Θα πούμε το κρασί – κρασάκι
Στις καλένδες παραπέμφθηκε η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί αφού το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου σε επιφέρει καμία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο.
Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου που θεσπίστηκε πέρυσι όχι μόνο δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα στα δημόσια ταμεία αλλά οδήγησε και στην εκτίναξη του παραεμπορίου δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στον κλάδο του κρασιού.
Τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προετοιμάζεται η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί, εφόσον δε σύμφωνα με στοιχεία ο φόρος που επιβλήθηκε το 2016 δεν απέφερε τα προσδοκώμενα έσοδα. Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν μόνο 14 εκατ. ευρώ, όταν είχαν προϋπολογιστεί έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ από τον επιβολή του ειδικού φόρου.
Το οικονομικό επιτελείο μάλιστα είχε ενημερώσει τους θεσμούς για την πρόθεσή του να καταργήσει τον φόρο λόγω της χαμηλής δημοσιονομικής του απόδοσης και είχε λάβει την έγκριση των δανειστών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές
Υπενθυμίζεται ότι η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου μιλώντας στις αρχές Ιανουαρίου στη Βουλή είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση μελετά την τροποποίηση, ή ακόμη και την κατάργηση του μέτρου της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Υπενθυμίζεται ότι η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου μιλώντας στις αρχές Ιανουαρίου στη Βουλή είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση μελετά την τροποποίηση, ή ακόμη και την κατάργηση του μέτρου της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με την DIAGEO στην Ελλάδα, ο ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 125% σε μόλις 15 μήνες εν μέσω κρίσης και είναι μακράν ο υψηλότερος μεταξύ των λοιπών κατηγοριών των ποτών με αλκοόλη, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης. Ειδικότερα, είναι διπλάσιος από τον ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπύρα και στα εμφιαλωμένα τοπικά αποστάγματα ούζο και τσίπουρο -τα οποία αξιοποιούν τη δυνατότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για 50% μειωμένο ΕΦΚ- καθώς και πολλαπλάσιος σε σχέση με τον ΕΦΚ στο απόσταγμα διήμερων παραγωγών (χύμα τσίπουρο) και στο κρασί.
Η φοροδιαφυγή μεγαλώνει συνεχώς, με το λαθρεμπόριο ποτών να καταλαμβάνει πλέον το 1/5 της συνολικής κατανάλωσης, κοστίζοντας απώλειες εσόδων στο κράτος που εκτιμώνται σε 130 εκατ. ευρώ, μόνο από απώλειες ΕΦΚ, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την παράνομη παραγωγή και διακίνηση δυνητικά επικίνδυνων χύμα αποσταγμάτων, τα οποία είναι πολλαπλάσια σε ποσότητα των νόμιμων πωλήσεων, δημιουργώντας «μαύρη» τρύπα 300 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου