Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Μπαίνουν οι βάσεις στην ελάφρυνση χρέους

Μπαίνουν οι βάσεις στην ελάφρυνση χρέους

Τα δυο «στοιχήματα» της εβδομάδας για το οικονομικό επιτελείο. Η επικείμενη έκδοση ομολόγου και o «άγνωστος x» της αναταραχής στις αγορές. Συνεδριάζει την Πέμπτη το EwG. Η επίσκεψη Μοσκοβισί και η ενημέρωση για την πρόοδο της Ελλάδας.
Το πιθανολογούμενο για ακόμα και σήμερα κρας τεστ των αγορών με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το επταετές ομόλογο είναι το ένα στοίχημα της εβδομάδας που όμως τίθεται υπό νέας βάσης καθώς προέκυψε η βαριά πτώση στις διεθνείς αγορές.
Το δεύτερο, αναμένεται στη συνεδρίαση του EwG την ερχόμενη Πέμπτη όπου θα γίνει μία πρώτη συζήτηση για το μηχανισμό διασύνδεσης των μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Στο ενδιάμεσο, αναμένονται θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα.
Με αφορμή την επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα, μια ομάδα δημοσιογράφων από χώρες της ευρωζώνης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί επί ελληνικού εδάφους για την πρόοδο της Ελλάδας στο δρόμο προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
Από τα επταετή ομόλογα σχεδιάζεται να αντληθεί ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ προκειμένου να χτιστεί σταδιακά το «μαξιλάρι» ασφαλείας το οποίο σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα φτάσει τα 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρίτου προγράμματος.
Το μαξιλάρι αυτό έρχεται να ενισχύσει το σενάριο της «αυτοδύναμης» ή «αρκετά καθαρής» εξόδου, όπως χαρακτηρίστηκε προ ημερών από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι αγορές όμως θα είναι αυτές που θα τιμολογήσουν τον κίνδυνο και τις πιθανότητες των στόχων και της προοπτικής.
Παράγοντες της αγοράς ομολόγων σημειώνουν πως η έκδοση προωθείται σε ένα διεθνές περιβάλλον αναταραχής, αντανάκλαση του οποίου αναμένεται και στο κόστος δανεισμού του δημοσίου. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες πέφτουν, οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν.
Πηγές με γνώση των διεργασιών γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα επισημαίνουν πως αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο, ενός σαφώς λιγότερο ευνοϊκού περιβάλλοντος διεθνώς, θα πρέπει να λάβουν υπόψη δανειστές και ελληνική κυβέρνηση κατά το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας ώστε να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας κάτω από την ελληνική οικονομία σε κάθε περίπτωση.
Το δίχτυ αυτό, θα χτιστεί πάνω στις μελλοντικές παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος σε συνάρτηση με την ανάπτυξη και με αντάλλαγμα ισχυρές δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης στους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και με ρήτρα μη αντιστροφής ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων.
Κατά την άποψη της Τράπεζας της Ελλάδος, ένα προληπτικό πλαίσιο στήριξης θα ήταν προτιμότερο και ως εγγύηση έναντι των αγορών και προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στα φθηνά κεφάλαια της ΕΚΤ ακόμα και μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος, όταν η απουσία του θα οδηγήσει σε απώλεια του waiver, δεδομένου ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν κατατάσσονται σε «επενδυτική βαθμίδα».
Η κυβέρνηση, απορρίπτει κάθε σενάριο προληπτικής γραμμής, ποντάρει στη διευθέτηση του χρέους και στην εκπόνηση ενός ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης. Δείγμα της στάσης που θα τηρήσει η Κομισιόν αναμένεται να δώσει Πέμπτη και Παρασκευή ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Το ακριβές μείγμα παρεμβάσεων στο χρέος, δεσμεύσεων και μεταμνημονιακής εποπτείας αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαϊου, με στόχο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να έχουν όλα συμφωνηθεί.
Αυτή την εβδομάδα, αρχίζουν να χτίζονται οι βάσεις. Εντατικά οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές αναμένεται να ξεκινήσουν επισήμως στα μέσα Μαρτίου, όταν αναμένεται μία ακόμα (και πιθανότατα όχι η τελευταία) επίσκεψη των επικεφαλής των δανειστών στο πλαίσιο της τέταρτης (και τελευταίας) αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: