Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Aυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες έβαλαν τα POS στα... συρτάρια


Aυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες έβαλαν τα POS στα... συρτάρια

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στη λογική τού «αχρείαστο να ’ναι» τοποθέτησαν τα τερματικά αποδοχής καρτών βασικές επαγγελματικές κατηγορίες, όπως δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, αλλά και οι αυτοκινητιστές ταξί. Ετσι, αν και συμμορφώθηκαν με την υποχρέωση για τοποθέτηση POS και προμηθεύτηκαν το αναγκαίο τερματικό, στη συνέχεια αγνόησαν τη χρησιμότητά του και η χρήση τους ήταν λιγοστή έως ανύπαρκτη.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ» για τη χρήση των τερματικών POS από βασικές επαγγελματικές κατηγορίες, με βάση την ανάλυση που έχουν οι ίδιες οι τράπεζες που προμήθευσαν τα αντίστοιχα τερματικά. Η ανάλυση παρακολουθεί συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες που συνδέονται με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής και η διαπίστωση για την περιορισμένη χρήση του τερματικού επιβεβαιώνει ουσιαστικά την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους συγκεκριμένους κλάδους.
Πρώτοι μεταξύ των επαγγελματιών που φιγουράρουν με το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης του τερματικού που τοποθέτησαν εντός του 2017, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, το 90% των οποίων δεν πραγματοποίησε ούτε μία συναλλαγή μέσω πιστωτικής κάρτας. Ακολουθούν οι ηλεκτρολόγοι, το 80% των οποίων επίσης δεν έκανε ούτε μία συναλλαγή μέσω κάρτας, αλλά και οι λογιστές, που σε ποσοστό 70% δεν έκαναν ούτε μία φορά χρήση του τερματικού που προμηθεύτηκαν το 2017. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους γιατρούς περιορίζεται στο 38%, γεγονός που σημαίνει ότι ένα σχετικά υψηλό ποσοστό της τάξης του 62% δέχτηκε έστω μία συναλλαγή μέσω τερματικού το 2017. Σχετικά υψηλό και συγκεκριμένα 75% είναι το ποσοστό των οδοντιάτρων που δέχτηκαν έστω μία πληρωμή μέσω κάρτας, γεγονός που ερμηνεύεται και από τη φύση της οδοντιατρικής εργασίας που είναι δαπανηρή και πολλοί επαγγελματίες του κλάδου επιδιώκουν να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες για να αποφεύγουν τους κακοπληρωτές. Σε ό,τι αφορά τους αυτοκινητιστές ταξί, το 70% περίπου έχει περάσει από τερματικό POS μία έστω πληρωμή μέσα στο 2017, ενώ υψηλό είναι πλέον και το ποσοστό της χρήσης τερματικών και στους φούρνους, που σε ποσοστό 80% δέχθηκαν έστω μία συναλλαγή με κάρτα.
Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων, ωστόσο, προκύπτει ότι η χρήση των τερματικών από το τμήμα εκείνων που χρησιμοποίησαν έστω μία φορά το POS για να δεχθούν μία πληρωμή ήταν περιορισμένη. Συγκεκριμένα, το 62% των γιατρών που δέχθηκε έστω μία πληρωμή μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας το 2017 έκανε συναλλαγές αξίας 200 ευρώ τον μήνα κατά μέσον όρο. Η αντίστοιχη αξία των μηνιαίων συναλλαγών για το 30% των λογιστών που χρησιμοποίησαν έστω μία φορά το τερματικό ήταν 300 ευρώ, το 10% των δικηγόρων 600 ευρώ, το 20% των ηλεκτρολόγων 150 ευρώ και των αυτοκινητιστών ταξί 40 ευρώ, ενώ στους φούρνους το αντίστοιχο ποσό είναι 50 ευρώ. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το πρώτο βήμα, που ήταν η υποχρεωτική αποδοχή καρτών από το σύνολο των εμπόρων και επαγγελματιών σε όλη τη χώρα, έχει σχεδόν πραγματοποιηθεί. Ο αριθμός των POS διπλασιάστηκε το 2017 σε σχέση με το 2016 και με βάση τα στοιχεία από τις τράπεζες ανήλθε στις 650.000, καλύπτοντας τη συντριπτική πλειονότητα της αγοράς, που είναι σε θέση να δεχθεί πληρωμές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
«Αγκάθι» οι επαγγελματικοί λογαριασμοί
Ποσοστό μικρότερο από το 20% των επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε όλη τη χώρα έχει δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση που προκύπτει από τη νομοθεσία. Μέχρι στιγμής, ως επαγγελματικοί λογαριασμοί έχουν δηλωθεί περίπου 100.000. Με δεδομένο ότι μια επιχείρηση μπορεί να δηλώσει πάνω από ένα λογαριασμό, ο πραγματικός αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό είναι μικρότερος των 100.000, όταν με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να είναι περί τις 500.000. Η μη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την υποχρέωση να δηλώσουν έναν τουλάχιστον επαγγελματικό λογαριασμό έχει επίπτωση στους φορολογουμένους, οι οποίοι στερούνται των ποσών για πληρωμές που κάνουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, κατά το χτίσιμο του αφορολογήτου για τα εισοδήματα του 2017.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μεταφορές πιστώσεων και στις άμεσες χρεώσεις, δηλαδή τις πληρωμές που γίνονται μέσω internet banking και όχι αυτές που γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών. Στις συγκεκριμένες πληρωμές η τράπεζα δεν μπορεί να πιστοποιήσει αν το είδος της πληρωμής «χτίζει» αφορολόγητο. Αν και οι πληρωμές αυτού του είδους είναι λιγότερες από αυτές που γίνονται με κάρτες, η αξία τους είναι υψηλή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πληρωμές διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία κ.ά. για τις οποίες εάν η επιχείρηση δεν έχει φροντίσει να δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό, η τράπεζα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για συναλλαγή που «χτίζει» αφορολόγητο. Το πρόβλημα αναδείχθηκε με αφορμή τη λοταρία του υπουργείου Οικονομικών, όπου πολλές συναλλαγές γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έμειναν εκτός κλήρωσης και η ευθύνη βαρύνει το υπουργείο, που δεν συνέδεσε τη σχετική υποχρέωση με συγκεκριμένη προθεσμία ή πρόστιμο μη συμμόρφωσης.


Νέα εγκύκλιος σχετικά με την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Νέα εγκύκλιος εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με την υποχρέωση των επιχειρήσεων για αποδοχή πληρωμών με κάρτα.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο: με τα άρθρα 1 και 2 της υπ' αριθμ. 133473/11.12.2017 (Β' 4309) κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2017, συμπληρώνεται ο πίνακας δικαιούχων πληρωμής της υπ' αριθμ. 45231/20.4.2017 (Β' 1445) κοινής υπουργικής απόφασης, οι οποίοι υποχρεούνται εντός της οριζόμενης προθεσμίας να προβούν στην απόκτηση τερματικού αποδοχής καρτών (pos).
Οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής, ενώ δεν υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερές σύστημα πληρωμής.
Όπως σημειώνεται τετραμερές σύστημα (κάτοχος κάρτας — εκδότρια τράπεζα — αποδέκτρια τράπεζα — έμπορος) είναι το εξής: σύστημα καρτών πληρωμής στο οποίο οι πράξεις πληρωμών με κάρτα πραγματοποιούνται από τον λογαριασμό πληρωμών ενός πληρωτή στον λογαριασμό πληρωμών δικαιούχου πληρωμής μέσω της διαμεσολάβησης του συστήματος, ενός εκδότη (από την πλευρά του πληρωτή) και ενός αποδέκτη (από την πλευρά του δικαιούχου πληρωμής).
Τριμερές σύστημα (κάτοχος κάρτας — σύστημα αποδοχής και έκδοσης — έμπορος) είναι το εξής: ένα σύστημα καρτών πληρωμής στο οποίο το ίδιο το σύστημα παρέχει υπηρεσίες απόκτησης και έκδοσης και οι πράξεις πληρωμής με κάρτα πραγματοποιούνται από τον λογαριασμό πληρωμής ενός πληρωτή στον λογαριασμό πληρωμής ενός δικαιούχου πληρωμής στο πλαίσιο του συστήματος. Όταν ένα τριμερές σύστημα καρτών πληρωμής αδειοδοτεί άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμής για την έκδοση μέσων πληρωμής με κάρτα ή την αποδοχή πράξεων πληρωμών με κάρτα, ή και τα δύο, ή εκδίδει μέσα πληρωμής με κάρτα με εταίρο του ίδιου εμπορικού σήματος ή μέσω πράκτορα, θεωρείται τετραμερές σύστημα καρτών πληρωμής.
Η προθεσμία συμμόρφωσης για τους δικαιούχους πληρωμής, οι οποίοι προστίθενται με την υπ' αριθμ. 133473/11.12.2017 (Β' 4309) κοινή υπουργική απόφαση και έχουν προβεί σε έναρξη με έναν από τους Κωδικούς Αριθμούς ΖΔραστηριότητας (ΚΑΔ) της λίστας των υπόχρεων πριν τη δημοσίευση αυτής, ορίζεται σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση αυτής, δηλαδή στις 11 Μαρτίου 2018. Όσοι δικαιούχοι πληρωμής προβούν σε έναρξη δραστηριότητας από 11 Φεβρουαρίου 2018 έως 11 Μαρτίου 2018, έχουν προθεσμία συμμόρφωσης έως και την 11η Απριλίου 2018. Τέλος, όσοι δικαιούχοι πληρωμής προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή σχετική μεταβολή δραστηριότητας μετά την 11η Μαρτίου 2018 έχουν προθεσμία συμμόρφωσης εντός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή.
Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα ορίζονται στην υπ' αριθμ. 83942/27.7.2017 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Οδηγίες εφαρμογής της υπ' αριθ. 45231/20.4.2017 (Β' 1445) Κοινής Υπουργικής Απόφασης "Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016 (Α΄ 240)"».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ενας στους 4 Ελληνες χρησιμοποιεί internet banking

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε σημαντική άνοδο από το 2015 κι έπειτα, βρίσκεται η χρήση του internet banking στην Ελλάδα. Οι τάσεις πάντως είναι ανοδικές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το σχετικό ποσοστό να εμφανίζεται διπλάσιο το 2017 σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν. Η αύξηση της χρήσης του internet banking στην Ελλάδα κυρίως από το 2015 κι έπειτα συνδέεται σε σημαντικό βαθμό και με την επιβολή των capital controls, αύξηση, άλλωστε, που παρατηρήθηκε γενικά σε όλα τα είδη ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το ποσοστό των χρηστών internet banking στην Ελλάδα το 2017 ανήλθε σε 25%, το τρίτο χαμηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε και σχεδόν το μισό από τον μέσο κοινοτικό όρο που είναι 51%. Στη χαμηλότερη θέση βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπου το ποσοστό των χρηστών internet banking ήταν το 2017 5% και 7%, αντιστοίχως.
Αντιθέτως, στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης στην Ε.Ε. των «28» βρίσκονται η Δανία, όπου εννέα στους δέκα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους το internet banking και ακολουθούν σε πολύ μικρή απόσταση η Ολλανδία (89%), η Φινλανδία (87%) και η Σουηδία (86%).
Σε επίπεδα κοντά σε αυτά της Ελλάδας βρίσκεται η χρήση του internet banking στην Κύπρο (28%), στην Ιταλία και στην Πορτογαλία (31% και στις δύο χώρες).
Χρόνο με τον χρόνο, πάντως, η διείσδυση του internet banking αυξάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βεβαίως συνδέεται αφενός με την εξοικείωση των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες, αφετέρου με τις σχετικές επενδύσεις στις οποίες προβαίνουν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί προκειμένου να αναπτύξουν τις σχετικές εφαρμογές. Ετσι, στην Ελλάδα το 2007 internet banking χρησιμοποιούσε μόνο το 4%. Το ποσοστό έγινε διψήφιο πρώτη φορά το 2013 (11%) και εξελίχθηκε ως εξής τα επόμενα χρόνια: 13% το 2014, 14% το 2015, 19% το 2016 και 25% το 2017.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το internet banking είναι πιο δημοφιλές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην ηλικιακή ομάδα 25 - 34 ετών, όπου το σχετικό ποσοστό χρήσης είναι 68%.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: