Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΕ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΠΙΕΣΕΩΝ Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η Ελλάδα και στη μέση... νέο μνημόνιο

ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΕ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΠΙΕΣΕΩΝ

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η Ελλάδα και στη μέση... νέο μνημόνιο

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η Ελλάδα και στη μέση... νέο μνημόνιο
Σε διασταυρούμενα πυρά, μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Ελλάδα μετά την εορταστική ραστώνη. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Β. Σόιμπλε έδειξαν... ποιος είναι το αφεντικό στη διαπραγμάτευση στέλνοντας χθες μηνύματα προς την Αθήνα που δείχνουν σκλήρυνση της στάσης τους και προοιωνίζονται δύσκολες ημέρες για την ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ δια του Τζ. Ράις δήλωσε ξεκάθαρα ότι θέλουν να παραμείνουν στο ελληνικό πρόγραμμα και δεν σκέφτονται την αποχώρηση του Ταμείου, κάτι που τις τελευταίες εβδομάδες επεδίωκε παρασκηνιακά η Αθήνα. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε ότι αποδέχεται πλεονάσματα μόνο 1,5% κι ότι αν επιμείνουν Αθήνα και Ευρωπαίοι σε πλεονάσματα 3,5% τότε θα πρέπει εδώ και τώρα να ληφθούν σκληρά μέτρα. Ητοι, κόφτης στις συντάξεις με μείωση της προσωπικής διαφοράς που μπορεί να φέρει μειώσεις ακόμη και πάνω από 30%, περικοπή του αφορολόγητου, που θα φέρει νέες επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια φορολογούμενους, ακόμη και αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14%, που θα πλήξει όλα τα νοικοκυριά αφού θα φέρει ανατιμήσεις για βασικά προϊόντα.
Ενώ δηλαδή το ΔΝΤ εμφανίζεται «σύμμαχος» στην Ελλάδα για χαμηλά πλεονάσματα από την άλλη η εμμονή των Ευρωπαίων για υψηλούς στόχους θα φέρει νέο Μνημόνιο κατ' ουσίας.
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η Ελλάδα και στη μέση... νέο μνημόνιο
Απόκ την άλλη η παρέμβαση του Σόιμπλε ήταν μια ακόμη τροχειοδεικτική βολή προς την Ελλάδα καθώς ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του. Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε για πρώτη φορά άνοιξε θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ, κάτι που στο παρελθόν δεν τον «έβλεπε». Ομως αν συμβεί αυτό τότε ουσιαστικά θα ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Θα υπάρξει δηλαδή νέο σχέδιο, νέα συμφωνία, νέο Μνημόνιο μόνο με τους Ευρωπαίους. Κάτι που φυσικά θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δηλαδή το σκηνικό είναι «υπογραφή νέων μέτρων».
Τι είπε, το μήνυμα που έστειλε
Τι είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung; Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος και να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν πιο αποτελεσματικά.
«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» αναφέρει ο Σόιμπλε .
«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει:
«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».

Ο Β. Σόιμπλε τονίζει ακόμη πως μια αποχώρηση του Ταμείου «δεν θα προκαλέσει προβλήματα (στην Γερμανία), διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΙΜΠΛΕ

Κυβερνητικές πηγές: Καλοδεχούμενη τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ - Μπορεί να αποτελέσει διέξοδο

Κυβερνητικές πηγές: Καλοδεχούμενη τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ - Μπορεί να αποτελέσει διέξοδο
Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση τη χθεσινή δήλωση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από το ελληνικό πρόγραμμα.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν συγκεκριμένα, ότι «η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών».
Όπως επισημαίνουν μάλιστα, πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Στο ίδιο πλαίσιο, επαναλαμβάνουν ότι «η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της» και αυτό αποτελεί μία άποψη, η οποία «κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς»
«Από την ελληνική πλευρά είναι καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
«Συμφωνία υπάρχει...»
Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν συνεπάγεται νέο μνημόνιο, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι συμφωνία υπάρχει και ίσως η συμφωνία χρειαστεί να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΙΜΠΛΕ

Κομισιόν: Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Κομισιόν: Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όπως προκύπτει από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) επιβεβαίωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα με τον ESΜ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο κ. Βιντερστάιν σημείωσε πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο.
«Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι» κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: