Ειλημμένη απόφαση της ΕΕ για σταθερότητα στην Ελλάδα - Λύση μέσα στο 2016
Πρώτη καταχώρηση: 02/12/2016 - 07:49
Τελευταία δημοσίευση: 08:24Οικονομία
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Η βούληση της ΕΕ, τόσο σε επίπεδο θεσμών, όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών να στηρίξουν, με κάθε διαθέσιμο και συμφωνημένο μέσο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και την μετάβασή της σε μια κανονικότητα, η οποία θα χαρακτηρίζεται από, έστω, οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανάκτηση της παραγωγικότητας, είναι ειλημμένη και αναμένεται να εκφραστεί σε κάθε ευκαιρία τις επόμενες τρεις εβδομάδες, αρχής γενομένης από το eurogroup της Δευτέρας.
Οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και η Χάγη, σε ευθεία γραμμή με την Ουάσιγκτον δεν επιθυμούν άλλες περιπέτειες και στέλνουν το μήνυμα στην Αθήνα: «βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε». Η άγκυρα αυτής της θετικής προσέγγισης στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι η παραγωγική συνεισφορά του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών και των στενών συνεργατών του, αλλά και το κεντρικό πολιτικό μήνυμα του ίδιου του Πρωθυπουργού προς ανώτατους παράγοντες της ΕΕ, πως και η Αθήνα επιθυμεί να οικοδομήσει μια κανονικότητα.
Στην πράξη το παραπάνω πολιτικό μήνυμα που μεταφέρουν στο real.gr κύκλοι των Βρυξελλών, είναι πως αφενός κάποια ζητήματα θα τύχουν “πολιτικού” χειρισμού και θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα ευελιξία (επιμένουν στη “δέουσα” και όχι στην έκφραση “με κάθε ευελιξία”), αλλά οι συμφωνίες είναι συμφωνίες και δεν θα αλλάξουν.
Κατά συνέπεια και όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να δώσουν και άλλο χρόνο για το κλείσιμο της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού και να χτίσουν στην συνέχεια έναν οδικό χάρτη εκπλήρωσης των ελληνικών υποχρεώσεων που δεν θα ζορίζει την κυβέρνηση υπέρ του δέοντος, αλλά θέματα όπως το ύψος και η μέθοδος επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως επίσης και δρομολογημένα θέματα, όπως οι απολύσεις και τα ενεργειακά.
Οι εταίροι της χώρας και η ηγεσία του ΔΝΤ, θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μάλιστα την εκπλήρωση των δικών τους κομματιών της συμφωνίας, ανεξαρτήτως του τι θα παρουσιαστεί την Δευτέρα στο eurogroup, για να μην χαθεί και άλλος χρόνος.
Όπως για πολλοστή φορά επανέλαβε ο Μοσκοβισί, τη Δευτέρα οι εταίροι θα ανακοινώσουν το πακέτο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (διότι περί αυτού πρόκειται) και η ενεργοποίησή του θα έρθει με την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού. Παρομοίως, με την ίδια ολοκλήρωση θα τεθεί και η πρόταση συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προς εξέταση από το ΔΣ του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις ημερομηνίες που κυκλοφορούν για «νέα έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup» δεν έχει κλείσει και κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο όταν υπάρχει λόγος - δηλαδή όταν Αθήνα και Τρόικα δώσουν τα χέρια.
Όπως και το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο του 2011, επί Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, η ΕΕ έχει να παρουσιάσει ένα συνεκτικό πακέτο που θα καθιστά το ελληνικό χρέος εύκολα εξυπηρετήσιμο, σε σημείο μάλιστα που οι δυνατότητες της χώρας θα είναι πολύ περισσότερες από πολλών άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανεξαρτήτως αυτόνομου ή μη δανεισμού.
Κύκλοι των Βρυξελλών σημειώνουν ότι τώρα εναπόκειται στη χώρα να επιλέξει τη σταθερότητα - όχι πως έχουν ενδείξεις για το αντίθετο - διότι μια ακόμη πεισματική περιπέτεια (όπως αυτή του 2011 που κατέληξε μετά από μια χαμένη χρονιά στη διευθέτηση του 2012) θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:
Wall Street: Έκλεισε με μεικτά πρόσημα
Μοσκοβισί: Δεν θα είναι καταληκτική η συνεδρίαση του Εurogroup της Δευτέρας
DW: Κινδυνεύει το ευρώ από το ιταλικό δημοψήφισμα;
Μοσκοβισί: Δεν θα είναι καταληκτική η συνεδρίαση του Εurogroup της Δευτέρας
Πρώτη καταχώρηση: 01/12/2016 - 19:34
Τελευταία δημοσίευση: 01/12/2016 19:34Οικονομία
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Για τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί τον Τύπο στις Βρυξέλλες ο οποίος κατέστησε σαφές ότι ακόμη κι αν δεν ανάψει «πράσινο» φως τη Δευτέρα στο Eurogroup θα γίνει κι άλλη συνεδρίαση μέσα στο 2016.
«Οπως ξέρετε ήμουν στην Ελλάδα στις αρχές της εβδομάδας και συνάντησα όλους τους συνομιλητές μας», τόνισε αρχικά ο Επίτροπος των Οικονομικών ο οποίος αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας είπε: «Το Eurogroup θα είναι σημαντικό και θετικό για την Ελλάδα. Θα θέλαμε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (ΔΝΤ-Ε.Ε.-Ελλάδας) να έρθει στο Eurogroup».
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί στη συνεδρίαση αναμένει μια θετική και παραγωγική συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα με στόχο να κλείσει το staff level agreement σημειώνοντας ότι «μένει δουλειά ακόμα να γίνει. Δεν έχουμε φτάσει στο staff level agreement. Καλώ τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τη δουλειά».
Σκοπός είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική είπε ο Επίτροπος ο οποίος τόνισε με νόημα ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί και για το 2018.
Σκοπός είναι να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική είπε ο Επίτροπος ο οποίος τόνισε με νόημα ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί και για το 2018.
ΠΗΓΗ: real.gr
Διαβάστε επίσης:
Handelsblatt: O Σόιμπλε υποστηρίζει βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος
Μοσκοβισί: Χρειάζεται ακόμη δουλειά για να κλείσει η συμφωνία με την Ελλάδα
δημοσιεύθηκε: 01/12/2016 13:56
Στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
«Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται, υπάρχει σύγκλιση των θέσεων, ωστόσο χρειάζεται ακόμη δουλειά», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και προσέθεσε:
«Είμαι πεπεισμένος πως είναι εφικτή η επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις, πριν το Eurogroup της Δευτέρας» και εξήγησε πως «με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατό για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να αρχίσουν συζητήσεις και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018».
Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε σε μια «δυναμική επιτυχίας» που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από την Ελλάδα, η οποία είναι εμφανής στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων για το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο τέλος του δρόμου». Ο Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε «όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ώρες και μέρες πριν το Eurogroup» έτσι ώστε να προχωρήσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε κάθε περίπτωση τη Δευτέρα θα γίνει μια «εποικοδομητική» συζήτηση για την Ελλάδα.
#Πιερ Μοσκοβισί #Ελλάδα #χρέος #ελάφρυνση
Handelsblatt: O Σόιμπλε υποστηρίζει βραχυπρόθεσμες ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος
Πρώτη καταχώρηση: 01/12/2016 - 08:27
Τελευταία δημοσίευση: 01/12/2016 12:31Οικονομία
Η ευρωζώνη προετοιμάζει «τις πρώτες μικρές διευκολύνσεις για την Ελλάδα», σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος επιδιώκει να απαλλάξει τον Ελλάδα από τον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων.
«Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το (γερμανικό) υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει τις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος» γράφει η Handelsblatt και προσθέτει ότι «στο έγγραφο περιέχονται τρία διαφορετικά μέτρα. Η περίοδος αποπληρωμής δανείων από τον παλαιό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) παρατείνεται κατά τέσσερα έτη, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, θα μπορούσαν να διαγραφούν κάποια τέλη για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά το κεντρικό ζήτημα είναι να προστατευθεί η Αθήνα από τον κίνδυνο των αυξανόμενων επιτοκίων. Για να επιτευχθεί αυτό, ο ESM θα μπορούσε να εκδώσει δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών ή να αξιοποιήσει τα λεγόμενα swaps επιτοκίων».
Κατά τη Handelsblatt, όλα αυτά τα μέτρα «θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ESM, να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σημαντική για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την παραμονή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Κυβερνητικές πηγές (στο Βερολίνο) αναφέρουν ότι τώρα πλέον το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμπεριλάβει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στην ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει σε περαιτέρω διευκολύνσεις, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι, το Σαββατοκύριακο, υπάρχει πιθανότητα τηλεφωνικής συνδιάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Πηγή: Deutsche Welle
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου