Δόσεις Φόρου Εισοδήματος 2016 : Eνδέχεται να μπορoύν να πληρωθούν με κάρτες απευθείας μέσω του Taxisnet.
Τα SOS του επιχειρησιακού σχεδίου που υπέγραψε ο Γ. Πιτσιλής.
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο έχει πλασαριστεί κατά καιρούς (από πολιτικούς) ως το μείζον όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Κοντεύουν δεκαετία οι σχεδιασμοί και θα παραμείνουν στα χαρτιά για λίγο ακόμα.
Όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με την υπογραφή του Διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, το έργο θα είναι ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό τον Μάρτιο του 2019.
Ο σχετικά μακρινός ορίζοντας δεν θα πρέπει να συνιστά παράγοντα εφησυχασμού για όσους έχουν «κάτι» κρυφό από την εφορία. Οι δράσεις που προωθεί η ΑΑΔΕ τους επόμενους μήνες υπόσχονται στενό μαρκάρισμα από πολλά μέτωπα και ακόμα πιο άγριο κυνηγητό σε όσους χρωστούν.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα αποκαλύπτει άμεσες διασυνδέσεις των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ με το αντίστοιχο της ΕΧΑΕ για παράδειγμα, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα του χαρτοφυλακίου μετοχών των φορολογουμένων, με το Κτηματολόγιο για το ξετρύπωμα κάθε ακινήτου (αν έχει καταγραφεί στο Κτηματολόγιο) και με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Στα σκαριά έχουν μπει ήδη νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ η ΑΑΔΕ φαίνεται να ρίχνει πολύ μεγάλο βάρος των προσπαθειών για την είσπραξη των σούπερ φόρων που έχουν επιβληθεί με επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους. Παρήγορο είναι ίσως ότι εκτός από τις αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές κατασχέσεις θα έρθουν σύντομα και ηλεκτρονικές άρσεις και περιορισμοί κατασχέσεων.
Το περιουσιολόγιο
Όταν τεθεί σε λειτουργία -για την ώρα έχει ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και τρέχει- τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, αναμένεται να αποτελέσει τομή στην ελεγκτική λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης.
Σκοπός του έργου δεν είναι άλλος από την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων.
Το Πληροφοριακό Σύστημα του Πλήρους Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου θα χωρίζεται σε τρία υποσυστήματα:
- Υποσύστημα Φορολογούμενων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων περιουσίας (αρχικής και τροποποιητικής), προβολής και εκτύπωσης της συνολικής τους εικόνας, καθώς και τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών.
- Υποσύστημα Εσωτερικών Χρηστών. Ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα προβολής των στοιχείων της περιουσίας και συσχέτισής τους με άλλες πληροφορίες της φορολογικής διοίκησης για τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα καταχώρισης των περιουσιακών στοιχείων που προκύπτουν μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
- Υποσύστημα Διαχείρισης του Π.Σ. Ειδικοί χρήστες της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να εμπλουτίζουν το σύστημα με νέες κατηγορίες δεδομένων και να καθορίζουν τις διαδικασίες συλλογής, ενημέρωσης, καθώς και τους κανόνες εγκυρότητας των δεδομένων αυτών. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τους χρήστες του Π.Σ., τις προθεσμίες υποβολής και άλλες παραμέτρους λειτουργίας του Π.Σ.
Τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας του Π.Σ. και εξαγωγής αναφορών και στατιστικών στοιχείων. Το έργο του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί από αυτό. (βλέπε πιο κάτω το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης)
Τα άμεσα σχέδια
Στα παραδοτέα του 2017 ξεχωρίζουν οι διασυνδέσεις με τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα διαφόρων φορέων. Για παράδειγμα προβλέπεται ότι έως τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για τη λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας και έως το τέλος του έτους θα μπορεί να γίνεται μέσω του Κτηματολογίου εγγραφή κατασχέσεων και βαρών καθώς και άρση τους απευθείας από τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης.
Η διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα της ΕΧΑΕ θα γίνει μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Νωρίτερα, έως τον Δεκέμβριο του 2017 η Φορολογική Διοίκηση θα βρίσκεται σε απευθείας διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Τον Φεβρουάριο του 2018, έρχεται στη ζωή μας ο «αφερέγγυος φορολογούμενος». Σχεδιάζεται προσαρμογή των συστημάτων TAXIS και ELENXIS ώστε να απεικονίζονται οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας για περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών είσπραξης.
Στα καλά νέα (διότι μοιραία όταν αναφερόμαστε σε εισπράξεις φόρων, το μυαλό μας πάει στο κακό), η υλοποίηση πολλών νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων.
Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φέτος ενδέχεται να μπορεί να πληρωθεί με κάρτες απευθείας μέσω του Taxisnet. Το ενδεχόμενο να μπορούμε να κάνουμε απευθείας σπάσιμο της οφειλής σε δόσεις μέσω πιστωτικής είναι πιθανό. Εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα πάντως προβλέπει ότι έως τις 31 Ιουλίου 2017 θα έχει τεθεί σε εφαρμογή η υλοποίηση πληρωμών με κάρτες μέσω Taxisnet.
Έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ξεχωρίζουμε ακόμα τον στόχο ανάπτυξης ηλεκτρονικών βιβλίων καταχώρισης δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής και μεταβίβασης ακινήτων, αλλά και τη δημιουργία περιβάλλοντος αυτοματοποιημένων διαδικασιών κεντρικών συμψηφισμών.
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου