Φορολογική επιδρομή στα αγροτικά εισοδήματα
δημοσιεύθηκε: 09:30
Την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στα επίπεδα του 22-45% για όσα φυσικά πρόσωπα δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες επιβεβαίωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Θιγόμενοι από την εξέλιξη αυτή είναι περίπου 575.000 φορολογούμενοι οι οποίοι μαζί με εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες αποκτούν ταυτόχρονα και εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις ή κι από επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που έδωσε η κ. Παπανάτσιου:
- Για τα εισοδήματα (κέρδη) από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα τα οποία αποκτώνται από την 1η/1/2016 και μετά, η αυτοτελής φορολόγηση με 13% καταργήθηκε και προβλέπεται ότι θα φορολογούνται αυτοτελώς με βάση φορολογική κλίμακα φόρου 22% για τις πρώτες 20.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 29% για τις επόμενες 10.000 ευρώ, 37% για τις επόμενες 10.000 ευρώ και 45% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος.
- Τα εισοδήματα από αγροτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν θα αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες κι από μισθούς και συντάξεις.
- Σε περίπτωση που το εισόδημα προκύπτει μόνο από ατομική αγροτική δραστηριότητα τότε ο φόρος θα μειώνεται κατά ένα ποσό που θα φθάνει μέχρι τα 1.900 – 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου.
- Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, οι παραπάνω μειώσεις του φόρου υπολογίζονται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων.
- Η Διεύθυνση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικής Ενίσχυσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ούτως ώστε οι βεβαιώσεις που θα χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα φέρουν τους απαραίτητους χαρακτηρισμούς για την ορθή φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών επιδοτήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 112 του νόμου 4387/2016.
- Οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις και αποζημιώσεις που αφορούν σε προγενέστερες χρήσεις συνοδεύονται με σχετικές βεβαιώσεις που πιστοποιούν σε ποια χρήση αντιστοιχούν και θα δηλωθούν με συμπληρωματικές δηλώσεις στα έτη που δημιουργήθηκε το δικαίωμα για αυτές τις επιδοτήσεις.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου