσότερα από 3,7 εκατ. ιδιοκτήτες, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου και στα αγροτεμάχια. Το πρόγραμμα του 2017 περιλαμβάνει μέχρι και τον αναδρομικό έλεγχο –σε βάθος 10ετίας ή 12ετίας– σε όσους εκταμίευσαν και εξυπηρέτησαν μεγάλα δάνεια, όπως επίσης και την ηλεκτρονική διασύνδεση του Taxisnet με την ΕΧΑΕ προκειμένου οι φορολογικές αρχές να μαζέψουν στοιχεία και από όσους έκαναν αγορές και πωλήσεις μετοχών.
Η υλοποίηση των σχεδίων που έχει εξαγγείλει ή επεξεργάζεται το υπ. Οικονομικών θα μετατρέψει το Taxisnet σε έναν «Μεγάλο Αδερφό», καθώς στη βάση δεδομένων του θα καταγράφεται κάθε οικονομική κίνηση των πολιτών. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:
1. Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών φαίνεται να παίρνει νέα αναβολή και να μετατίθεται για το 2017, καθώς δεν αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Οταν θα έρθει η ώρα της ενεργοποίησής του όμως, οι υπηρεσίες του Taxis θα πρέπει να αναπτύξουν μια γιγαντιαία βάση δεδομένων στην οποία θα συνδεθούν οι πιστωτικές κάρτες, οι χρεωστικές κάρτες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των Ελλήνων, με τους αριθμούς φορολογικού μητρώου. Μένει να φανεί αν στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα κληθούν να συνδράμουν και οι ίδιοι οι φορολογούμενοι αναγράφοντας σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα τους αριθμούς των τραπεζικών τους λογαριασμών καθώς και των πιστωτικών καρτών ή εάν η ανταλλαγή των στοιχείων θα γίνει μέσω της απευθείας σύνδεσης που διαθέτουν Taxisnet και τράπεζες. Οποια και αν θα είναι η τελική υλοποίηση, το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν πλέον τις αγορές που πραγματοποιεί ο κάθε φορολογούμενος όπως επίσης και τα σημεία των αγορών.
2. Υστερα από πολύμηνη προετοιμασία, το υπ. Οικονομικών είναι έτοιμο να εγκαινιάσει το ανανεωμένο σύστημα πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο όχι μόνο τα υπόλοιπα στις καταθέσεις αλλά και τις συναλλαγές (αναλήψεις και καταθέσεις) που έχουν πραγματοποιηθεί σε βάθος 10ετίας ή 12ετίας. Εχοντας πλέον την τεχνογνωσία για τη διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων σε βάθος χρόνου, το υπουργείο σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει τη βάση δεδομένων ώστε να τροφοδοτείται τόσο με τα δάνεια όσο και με τα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Προφανής στόχος, να εντοπιστούν περιπτώσεις φορολογουμένων που εξυπηρέτησαν στο παρελθόν δυσανάλογα μεγάλα δάνεια σε σχέση με το δηλωθέν εισόδημά τους ή πρόσωπα με αδικαιολόγητα μεγάλες αγορές και πωλήσεις χρηματιστηριακών προϊόντων.
3. Στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, εντάσσονται ακόμη δύο ενέργειες. Πρώτον η δημιουργία του «μητρώου σκαφών αναψυχής» στο οποίο θα εμφανιστούν όλα τα πλεούμενα. Το πιθανότερο είναι ότι η τροφοδοσία θα γίνει με δήλωση του ίδιου του ιδιοκτήτη μέσα από ένα ηλεκτρονικό έντυπο, τύπου Ε9 σκαφών. Επίσης, προωθείται η διασύνδεση του Taxis με το Εθνικό Κτηματολόγιο όπως επίσης και η ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τον εντοπισμό όσων δεν έχουν συμπληρώσει το Ε9 δηλώνοντας τα στοιχεία των ακινήτων τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάζεται αρχικά να λειτουργήσει σε πιλοτικό στάδιο με τελικό στόχο να κληθούν για εκπρόθεσμες δηλώσεις όσοι δεν έχουν αποτυπώσει τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Taxis.
Παραδείγματα άσκοπης ταλαιπωρίας
Οι πολιτικές τεράστιας «ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας» που χαράσσει η κυβέρνηση είναι αμφίβολο αν θα επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ήδη τα παραδείγματα άσκοπης ταλαιπωρίας πολιτών και επιχειρήσεων συσσωρεύονται:
• Επί τρία χρόνια όλες οι επιχειρήσεις, από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά σχολεία και δεκάδες άλλες κατηγορίες, υποχρεούνται να στέλνουν δεδομένα στο Taxis: Από τους λογαριασμούς του νερού και του κινητού μέχρι τις ιατρικές επεμβάσεις και τα δίδακτρα των αγγλικών. Αυτά τα στοιχεία συσσωρεύονται σε σκληρούς δίσκους, δεν έχουν διασταυρωθεί ως προς την ορθότητά τους και δεν έχουν αξιοποιηθεί.
• Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να στέλνουν τα τιμολόγια από το πρώτο ευρώ. Λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων, η πληροφορία συγκεντρώνεται τελικώς από το υπουργείο Οικονομικών ακόμη και με καθυστέρηση δύο ετών, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν στηριχθεί ουσιαστικοί φορολογικοί έλεγχοι πάνω στα συγκεκριμένα δεδομένα.
• Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με τα στοιχεία των ακινήτων είναι γεμάτο λάθη παρά τα αλλεπάλληλα προσκλητήρια υποβολής δηλώσεων Ε9. Ετσι, όταν επιχειρήθηκε να επιβληθεί ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια, βγήκαν εκκαθαριστικά «τέρατα» που υποχρέωσαν τον υπουργό Οικονομικών να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου.
• Ο νόμος για την επιβολή προστίμων στα ανασφάλιστα Ι.Χ. έχει ψηφιστεί πριν από τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση είχε εκδοθεί από το καλοκαίρι του 2015. Ακόμη, τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα δεν έχουν εντοπιστεί, καθώς οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ανέδειξαν χιλιάδες περιπτώσεις παροπλισμένων οχημάτων που απλώς δεν έχουν δηλωθεί είτε στην εφορία είτε στο υπουργείο Μεταφορών. Και αυτό το μέτρο παραμένει ανεφάρμοστο.
• Η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να καταστήσει πιο «δίκαια» τα τέλη κυκλοφορίας –μέσα από τη σύνδεση με τις εκπομπές ρύπων– σκόνταψε στην έλλειψη στοιχείων. Eτσι, η δικαιότερη κατανομή των βαρών αναβλήθηκε για ακόμη μία χρονιά. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με το επίδομα θέρμανσης, η καταβολή του οποίου καθυστερεί, καθώς αναζητείται τρόπος να συνδεθεί το ποσό με το… υψόμετρο του τόπου κατοικίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου