Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Handelsblatt: Η Ελλάδα θα τολμήσει έξοδο στις αγορές

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Handelsblatt: Η Ελλάδα θα τολμήσει έξοδο στις αγορές

Handelsblatt: Η Ελλάδα θα τολμήσει έξοδο στις αγορές
Η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει: «Η Ελλάδα θέλει να τολμήσει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές.
Προϋπόθεση είναι ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ έχουν ωστόσο διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα».
Η οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, γράφει: «Η επιστροφή στις αγορές θα γίνει το νωρίτερο τον Ιούλιο αναφέρουν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. (…) Για τη δημοπρασία υπάρχουν σχέδια για ένα πενταετές ομόλογο, με το οποίο να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου περίπου 3 δισ. Στόχος, είναι να εξεταστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα πριν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα μέσα του 2018. (…)
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους, το βράδυ της Δευτέρας δεν υπήρξε προσέγγιση Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ. Για τον λόγο αυτό θα γίνει προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών σε ανώτερο επίπεδο, δηλώνει άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα» καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ







ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ REUTERS

Εξοδος στις αγορές τον Ιούλιο με swap πενταετούς ομολόγου

Εξοδος στις αγορές τον Ιούλιο με swap πενταετούς ομολόγου
Η Ελλάδα εξετάζει να προχωρήσει τον Ιούλιο στην πρώτη έκδοση ομολόγου την τελευταία τριετία, εφόσον οι δανειστές διευκρινίσουν τους μακροπρόθεσμους όρους χαλάρωσης του ελληνικού χρέους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 
Πηγές που έχουν γνώση του σχεδίου, δήλωσαν στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δοκιμάσει την «όρεξη» των αγορών για ελληνικό χρέος πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. 
Σύμφωνα με το euro2day, η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων έγινε το 2014, με δύο εκδόσεις χρέους, ένα χρόνο προτού διολισθήσει στην κρίση μιας τεταμένης σύγκρουσης ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση αυτή έληξε με την υπογραφή του νέου προγράμματος διάσωσης το 2016, του τρίτου από το 2010.
«Εξετάζουμε την ανταλλαγή ενός πενταετούς (ομολόγου) που εκδόθηκε το 2014, με ένα νέο πενταετές ομόλογο και πιθανότατα την άντληση ενός μικρού ποσού πέραν της έκδοσης αυτής» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η 5ετης έκδοση του 2014 είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ.
Η κίνηση, ανέφεραν Έλληνες αξιωματούχοι, θα εξαρτηθεί από το αν οι δανειστές συγκεκριμενοποιήσουν τους όρους για το πώς η χώρα θα αναδιαρθρώσει το βουνό χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 179% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο της ευρωζώνης.
Μια δεύτερη έκδοση χρέους θα μπορούσε να ακολουθήσει ως το τέλος του έτους, ανέφερε δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, η επιστροφή στις αγορές θα μεταφερθεί για το Φθινόπωρο, τόνισε άλλος αξιωματούχος.
Τρεις βασικοί διαπραγματευτές στο Λονδίνο επιβεβαίωσαν στο Reuters πως οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει να συζητούν μια πιθανή επιστροφή στις αγορές.

Υποχωρούν οι αποδόσεις

Το κόστος δανεισμού υποχωρεί σταθερά από τότε που η Ελλάδα και οι δανειστές κατέληξαν σε μια συμφωνία για περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα απελευθερώσουν τις δόσεις που απομένουν από το πρόγραμμα διάσωσης.
Τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης έχουν την καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη το 2017, με κέρδη πάνω από 11% σύμφωνα με το Reuters.
«Θα έλεγα ότι το trade στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι πλέον στην πιο ελκυστικό σημείο, δεδομένου του πόσο έχουν πέσει ήδη οι αποδόσεις, αλλά έχει ακόμα ζουμί» δήλωσε ο Louis Gargour, CIO της LNG Capital. «Θα εξετάζαμε σίγουρα τη συμμετοχή μας σε ένα νέο ομολογιακό ντιλ, ανάλογα βέβαια με τα επίπεδα» πρόσθεσε.
Η απόδοση του 5ετους ελληνικού ομολόγου, λήξης 2019, βρίσκεται στο 5,53% την Τρίτη, περίπου μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας με τους θεσμούς στις 2 Μαϊου.
Η απόδοση του 10ετους τίτλου, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την αναδιάρθρωση του Μαρτίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους ξεκίνησε πρόσφατα τις συνομιλίες με τους βασικούς του διαπραγματευτές για τη δυνατότητα μιας επιστροφής στις αγορές, ανέφεραν διαπραγματευτές.
«Συνεχίζω να πιστεύω πως είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά τουλάχιστον έχουμε αρχίσει να μιλάμε και πάλι για αυτό, ενώ λίγους μήνες πριν δεν ήταν καν στην ατζέντα» σημείωσε ένας διαπραγματευτής.
Ο ίδιος διαπραγματευτής, καθώς και ένας ακόμα, προειδοποιήσαν να μην βιαστεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές: «Αν και πιστεύω πως μια συμφωνία με τους δανειστές είναι πιθανή, χρειαζόμαστε να δούμε πολλά ακόμα όσον αφορά την πρόοδο στην συμφωνία διάσωσης για να πειστούμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να πατήσουμε την σκανδάλη» τόνισε

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

EuroWorking Group: Στόχος η συνολική συμφωνία στις 22 Μαίου

EuroWorking Group: Στόχος η συνολική συμφωνία στις 22 Μαίου
Προς πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους στο Eurogroup της 22 Μαΐου κινείται η ευρωζώνη, όπως φάνηκε και στη σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group.
Όπως ανέφερε πηγή της ευρωζώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλες οι πλευρές θέτουν ως στόχο να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, συζητήθηκε πρώτα η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το EWG θα συνεδριάσει και πάλι στις 22 Μαΐου πριν από το Eurogroup, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της συνεδρίασης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση μέσα στο καλοκαίρι

Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση μέσα στο καλοκαίρι
Εκτιμήσεις ότι η χώρα μας μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ακόμη και εντός του καλοκαιριού, εκφράζουν εγχώριες τραπεζικές πηγές και οικονομικοί αναλυτές.
Όπως επισημαίνουν, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, η χώρα μας εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και πλέον έρχεται η ώρα των ευρωπαίων εταίρων να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για την αποτύπωση του οδικού χάρτη απομείωσης του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Με την ένταξη της Ελλάδος στην πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα αξίας τριών δισεκ. ευρώ περίπου, ενισχύοντας τη ρευστότητα των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το σημαντικότερο όμως από την έναρξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι το σήμα σταθερότητας, που θα δοθεί στις αγορές και θα καταστήσει εφικτή την έξοδο της χώρας μας σε αυτές, για πρώτη φορά μετά το 2014, καθώς θα παρατηρηθεί και νέα πτώση των spreads των επιτοκίων.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και αναλυτές, μια σειρά ακόμη παραγόντων, όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων -πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου έκανε λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων διεθνώς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα μας- η συνεχώς ανοδική πορεία κλάδων της ελληνικής οικονομίας με πρωτοπόρο τον τουρισμό, αλλά και η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας στο σημερινό περιβάλλον, αποτελούν βασικούς παράγοντες για την επίτευξη μιας βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας μετά την πολυετή κρίση.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στις τράπεζες, όπως επισημάνθηκε και από το βήμα πρόσφατου συνεδρίου της EBRD στην Κύπρο, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν τίθεται ζήτημα νέας ανακεφαλαιοποίησης τους ενόψει των τεστ αντοχής της ΕΚΤ το 2018.
Οι τράπεζες επικεντρώνονται πλέον στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το 2019, αισιοδοξώντας ότι θα επιτευχθούν. Σε κάθε περίπτωση, τραπεζικά στελέχη τονίζουν όμως ότι για μια δραστική μείωση τους απαιτείται περίοδος οικονομικής σταθερότητας για τρία με πέντε χρόνια.
Διοικητικά τραπεζικά στελέχη, σε επανειλημμένες δηλώσεις, τονίζουν επίσης ότι διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν υπάρχει επαρκής υγιής ζήτηση από μέρους επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), καλούν τις ελληνικές επιχειρήσεις σε συνεργασία για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών τους σχεδίων.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη το Eurogroup της 22 Μαΐου αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο για μια νέα πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: