Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Φορολογικές αποσβέσεις πάγιων περιουσιακών σε περίπτωση εξυγίανσης επιχείρησης

Φορολογικές αποσβέσεις πάγιων περιουσιακών σε περίπτωση εξυγίανσης επιχείρησης
Διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
15 Φεβ 2018 - 09:13
Picture 0 for Φορολογικές αποσβέσεις πάγιων περιουσιακών σε περίπτωση εξυγίανσης επιχείρησης
Του Γιώργου Λαμπίρη

Διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι φορολογικές αποσβέσεις, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος, οι φορολογικές αποσβέσεις εκπίπτουν από το σύνολο των εσόδων, τα οποία προκύπτουν από επιχειρηματικές συναλλαγές, ούτως ώστε να μπορεί στη συνέχεια να γίνει ο προσδιορισμός των κερδών.

Η Αρχή υπενθυμίζει ότι η ισχύς των συγκεκριμένων διατάξεων ξεκινάει από 1 Ιανουαρίου 2014 και μετά, ανεξάρτητα από το χρόνο που αποκτήθηκαν τα πάγια (δηλαδή οποιαδήποτε στιγμή μετά το 2014), και αφορά όλους όσους αποκτούν κέρδη από επιχειρηματική δραστηριοτητα, είτε πρόκειται για νομικά πρόσωπα, είτε για φυσικά πρόσωπα, είτε για νομικές οντότητες.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι όταν προσδιορίζονται τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φορολογικές αποσβέσεις του ενεργητικου εκπίπτουν από τα πάγια στοιχεία του ενεργητικού μιας επιχείρησης σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από την περίπτωση β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 24 ν. 4172/2013. Επίσης, εκπίπτουν από τον μισθωτή σε περίπτωση χρηματοοικονομικής μίσθωσης. Μάλιστα, όπως ορίζεται, το κόστος κτήσης ή κατασκευής, στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος βελτίωσης και ανακατασκευής του περιβάλλοντος, αποσβένονται με τους συντελεστές φορολογικών αποσβέσεων ανά πάγιο περιουσιακό στοιχείο, όπως αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 24 στο νόμο 4172/2013.

Περιπτώσεις σύναψης σύμβασης χρηματοοικονομικής μίσθωσης προ 2014

Σε ό,τι αφορά συμβάσεις χρηματοοικονομικής μίσθωσης που έχουν υπογραφεί πριν από την 1 Ιανουαρίου του 2014, θα ισχύει ότι προβλεπόταν από προηγούμενες διατάξεις του νόμου 2238 του 1994, με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 4171/2013, και αφορούν στην έκπτωση δαπανών. Επί της ουσίας, ο εκμισθωτής, ως κύριος του παγίου, θα εξακολουθεί να πραγματοποιεί αποσβέσεις επί της αξίας, ενώ ο μισθωτής θα εκπίπτει τα μισθώματα που καταβάλλει, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο νόμο 1665 του 1986.

Η αξία κτήσης των παγίων για τον υπολογισμό των φορολογικών αποσβέσεων, σε περίπτωση απόκτησής τους και στη συνέχεια μεταβίβασης της επιχείρησης από το πλαίσιο εξυγίανσής της, ορίζονται με βάση τις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα με βάση και τα όσα ίσχυαν στον πτωχευτικό κώδικα πριν καταργηθούν. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται υπόψη η αξία των παγίων, όπως αυτή αναφέρεται στη συμφωνία εξυγίανσης, για την οποία αποφασίζει το πτωχευτικό δικαστήριο. Αναφορικά με το φορολογικό χειρισμό των μισθωμάτων που καταβάλλονται στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταβιβάζονται στην εταιρεία που αποκτά την εταιρεία, με τη συναίνεση του εκμισθωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: