Έρχονται αλλαγές στην πληρωμή του φόρου κληρονομιάς
Του Σπύρου Δημητρέλη
Μέτρα ανάσχεσης του κύματος αποποιήσεων κληρονομιών επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Οι αποποιήσεις, ως διέξοδος για πολλούς φορολογούμενους στην εξοντωτική υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, ξεπέρασαν το 2017 τις 50.000, ενώ από το 2013 και μετά ακολούθησαν σταθερά ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, το 2013 οι αποποιήσεις ανήλθαν σε 29.199, το 2014 σε 41.388, το 2015 σε 45.628 και το 2016 σε 54.422.
Η αποποίηση κληρονομιάς είναι μια συμβολαιογραφική πράξη στην οποία καταφεύγουν πολλοί φορολογούμενοι προκειμένου, κατά κύριο λόγο, να γλιτώσουν τα βάρη που συνεπάγεται η κατοχή ακινήτων, ειδικά στις περιπτώσεις ακινήτων χαμηλής εμπορικής αξίας και οικονομικής απόδοσης. Για παράδειγμα, υπάρχουν αποποιήσεις που γίνονται από κατοίκους αστικών κέντρων που κληρονομούν αγροτεμάχια χωρίς σημαντική εμπορική αξία. Δεν λείπουν όμως και περιπτώσεις αποποιήσεων αστικών ακινήτων που η κληρονομιά τους συνεπάγεται την πληρωμή μεγάλων ποσών σε σχετικό φόρο, κάτι το οποίο είναι για πολλούς απαγορευτικό. Για παράδειγμα, γίνονται αποποιήσεις κληρονομιών για διαμερίσματα χαμηλής εμπορικής αξίας σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου το ύψος του φόρου κληρονομιάς και του ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει ο κληρονόμος είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με το εισόδημα από την εκμετάλλευση των κληρονομούμενων ακινήτων.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται δυο παρεμβάσεις:
-την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή του φόρου κληρονομιάς. Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φόρος πληρώνεται σε 12 δόσεις που καθεμιά δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 500 ευρώ ενώ ειδικά για τις περιπτώσεις που ο κληρονόμος είναι ανήλικος ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων διπλασιάζεται στις 24. Τις σχετικές προθέσεις του ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε η ίδια η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή
-την έκδοση της εφαρμοστικής απόφασης για την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να εξοφλούν φόρο κληρονομιάς με εκχώρηση μέρους της κληρονομούμενης ακίνητης περιουσίας. Η έκδοση της απόφασης έχει καθυστερήσει σημαντικά καθώς η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί από το 2013. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις (πχ αποδοχή από το δημόσιο μόνο ακινήτων υψηλής εμπορικότητας κλπ) για την ενεργοποίηση της σχετικής δυνατότητας που σημαίνει ότι θα μπορέσει να κάνει χρήση της περιορισμένος αριθμός φορολογούμενων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου