Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανεργία και ακρίβεια «τρομάζουν» τους Ελληνες

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεργία και ακρίβεια «τρομάζουν» τους Ελληνες

Ανεργία και ακρίβεια «τρομάζουν» τους Ελληνες
Ανεργία και ακρίβεια είναι οι δύο πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οι Κρητικοί εμφανίζονται, σήμερα ιδιαίτερα απαισιόδοξοι και ανήσυχοι. Παγκρήτια δημοσκόπηση, βαρόμετρο για τις τάσεις που κυριαρχούν στην Ελλάδα μετά από επτά χρόνια Μνημονίων, είναι αποκαλυπτική για την άποψη των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας, τις αντοχές τους και τις προσδοκίες τους.
Όπως προκύπτει, κυρίαρχη είναι η αίσθηση πως η κρίση θα διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια, υπάρχει σαρωτική δυσαρέσκειά για τη φορολογία, ενώ μόλις το 4,6% θεωρεί πως η οικονομική του κατάσταση θα είναι καλύτερη. Οι πολίτες σε ποσοστό 93,3% δηλώνουν πολύ και αρκετά ανήσυχοι και προτάσσουν τη μείωση φόρων και ΦΠΑ ως βασική τακτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.
[1] Ανεργία (58,4%) και ακρίβεια (20,4%), είναι οι δύο σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους οι Κρητικοί παρουσιάζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι και ανήσυχοι. Ακολουθεί η αποπληρωμή των δανείων (10,7%).
[2] Οι πολίτες σε ποσοστό 93,3% δηλώνουν πολύ και αρκετά ανήσυχοι, ενώ αντίθετη άποψη καταθέτει μόλις το 6,4%.
[3] Έντονη είναι η δυσαρέσκεια για τη φορολογία. Σε ποσοστό 87% δηλώνουν αρνητική διάθεση να πληρώσουν περισσότερους φόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης.
[4] Σε ποσοστό 58,4% πιστεύουν ότι αν υπάρξει πολιτική βούληση, το κράτος μπορεί να πετύχει οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντίθετη γνώμη εκφράζει το 40,6%.
[5] Μόλις το 7% θεωρεί πως η οικονομία θα αναπτυχθεί το τρέχον έτος. Το 42,6% θεωρεί πως θα παραμείνει στάσιμη και το 44,6% πως θα συρρικνωθεί.
[6] Το 53% θεωρεί πως η κρίση θα διαρκέσει πάνω από δέκα χρόνια και το 20% δέκα χρόνια.
[7] Περίπου ίδια θεωρεί πως θα είναι η κατάσταση του το 43,2% των ερωτηθέντων και χειρότερη το 49,2% ενώ καλύτερη μόλις το 4,6%, ενώ το 43,4% θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις ευθύνονται περισσότερο για την οικονομική κρίση στη χώρα.
[8] Την ίδια ώρα «όχι» και «μάλλον όχι» απαντά το 68,7% στο εάν θεωρεί πως η πολιτεία ασκεί κάποια συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.
[9] Η κρίση έχει επηρεάσει την εργασία τους είτε κάποιου πολύ κοντινού τους προσώπου σε ποσοστό 64,6% λόγω περικοπής μισθού και σε ποσοστό 21,8% εξαιτίας απόλυσης.
[10] Το 63,9% πιστεύει πως ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.
[11] Οι πολίτες υπέδειξαν ως επιτακτική επιλογή (57%) τη μείωση φόρων και ΦΠΑ, την ενίσχυση των επιχειρήσεων (14,8%) και τη δανειοδότηση των πολιτών (9,2%) ως σωστό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η παγκρήτια δημοσκόπηση διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Γ.I.Ματαλλιωτάκη, Διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων και του Κ. Ζοπουνίδη Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Audencia Business School, την περίοδο 12 - 16 Δεκεμβρίου του 2016, σε τυχαίο δείγμα 907 κρητικών νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: