Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Στόχοι και εμπόδια στα stress tests Επαφές του Γ. Στουρνάρα και υποδιοικητών της ΤτΕ με τις διοικήσεις των τραπεζών

Στόχοι και εμπόδια στα stress tests

Επαφές του Γ. Στουρνάρα και υποδιοικητών της ΤτΕ με τις διοικήσεις των τραπεζών
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 12:24
 
UPD:12:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Όπως αναμένεται να τονίσει στους τραπεζίτες ο διοικητής της ΤτΕ, ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τα δύο επόμενα έτη αυξάνεται σημαντικά. 
Από την έντυπη έκδοση
Της Νένα Μαλλιάρα
nmal@naftemporiki.gr
Συνάντηση με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εν όψει της έναρξης των stress tests θα έχουν αύριο ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, οι υποδιοικητές και υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της ΤτΕ.
Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο οι τράπεζες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία που θα αποστείλουν στον SSM για την έναρξη του τεστ αντοχής, το οποίο θα έχει μία επόμενη φάση αποστολής κρίσιμων στοιχείων στα τέλη Μαρτίου. Η έναρξη του stress test θα συμπέσει με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι έχει νομοθετηθεί να ξεκινήσουν στις 21 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι το βασικότερο προαπαιτούμενο προς κλείσιμο μέχρι το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.
Στο περιβάλλον αυτό, δεδομένης και της μεταβλητότητας των αγορών, στη συνάντηση των τραπεζιτών με τη διοίκηση της ΤτΕ θα γίνει μία κρίσιμη αποτίμηση των συνθηκών με τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται στα stress tests. Η έμφαση θα δοθεί στην πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στη δυνατότητα εισπράξεων οφειλών ή ανάκτησης ενεχύρων από τις τράπεζες, στοιχεία καθοριστικά για τη μελλοντική κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών.
Όπως αναμένεται να τονίσει στους τραπεζίτες ο διοικητής της ΤτΕ, ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τα δύο επόμενα έτη αυξάνεται σημαντικά. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο το νέο θεσμικό πλαίσιο και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την εξυγίανση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και η μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων στη δευτερογενή αγορά.
Επιβάλλονται, επίσης, δραστικές αποφάσεις για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων και οριστική λύση για τις μη βιώσιμες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν επιτύχει υπέρβαση των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δ’ τρίμηνο του 2017. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μειώθηκε 2,4% και 5,5% συγκριτικά με το τέλος του Ιουνίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, φθάνοντας στα 100,4 δισ. ευρώ ή το 44,6% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όταν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, η μείωση που έχει επιτευχθεί είναι κατά 7,6% ή 8,2 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια
Μέχρι και το εννεάμηνο 2017, η δημιουργία νέων ροών μη εξυπηρετούμενων δανείων (8,1 δισ. ευρώ) ξεπέρασε τις πιστώσεις που είχαν καθυστέρηση στο παρελθόν αλλά άρχισαν πάλι να εξυπηρετούνται (5,3 δισ.). Περίπου το ήμισυ (45,5%) των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αποτελούν το 24,5% και τα δάνεια με βραχύτερη (ή και καμία) καθυστέρηση, τα οποία θεωρούνται παρ’ όλα αυτά ως αβέβαιης είσπραξης, αποτελούν το 30,1%. Περίπου 14,3 δισ. ευρώ από τα μη εξυπηρετούμενα αφορούν δάνεια για τα οποία οι δανειολήπτες έχουν αιτηθεί νομική προστασία (9 δισ. στεγαστικά και 3,3 δισ. καταναλωτικά).

Θετικά τα «μηνύματα» εν όψει των stress tests

Τι δείχνει η πρώτη ανάγνωση των μακροοικονομικών παραδοχών για την οικονομία
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 09:34
Από την έντυπη έκδοση
Της Νένας Μαλλιάρα
nmal@naftemporiki.gr
Θετικά είναι τα μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακοίνωση των παραδοχών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για τα επικείμενα stress tests. 
Σύμφωνα με πηγές από την Alpha Bank, ΑΛΦΑ-0,66% η πρώτη ανάγνωση των μακροοικονομικών παραδοχών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη τριετία, βάσει των οποίων θα τρέξουν τα επικείμενα stress tests των ελληνικών τραπεζών, είναι θετικές.
Οι παραδοχές της EBA ήταν αισθητά καλύτερες σε σχέση με αυτές του 2015. Αναλυτικότερα, η EBA προβλέπει σωρευτικά για την 3ετία 2018-2020 ανάπτυξη κατά 7,5% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με την πρόβλεψη για συρρίκνωση κατά 1% του ΑΕΠ την τριετία 2015-2017 σύμφωνα με το αντίστοιχο σενάριο στα stress tests του 2015. 
Ωστόσο, οι παραδοχές των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες κρίνονται αυστηρές, παρά τη θετική δυναμική στο βασικό σενάριο, δεδομένης της βελτιώσεως των μακροοικονομικών μεγεθών, καθώς η απόκλιση του δυσμενούς έναντι του βασικού σεναρίου είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του 2015. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από πρόσφατη ανάλυση της HSBC Bank plc, σύμφωνα με τα οποία η EBA προβλέπει για την 3ετία 2018-2020 απόκλιση κατά 9,9% του ΑΕΠ στο δυσμενές έναντι του βασικού σεναρίου. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη απόκλιση στα stress tests του 2015 ήταν 5,9%.
Επιπλέον, αυστηρές θεωρηθήκαν σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και οι παραδοχές για τις τιμές των ακινήτων, παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη για τις τράπεζες, καθώς τα ακίνητα αποτελούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις για τα περισσότερα δάνεια.
Αναλυτικότερα, το δυσμενές σενάριο προβλέπει υποχώρηση των τιμών, τόσο για τα οικιστικά όσο και για τα εμπορικά ακίνητα, της τάξεως του 17% για την τριετία. Όπως επισημαίνουν, όμως, πηγές από την Alpha Bank, οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στα stress tests με σημαντικά υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 (μεταξύ 15,1% και 17,8%) σε σχέση με τους αντίστοιχους που είχαν στα τεστ αντοχής του 2015 (μεταξύ 5,5% και 9,6%, μετά και την προσαρμογή του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, AQR), γεγονός που τους εξασφαλίζει ισχυρό κεφαλαιακό πλεόνασμα.
Σημειώνεται πως στους δείκτες θα συμπεριληφθεί και η επίδραση της εφαρμογής του λογιστικού προτύπου IFRS 9. Ωστόσο, ο επόπτης, λόγω της 5ετούς αποσβέσεως, θα αφαιρέσει μόλις το 30% της ζημίας από νέες προβλέψεις από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, στην εξεταζόμενη κατά τα stress tests 3ετία (2018-2020). 
Μετά την ανακοίνωση των παραδοχών, πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες εξέδωσαν αναλύσεις για την επίπτωση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, η HSBC εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests του 2018, ενώ η AXIA Ventures Group σε πρόσφατη ανάλυσή της αναμένει 300 μονάδες βάσεως επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θεωρεί ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, γεγονός που υποστηρίζει με την ανάλυσή της και η Autonomous Research. Τέλος, η Wood & Co. σε πρόσφατη ανάλυσή της επισημαίνει ότι, παρά την αυστηρότητα των παραδοχών, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση. Για την Wood & Co., μάλιστα, η Alpha Bank αποτελεί κορυφαία επιλογή («top pick») εν όψει των επερχόμενων stress tests λόγω της υψηλότερης κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Ο δείκτης CET1 στο 17,8%, εξασφαλίζει στην Alpha Bank σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών.  
EBRD: Με 40 εκατ. ευρώ στο ομόλογο της Alpha
Με κεφάλαια 40 εκατ. ευρώ συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) στην έκδοση του καλυμμένου ομολόγου της Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η έκδοση προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα της χώρας και στην οικονομική ανάκαμψη. Με την έκδοση του καλυμμένου ομολόγου πενταετούς διάρκειας της Alpha, μετά τις δύο άλλες εκδόσεις τριετούς διάρκειας από τις Εθνική και Eurobank, αναπτύσσεται μία καμπύλη επιτοκίων αναφοράς. Η συναλλαγή - ορόσημο της Alpha Bank, για την ίδια την τράπεζα, ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση της τακτικής παρουσίας της στις διεθνείς αγορές. Τα ομόλογα θα υποστηρίξουν τη συνεχή πρόσβαση της Alpha Bank σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησής της και θα μειώσουν την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: