Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Πώς και γιατί τα «πράσινα» δάνεια ρισκάρουν να… κοκκινίσουν

Το ρίσκο να… κοκκινίσουν, μήπως έτσι τύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από τις τράπεζες, προτίθενται να πάρουν πολλοί δανειολήπτες με «πράσινα» στεγαστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σπουδή που δείχνουν το τελευταίο διάστημα τα ιδρύματα στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ενισχύοντας διαρκώς το οπλοστάσιό τους με προγράμματα ρύθμισης, τα οποία προβλέπουν γενναία κουρέματα, σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε μορφής επιβράβευσης για τους συνεπείς, αναγκάζει τους τελευταίους να σκέφτονται ακόμη και τη… στάση πληρωμών.
«Πολλοί δανειολήπτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να… κοκκινίσουν, μήπως έτσι έχουν τη δυνατότητα -σε συνεννόηση και με την τράπεζα- να κάνουν ολική αποπληρωμή ή έστω να πληρώσουν τη διαφορά, μέχρι να καλυφθεί η βασική οφειλή, χωρίς τους τόκους, να αφαιρεθούν, δηλαδή, οι τόκοι συμψηφιστικά και να πληρώσουν μόνο μέχρι το ύψος της βασικής οφειλής. Το “κοκκίνισμα”, ωστόσο, ενέχει σοβαρούς κινδύνους», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής νομικές πηγές, παραπέμποντας στα στοιχεία που θέλουν τον αριθμό των πλειστηριασμών να αυξάνεται σε 1.000 κάθε μήνα από τον προσεχή Μάρτιο και σε 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Ο ετήσιος στόχος, δε, όπως αυτός συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και αποτυπώθηκε στην Έκθεση Συμμόρφωσης του Προγράμματος Προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι οι πλειστηριασμοί να προσεγγίζουν τους 40.000 για τα επόμενα τρία χρόνια.
Προς επίρρωση, συνταξιούχος, με δάνειο αξίας 180.000 ευρώ και υπόλοιπο οφειλής 68.000 ευρώ, απευθύνθηκε στην τράπεζα, προκειμένου να καλύψει το εναπομείναν ποσό με το εφάπαξ του, ήτοι 40.000 ευρώ και να «καθαρίσει». Η αρνητική απάντηση του αρμόδιου τμήματος του ιδρύματος τον ανάγκασε να χτυπήσει την πόρτα μεγάλου δικηγορικού γραφείου, για να εξετάσει τις επιλογές του, μεταξύ των οποίων ήταν και το «κοκκίνισμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ένας εγγυητής σε δάνειο, ύψους 190.000 ευρώ του γιου του, ο οποίος, μάλιστα, σήμερα είναι και άνεργος. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο αγγίζει τις 90.000 ευρώ και οι όποιες κρούσεις για «κούρεμα», με ταυτόχρονη αποπληρωμή του υπολοίπου, έπεσαν στο κενό. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο περιπτώσεις στις αρχές της κρίσης -το 2010- προχώρησαν σε μερική εξόφληση, καταβάλλοντας 40.000 ευρώ και 25.000 ευρώ αντίστοιχα.
Τέλος, χήρα με δάνειο 300.000 ευρώ και οφειλή 120.000 ευρώ εξέφρασε την πρόθεσή της να καταβάλει εφάπαξ ένα σημαντικό ποσό, αρκεί η τράπεζα να της έκανε μία καλή προσφορά.
«Στους δανειολήπτες στεγαστικών, που εξυπηρετούνται, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατόπιν προσέγγισης των πρώτων, προτείνουν: α) χαμηλότερο επιτόκιο, β) αποπληρωμή μόνο τόκων ή γ) παράταση αποπληρωμής.
Παρά ταύτα, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν και άλλες οδοί διευκόλυνσης, διότι οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν διευκολύνουν, δεν ελαφρύνουν το δανειολήπτη, ο οποίος το πιθανότερο είναι να έχει υποστεί οριζόντια περικοπή στο μισθό ή στη σύνταξή του ή στο αλγεινότερο σενάριο να είναι πλέον άνεργος, προσπαθώντας να βρει από την ελάχιστη πλέον αποταμίευση, που έχει απομείνει είτε στον ατομικό είτε στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ποια οικονομική υποχρέωση θα καλύψει σε προτεραιότητα», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η δικηγόρος, εξειδικευμένη στο τραπεζικό δίκαιο, κ. Ανδριάνα Ζαχαρίου και συνεχίζει: «Αντιθέτως, διαιωνίζουν το πρόβλημα, αναγκάζοντάς το δανειολήπτη να είναι τυπικός και επιμελής σε έντοκες δανειακές δόσεις, ενώ εισοδηματικά βιώνει μεγάλη αστάθεια και ανασφάλεια».

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Οδηγός το παράδειγμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων
Την ανάγκη να παρασχεθούν διευκολύνσεις στους «πράσινους» δανειολήπτες, προκειμένου, αφενός, να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος τους, μιας και δεν έπαυσαν να στηρίζουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, και, αφετέρου, να μπει «φρένο» σε ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων -μέχρι και το 2019 προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 20,1 δισ. ευρώ- υπογραμμίζουν νομικοί κύκλοι.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το παράδειγμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μπούσουλα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου στις 26 Οκτωβρίου 2017, η οποία βασίστηκε σε νομοθετική ρύθμιση, που πέρασε νωρίτερα τον ίδιο χρόνο από τη Βουλή, προέβλεπε διπλή επιβράβευση για τους περίπου 23.000 δανειολήπτες, που όλα τα χρόνια της κρίσης εξακολουθούσαν να πληρώνουν με συνέπεια τα στεγαστικά τους, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματά τους είχαν υποστεί το ίδιο διάστημα μεγάλο «κούρεμα».
Η πρώτη αφορούσε στην επιστροφή μέρους των τόκων του πρώτου εξαμήνου του 2017, ποσό, που άγγιζε τα 2,12 εκατ. ευρώ και η δεύτερη στη μείωση του επιτοκίου, που διαμορφώθηκε στο 1%. Σε ετήσια βάση, δηλαδή, ένας δανειολήπτης, που επιβαρυνόταν με επιτόκιο 4%, πλέον θα πλήρωνε με 3,25% και ένας άλλος, που είχε δόση με επιτόκιο 6%, θα έπεφτε στο 4,88%. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε ακόμη πιο δεινή θέση από τους υπαλλήλους του Δημοσίου -τουλάχιστον από μισθολογικής άποψης- η όποια πολιτική επιβράβευσης επιβάλλεται να είναι ακόμη πιο δραστική», καταλήγουν οι παραπάνω κύκλοι.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
avelesioti@e-typos.com
Από το ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια: