Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Νέα προσφυγή των κατοίκων Φιλοθέης – Ψυχικού για τις αντικειμενικές Ζητούν τον επανακαθορισμό τους

Νέα προσφυγή των κατοίκων Φιλοθέης – Ψυχικού για τις αντικειμενικές
Ζητούν τον επανακαθορισμό τους
16 Φεβ 2018 - 09:38
Picture 0 for Νέα προσφυγή των κατοίκων Φιλοθέης – Ψυχικού για τις αντικειμενικές
Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε προσφυγή κατά των «πλασματικών», όπως αναφέρουν, αντικειμενικών αξιών, προχωρούν οι κάτοικοι του δήμου Ψυχικού Φιλοθέης. Θυμίζουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθότι οι ίδιοι είχαν προσφύγει και πάλι κατά το παρελθόν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και είχαν δικαιωθεί.

Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε ειδική αντιμετώπιση των κατοίκων του δήμου από τις φορολογικές αρχές. Παρείχε ουσιαστικά το δικαίωμα για επιστροφή φόρων από κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, καθώς και για νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
                                               
Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόφαση είχε εκδοθεί ούτως ώστε να προχωρήσει η φορολογική διοίκηση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 2334/2016, η οποία επί της ουσίας ακύρωνε την προηγούμενη υπουργική απόφαση.

Αυτή τη φορά ζητούν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση που καθορίζει την τιμή ανά τετραγωνικών μέτρο, ενώ αναφέρουν ότι η σχετική υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική.

Στην προσφυγή τους αυτή τη φορά, οι κάτοικοι αναφέρουν συγκεκριμένα ότι: «...δεν προκύπτει ότι ο καθορισμός της τιμής ανά τ.μ. των ακινήτων του επίμαχου Δήμου έγινε μετά από εκτίμηση στοιχείων που να δικαιολογούν αυτήν, ώστε να προκύπτει το δικαιολογητικό έρεισμα της επίμαχης ρύθμισης και να δύναται να ελεγχθεί αν εκδόθηκε εντός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 41 του νόμου 1249/1982» και συμπληρώνουν ότι η υπουργική απόφαση παραβιάζει τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι η φορολογούμενη ύλη, όπως είναι η περιουσία, δεν επιτρέπεται να είναι πλασματική, αλλά πρέπει να είναι πραγματική, ενώ οι τιμές  ζώνης στο εν λόγω Δήμο είναι απολύτως πλασματικές  και σημαντικά  ανώτερες της πραγματικής  αξίας των ακινήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: