Αρνητικά δημοσιεύματα: Ερχεται δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα
Γεμάτο εντάσεις προβλέπει ότι θα είναι για την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017 η βρετανική Telegraph, ενώ οι Γερμανοί επενδυτές και επιτυχημένοι συγγραφείς οικονομικών βιβλίων, Ματίας Βάικ και Μαρκ Φρίντριχ περιγράφουν την Ελλάδα ως χρεοκοπημένη χώρα που από καιρό τώρα αντιμετωπίζεται με μια πολιτική που ουσιαστικά μετέθετε τη χρεοκοπία της για αργότερα. Και οι δυο περιγράφουν με σκοτεινά χρώματα την Ελλάδα του 2017.
Νοσοκομεία χωρίς σύριγγες. Λεωφορεία που σκουριάζουν παρατημένα, γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να ξοδέψουν χρήματα για επισκευές. Οι σκηνές αυτές, φέρνουν περισσότερο στο μυαλό τους απελπισμένους κατοίκους της Βενεζουέλας, παρά τους Έλληνες, επισημαίνει το δημοσίευμα της Telegraph. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κλειδί για την επόμενη δόση των 6,1 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Ακόμη και σε αυτό το θέμα, υπάρχει η αίσθηση ότι το ΔΝΤ θέλει από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Βλέπουμε ένα υψηλό ρίσκο, να υπάρξει και πάλι στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Αυτό θα καθυστερήσει και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πιθανόν τη συμμετοχή του Ταμείου και την άρση των capital controls», σημειώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Φάμπιο Μπαλμπόνι της HSBC. «Όλα αυτά, σε μία περίοδο στην οποία η Ελλάδα μπορεί να κάνει κι άλλες εκλογές και η Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει τη δική της πολιτική δοκιμασία στη Γερμανία. Η ήσυχη περίοδος για την Αθήνα τελείωσε. Ετοιμαστείτε για ένα ακόμη καλοκαίρι πίεσης», καταλήγει το δημοσίευμα.
Οι επενδυτές Ματίας Βάικ και Μαρκ Φρίντριχ προβλέπουν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα γίνει ελάφρυνση ή κούρεμα του χρέους.
Και οι δύο υποστηρίζουν ότι η χώρα θα παραμείνει κρεμασμένη στον ορό της Ε.Ε., η οικονομική της κατάσταση θα χειροτερέψει, οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και νέοι άνθρωποι ελλείψει προοπτικής θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους. «Έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. δεν βλέπουμε για το 2017», τονίζουν. «Αλλά υποθέτουμε ότι η απόλυτα αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ή ακόμη και το κούρεμα, θα έρθει το αργότερα μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, δεδομένου ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της». Και οι δύο συστήνουν να μη γίνονται επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, όπως π.χ. ασφάλειες ζωής, αλλά μόνο σε κινητά και ακίνητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου