Στο κάδρο η αύξηση των δόσεων για φόρο κληρονομιάς
Προτεραιότητα στην πρώτη κατοικία
Του Γιώργου Λαμπίρη
Στο σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, βρίσκεται η αύξηση των δόσεων για το φόρο κληρονομιάς, με δεδομένο το σημαντικο αριθμό πολιτών που έχουν προχωρήσει σε αποποίηση το τελευταίο χρονικο διάστημα.
Σε ποιους θα δοθεί μεγαλύτερος αριθμός δόσεων
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, η οποία από το βήμα της Βουλής, δεσμεύτηκε για τη συγκεκριμένη κίνηση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός, το δικαίωμα για μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, παραχωρείται σε όσους κληρονομούν πρώτη κατοικία από τους γονείς τους ή για τους συζύγους.
Προτεραιότητα η τακτοποίηση των αντικειμενικών
Προτεραιότητα παραμένει ωστόσο για την κυβέρνηση η διαδικασία της τακτοποίησης των αντικειμενικών αξιών, και αναμένεται να ακολουθήσει το ζήτημα των δόσεων για το φόρο κληρονομιάς. Θα πρέπει να σημειώσουμε μεταξύ άλλων, ότι στο κάδρο βρίσκονται και αλλαγές, που αφορούν στο φόρο μεταβίβασης των ακινήτων. Επί του παρόντος, η εξόφληση του φόρου κληρονομιάς, πραγματοποιείται σε 12 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υπόχρεος είναι κάτω των 18 ετών, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται. Προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση, καμία δόση να μην είναι χαμηλοτερη των 500 ευρω, με εξαίρεση την τελευταία από αυτές.
Θυμίζουμε πάντω ότι στα χρόνια της κρίσης, το ποσοστό αποποίησης κληρονομιών ανέρχεται σε ποσοστό που υπολογίζετια ότι υπερβαίνει το 80%.
Πότε γίνεται η αποποίηση
Mε βάση το νόμο, κληρονομος καθίσταται κάποιος αυτοδίακαια με το θάνατο του κληρονομουμένου σύμφωνα με το άρθρο 1710 του Αστικού Κώδικα. Ωστόσο το να καταστεί κάποιος κληρονόμος έχει προσωρινή ισχύ, καθώς έχει δικαίωμα να αποποιηθεί την κληρονομία. Εξαίρεση αποτελεί το Δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία σύμφωνα με το άρ. 1848 παρ. 2 ΑΚ.Η αποποίηση είναι η δήλωση βούλησης, με την οποία ο προσωρινός κληρονόμος δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αποδεχθεί την κληρονομία. Η σχετική δήλωση πρέπει να κατατίθεται στο γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομίας. Εάν ωστόσο δηλώσει την αποποίηση, εκπρόσωπος του κληρονόμου, θα πρέπει να διαθέτει πληρεξουσιότητα από συμβολαιογράφο.
Προθεσμία αποποίησης
Η προθεσμία αποποίησης ανέρχεται σε 4 μήνες από τη στιγμή που κάποιος καθίσταται κληρονόμος. Σε περίπτωση κατά την οποία ο κληρονομούμενος, είχε την τελευταία του κατοικία στο εξωτερικό ή ο κληρονόμος έμαθε ότι γίνεται κληρονόμος, όσο ζούσε στο εξωτερικό, η αποποίηση μπορεί να γίνει σε διάστημα ενός έτους. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση, στην οποία κάποιος κληρονομεί περιουσιακό στοιχείο από διαθήκη, στην οποία η προθεσμία αποποίησης ξεκινάει από τη στιγμή που ανοίγεται η διαθήκη. Επίσης, εάν ο κληρονόμος είναι ανήλικος, η αποποίηση μπορεί να γίνει μόνο με άδεια του δικαστηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου