Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Στην πρόταση για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά το καλοκαίρι επιμένει ο Στουρνάρας

Στην πρόταση για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά το καλοκαίρι επιμένει ο Στουρνάρας

5:54 μμ, Δευτέρα 12 Φεβ 2018
Την ένταξη της Ελλάδας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος φέτος τον Αύγουστο πρότεινε και πάλι σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,Γιάννης Στουρνάρας, παρά την κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ελληνο-ισπανικού εμπορικού επιμελητηρίου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «κατά την ΤτΕ ένα τέτοιο προληπτικό πρόγραμμα στήριξης θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού, καθώς θα διασφαλίσει την πρόσβαση της Ελλάδας σε χρηματοδότηση μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ιδιαίτερα αν επιδεινωθούν οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές»
«Θα διευκολύνει επίσης την ΕΚΤ να διατηρήσει την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων (waiver) μετά το τέλος του προγράμματος και τελικά να τα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της αγορών τίτλων στην κανονική ή/και στην περίοδο της επένδυσης των τίτλων που λήγουν. Η διατήρηση του waiver είναι, κατά την άποψη της ΤτΕ, σημαντική για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, για όσο διάστημα το αξιόχρεο της Ελλάδας παραμένει χαμηλότερο από το επίπεδο της επενδυτικής διαβάθμισης, καθώς ακόμη και οι συναλλαγές σε ρέπος διευκολύνονται από το waiver».
Ο κεντρικός τραπεζίτης προέβλεψε επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,4% φέτος και το 2,5% το 2019 από 1,6% το 2017.
Σημείωσε, όμως, ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει εύθραυστη και υπόκειται σε κινδύνους και αδυναμίες, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικός. Καθυστερήσεις ή πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις θα εξασθενούσε τις θετικές προοπτικές και θα επηρέαζε αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, η οικονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει εστιασμένη στην εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων του προγράμματος και την προετοιμασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος του ESM».
«Η συνεχιζόμενη προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής αποφέρει καρπούς. Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί, σημαντικές και από καιρό αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοσθεί, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί και ο τραπεζικός τομέας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος. Η οικονομία ανακάμπτει, Ωστόσο, έχουν ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε για να χρηματοδοτείται η Ελλάδα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές με βιώσιμους όρους μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», σημείωσε ο Διοικητής.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: