Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Μείωση μισθών, συντάξεων, αφορολόγητου και απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί το ΔΝΤ

Μείωση μισθών, συντάξεων, αφορολόγητου και απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί το ΔΝΤ

Μείωση μισθών, συντάξεων, αφορολόγητου και απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί το ΔΝΤ

Πιο κοντά σε ένα νέο μνημόνιο με νέα μέτρα τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ και ίσως σε πρόωρες πολιτικές εξελίξεις, μέσα στο 2017, φέρνει για την Ελλάδα η διαπραγμάτευση για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένη με την δεύτερη αξιολόγηση.
Άτομα που βρίσκονται πολύ κοντά στην διαπραγμάτευση διαβεβαίωναν για δυο πράγματα: Πρώτον, ότι η τεχνική συμφωνία σε επίπεδο στελεχών χρειάζεται αυτήν φορά την υπογραφή του ΔΝΤ και δεύτερον, ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να συμφωνήσει την Δευτέρα με την λύση που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup.

Οι άνθρωποι του Ταμείου, θα ζητήσουν εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα αλλά και την τελική θέση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα θέσουν ως στόχο για την Ελλάδα.

Παρά την βιασύνη που επιδεικνύουν Γερμανία και Ολλανδία για την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα όλα αυτά τα θέματα δεν μπορούν να συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα. 

Συνεπώς η κρίσιμη σύνοδος που περιμέναμε τόσο καιρό να δώσει μια συνολική λύση για αξιολόγηση, χρέος και πλεονάσματα θα ασχοληθεί μόνο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κάνοντας και μια ανασκόπηση των συζητήσεων για την δεύτερη αξιολόγηση.

Θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις ίσως και απευθείας με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και ένα νέο Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά ο επικεφαλής του Euro Working Group επείγονται να κλείσουν το θέμα Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου. 

Συνεπώς το Eurogroup που θα γίνει λίγο πριν το τέλος του 2016 θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση το τελευταίο σε ό, τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα ανοίγοντας το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανακοινωθεί και η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και να υπάρχει και μια καταρχήν άποψη για αν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μείνουν σταθερά στο 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία ή αν οι ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους.


Το μνημόνιο έρχεται 
Ανάλογα με τα μέτρα για το χρέος και φυσικά τους στόχους για τα πλεονάσματα το ΔΝΤ θα ανοίξει τα χαρτιά του. 

Σε ό, τι αφορά το χρέος είναι δεδομένο είναι τα μέτρα θα γίνουν γνωστά από την μυστική συνάντηση του Washington Group που θα συνεδριάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Δεν θα γίνει όμως το ίδιο και με τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία η Γερμανία θέλει να ανοίξει τα χαρτιά της λίγο αργότερα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ να διατηρηθεί μέχρι και το 2022 με προοπτική να αναθεωρηθεί αργότερα προς τα κάτω, ίσως στο 2,5% ή το 2% του ΑΕΠ.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη το ΔΝΤ θα ζητήσει από την Ελλάδα να καλύψει την διαφορά της πρόβλεψης των ευρωπαίων με το 1,5% του ΑΕΠ που βλέπει ως εφικτό πρωτογενές πλεόνασμα για τα χρόνια μετά από το 2018, με νέα μέτρα.

Κοντά στις αρχές του επόμενου χρόνου η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί διμερώς με το ΔΝΤ για να υπογράψει πρόγραμμα. 

Στο πρόγραμμα αυτό όπως και στο ΜΠΔΣ 2017-2020 θα πρέπει να περιγράφονται νέα μέτρα συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) παρότι η διαφορά των προβλέψεων είναι 2% του ΑΕΠ. 

Κατά την συνήθεια των θεσμών τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι «καθαρά», δηλαδή να λαμβάνονται εκ των προτέρων περισσότερα μέτρα ώστε να καλύπτονται και η απώλειες από εισόδημα και εισφορές που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα.

«Τέτοια μέτρα δεν μπορεί να αντέξει καμία Ελληνική Κυβέρνηση ούτε και μια οικουμενική» σχολίαζε αρμόδιο Κυβερνητικό στέλεχος υπαινισσόμενο σαφώς πολιτικές εξελίξεις από την συμμετοχή του ΔΝΤ.


Τα μέτρα 
Σε ότι αφορά το είδος των μέτρων αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι το ΔΝΤ έχει ανοίξει τα χαρτιά του: Στα δημοσιονομικά θα ζητήσει μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου στα 5.000 από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα.

Στα διαρθρωτικά θα ζητήσουν να μπει φρένο στους μισθούς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και να γίνουν απολύσεις για τα άτομα που θα βρεθούν σε κινητικότητα και μετά από κάποιο διάστημα δεν θα υπάρχει θέση που θα μπορούν να καλύψουν. 

Όλα αυτά είναι ήδη γνωστά στο οικονομικό επιτελείο πριν αρχίσει καν η διαπραγμάτευση η οποία μπορεί να φέρει στο φως και νέα αιτήματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: